Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Zdalne sterowanie aparatem
W przepastnych zasobach netu znalazłem takie coś Zigview S2 Pentax K100D/ K10D kit.
Odnoszę wrażenie że takie urządzonko to bardzo ciekawy bajer dający duże możliwości nie tylko w macro fotografii. Tylko ta cena :-( £259
może ktoś z forum ma :mrgreen: i się pochwali, a może ktoś kupi ;-)

Jestem ciekaw Waszych opinii o tym "cudzie" IMHo do macro to może jest nawet lepszy i wygodniejszy patent niż live view.

pozdrawia

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Pamiętam jak przez mgłę ;-) dyskusję o tym lub podobnym wynalazku na cyberfoto. Jeden użytkownik (chyba Adajko ale głowy nie dam) miał możliwość sprawdzić to organoleptycznie. W każdym razie pamiętam opinie, że wyświetlacz słabo odzwierciedla to co widać w wizjerze, np. trudno ocenić głębię ostrości.

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
Czy K-7 da się sterować za pomocą komputera, za pomocą usb?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na razie nie.

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
rzeczywiście PENTAX REMOTE Assistant nie działa z K-7 - LIPA!

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
grzegorzgr napisał/a:
http://images.google.pl/i...%26tbs%3Disch:1

Tylko skoro to działa na zasadzie kamerki patrzącej w wizjer (napisali, że VGA), i jest przesyłane radiowo to pewnie będzie średniej jakości... A to jednak 1300zł

sp7foy  Dołączył: 31 Lip 2006
Generic napisał/a:
grzegorzgr napisał/a:
http://images.google.pl/i...%26tbs%3Disch:1

Tylko skoro to działa na zasadzie kamerki patrzącej w wizjer (napisali, że VGA), i jest przesyłane radiowo to pewnie będzie średniej jakości... A to jednak 1300zł

No cena jest jaka jest. Gdyby było łatwo zrobić moduł samego sterowania to można by takie urządzenie zmajstrować. Ale te 1300 wolałbym wydać na taki sprzęt niż się zabić kombinując karkołomne podejścia do zwierząt.
Wyobraź sobie fotografowanie piskląt jakiegoś orła. Nie możesz mu siedzieć w gnieździe. Musisz zbudować kryjówkę na szczycie drzewa niedaleko i tam siedzieć.
A takie coś to na teleskopowym maszcie w górę, siedzisz sobie kilkaset metrów dalej i pstrykasz, wtedy te 1300 to jest jak za darmochę.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
sp7foy, no tak... Faktycznie ma to jakiś odpowiedni target.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
No i można mieć "lajfwju" w analogu ;-)

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
sp7foy napisał/a:
Gdyby było łatwo zrobić moduł samego sterowania to można by takie urządzenie zmajstrować.
- moduł przesyłania wizji bezprzewodowej (przykładowy moduł - dobrej jakości, więc drogi, taki pod ręką miałem, można znaleźć tańsze)
- kamera miniaturowa
ewentualnie
- kamera wraz z przekaźnikiem (pierwszy z brzegu, do 100m)
- pilot radiowy z demobilu od starego alarmu + optoizolator - do wyzwalania
- mini tv do odbioru podłączony do odbiornika

trochę cyny, wolnego czasu i.. voila :)
myślę, że przy VGA i niewielkim zasięgu można się zmieścić w połowie ceny

Marooned napisał/a:
- moduł przesyłania wizji bezprzewodowej (przykładowy moduł - dobrej jakości, więc drogi, taki pod ręką miałem, można znaleźć tańsze)
- kamera miniaturowa
ewentualnie
- kamera wraz z przekaźnikiem (pierwszy z brzegu, do 100m)
- pilot radiowy z demobilu od starego alarmu + optoizolator - do wyzwalania
- mini tv do odbioru podłączony do odbiornika

trochę cyny, wolnego czasu i.. voila :)
myślę, że przy VGA i niewielkim zasięgu można się zmieścić w połowie ceny

Jeśli to miałby być tylko pilot + kamera to bez problemu to mogę zrobić w godzinę.
(W święta zrobię próbę na podwórku)
Ale czy ten układ nie ma bardziej zaawansowanego sterowania aparatem?
Bo póki co to widzę problem z Remote Assistant.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
był test w którymś bodajże DFV tego i wypadło nieźle

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Czy protokół komunikacji przez USB jest tajny? Nie ma żadnych opracowań na jego temat, nawet "hakerskich"? Jeśli rzeczywiście nie ma, to trzeba będzie wziąć Remote Assistant na tapetę.

Marooned napisał/a:
Czy protokół komunikacji przez USB jest tajny?

Nigdy nie szukałem, ale też przypadkiem w oko nie wpadło.
Szukałem protokołu komunikacji między body i obiektywem. Dowiedziałem się, że Pentax nie udostępnia takich danych nikomu więc nawet nie szukałem dalej.

Marooned napisał/a:
Jeśli rzeczywiście nie ma, to trzeba będzie wziąć Remote Assistant na tapetę.

Jakby się komuś chciało to bardzo chętnie.
Póki co nigdy nie próbowałem budować sprzętowego kontrolera USB, ale wszystko się da.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
Jest coś takiego u Czesia:

http://jabbafoto.pl/opis/...-do-pentax.html

można podpytać o szczegóły.

Ja rozumiem to urządzenie w ten sposób, że na ekran jest przesyłany podgląd z wizjera umożliwiający precyzyjne sterowanie aparatem. Oczywiście zdjęcia zapisywane są na karcie pamięci aparatu.

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
precyzyjne sterowanie ....hmmm to jedynie wyzwala migawke o ile sie nie myle nic więcej sie nie zrobi za jego pomoca(zmiana przeslony, iso itp) taki radiowy pilot wyswietlający obraz z kamerki, która widzi to co w wizjerze aparatu

W sumie to tak - pilot z podglądem.

plwk napisał/a:
W sumie to tak - pilot z podglądem.

No to w sumie mało to atrakcyjne :(
Wcześniej patrząc na urządzenie, zobaczyłem kilka przycisków i myślałem, że to właśnie RA + kamera. Wtedy to byłby pełen wypas a tak to pole do popisu znacznie maleje a cena robi się absurdalna.

Skocz do: