gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
jak Wam się podobają te zdjęcia
wklejam link do jednego z wielu zdjęć. To podlinkowane można nawet kupić za parę plnów, jak Wam się podobają takie/te fotografie?

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
usunąłem bo jak widać się nie znam. można wykasować całkowicie.

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Pytasz o zdjęcia tych dziewczyn, czy o wszystkie zdjęcia na stronie?
Jeżeli chodzi o zdjęcia z cyklu, który podlinkowałeś, to owszem, całkiem niezłe są, bardzo przemyślane kompozycyjnie z ciekawa treścią (kobiecość, seksualność, związek, lgbt gdzieś tam w podtekście), fajnie skupione na detalu. Mnie się podobają. Może nie dałbym 3k pln za zdjęcie, jeśli to chciałes wiedzieć, ale nad albumem z takim cyklem mógłbym pomyśleć ;-)

w sumie to bardziej mi chodzi o zdjęcia duetu Breguła&Buczkowska, po prostu nie ogarniam takiej tematyki, wykonania, pomysłu na sztukę, treści itd.
Może gdybym porozmawiał z autorkami prac ...

Pozostałe prace innych fotografów są znacznie ciekawsze.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
gezaj, to są raczej zdjęcia do reklam a nie dla snobów-wariatów ;-)

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Fotografia nie byłaby taka ciekawa gdyby wszyscy wszystko ogarniali tak samo ;-)

[ Dodano: 2010-04-07, 14:29 ]
Eldred napisał/a:
to są raczej zdjęcia do reklam

Wydruki 60x24cm do reklam? Oj, chyba nie. Do reklam to są stocki.
To są dobre, choć może nie rewelacyjne zdjęcia, które dziewczyny próbują drogo sprzedać. Nie wiem, może ktoś się skusi.

Eldred napisał/a:
to są raczej zdjęcia do reklam a nie dla snobów-wariatów ;-)
czyżby? natrafiłem na to w kontekście urządzania wnętrz i przyozdabiania ich fotografiami

tutaj

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Mi podobają się trochę tylko te ostatnie, na pustyni z drzewkami.

Bo dać 3000 pln za coś takiego:

Dla mnie to szukanie jeleni...

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
superkomornik napisał/a:

jo, bo artysta to powinien do śmierci chodzić w łachmanach i umrzeć nieznanym i niedocenianym, oczywiście umrzeć z głodu, bo ostatnie pieniądze wyda na kliszę, którą wywołają już jakieś wnuki, najlepiej jak będzie też pochowany w zbiorowym grobie, bo przecież nawet na indywidualną kwaterę nie będzie pieniędzy...

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ojej, co się obruszacie, każdy może sobie napisać za ile by sprzedał to i owo ;-)

ale jest w tym jeden duży lol - zdjęcia np. w serii 19 sztuk za 2250 pln? ;-)

polecam raczej 20x200.com

Roszpunka  Dołączył: 14 Paź 2009
tatsuo_ki napisał/a:
superkomornik napisał/a:

jo, bo artysta to powinien do śmierci chodzić w łachmanach i umrzeć nieznanym i niedocenianym, oczywiście umrzeć z głodu, bo ostatnie pieniądze wyda na kliszę, którą wywołają już jakieś wnuki, najlepiej jak będzie też pochowany w zbiorowym grobie, bo przecież nawet na indywidualną kwaterę nie będzie pieniędzy...

Jeśli ktoś chce żyć z artyzmu, niech przynajmniej robi to porządnie. Chciałem ponadto zauważyć że aby sprzedać taką pracę za 3 kawałki trzeba mieć nazwisko, a na to trzeba sobie nieźle zapracować (tak, wiem że ta pani akurat ma nazwisko). Dziś jednak każdy może być artystą. Kupię lustrzankę, zrobię nieostre zdjęcie kurde, kamienia i powiem że tak miało być bo to wyraża nietrwałość rzeczy pozornie niezniszczalnych, ukazuje jak ten kamień jest nic nie znaczący w stosunku do wszechświata i inne baje.
Chwalcie mnie <.<
Jam Artysta

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
tatsuo_ki, a uważasz że te zdjęcia warte są takich cen? Bo ja nie. Można zrobić dobre zdjęcia i sprzedawać je za 3000 PLN. Ale to co widzę dobrze ujął Roszpunka - mam lustrzankę, jestem ahstysta co to robi poruszone zdjęcia niewiadomo czego a później dorabia wymyślną ideologię.

Oczywiście każdy ma prawo sprzedawać co chce za ile chce, jego sprawa. Ja tylko napisałem o swoich odczuciach.

LysyRudy  Dołączył: 10 Sty 2010
czekałem co inni napiszą bo balem się że jestem jakiś nie czuły na sztukę z tym artyzmem w tych zdjęciach to jak w tej reklamie skody "wiesz co dobre"
http://www.kreatura.pl/vi...-wiesz-co-dobre

Roszpunka napisał/a:
Jeśli ktoś chce żyć z artyzmu, niech przynajmniej robi to porządnie.

teraz pytam nie w celu kłótni, ośmieszania, czy jakichkolwiek innych, ale powiedz, z jakiej perspektywy oceniasz te zdjęcia i ich "porządność" wykonania? amatora, profesjonalisty, znawcy/krytyka sztuki, absolwenta ASP...?
Roszpunka napisał/a:
Dziś jednak każdy może być artystą.

no właśnie nie każdy... a w tym wypadku przytaczanie argumentu o kupowaniu aparatu i tym samym uahtystycznianiu się, jest jak dyskusja o zdjęciach White Smoków w Świecie Obrazu i na pl.rec.foto...
Roszpunka napisał/a:
Kupię lustrzankę, zrobię nieostre zdjęcie kurde, kamienia(...)

jeśli wykażesz się przy tym odpowiednim warsztatem i talentem, owszem...
superkomornik napisał/a:
tatsuo_ki, a uważasz że te zdjęcia warte są takich cen?

tak. uważam, że warte są takich cen. tzn. dokładnie ten zestaw Karoliny Breguły i Oli Buczkowskiej.
z kilku różnych powodów. choćby z takiego powodu, że są to zdjęcia z serii 10. Jeśli chciałyby sprzedawać je przez jakiś dom aukcyjny, czy w ogóle wg. zasad kolekcjonerskich to 3-5 egzemplarzy od razu przeznaczonych jest do celów archiwalnych, czyli de facto na rynku zostaje 5 serii. Kupując takie zdjęcie masz niejako gwarancję, że kupujesz towar unikatowy, nie żaden widoczek z Ikei, który oglądają miliony ludzi na całym świecie... ciemnogrodem i wieśniactwem jest sytuacja, gdy miarą luksusu mieszkania jest bateria prysznicowa za 100 tys. nowych złotych, a nie może być przemyślana i sfotografowana perfekcyjnie kompozycja, wynik twórczej pracy kogokolwiek...
normalnie aż mam ochotę powiedzieć: to zrób lepsze zdjęcia i sprzedawaj za 1500... zarobisz krocie...
ale nie o to chodzi, zresztą nie chcę się zniżać do tego poziomu dyskusji...
może lepiej tak sformułuję pytanie, zapytanie, prośbę...

wykaż, że zdjęcia zaprezentowane w podanym na początku linku (zwłaszcza szczególnie omawianej pary pań), nie są warte swojej ceny, nie są przejawem artystycznej twórczości.
wykaż. nie stwierdzaj, że to szukanie jeleni, że Ty byś nie dał za nie tylu pieniędzy. użyj merytorycznych argumentów na poparcie swojej tezy o braku znamion dzieła artystycznego.

LysyRudy napisał/a:
jestem jakiś nie czuły na sztukę z tym artyzmem w tych zdjęciach to jak w tej reklamie skody "wiesz co dobre"
od początku miałem w wyobraźni porównanie z tą właśnie reklamą :-B LysyRudy, :-B

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
gezaj napisał/a:
LysyRudy napisał/a:
jestem jakiś nie czuły na sztukę z tym artyzmem w tych zdjęciach to jak w tej reklamie skody "wiesz co dobre"
od początku miałem w wyobraźni porównanie z tą właśnie reklamą :-B LysyRudy, :-B

dokładnie,jak pokazałem koledze te zdjęcia i cenę ten zapytał się mnie kto to może kupic, powiedziałem mu, że chyba tylko "tacy znawcy" jak z reklamy skody kupują takie rzeczy. Ale prawda jest taka - dana rzecz jest warta tyle ile ktoś za nią zapłaci i nie wątpię, że już ktoś wydał te kilka tyś zł za którąś z tych prac.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
A nie jest dla Was budujące, że przypadkowe wyjście na spacer z aparatem i zrobienie 4 zdjęć może być dla kogoś warte 12kPLN?

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
SeizeThePicture napisał/a:
A nie jest dla Was budujące, że przypadkowe wyjście na spacer z aparatem i zrobienie 4 zdjęć może być dla kogoś warte 12kPLN?
Tyle są warte ile ktoś za nie zapłaci. Bo co z tego wynika, że ktoś wyceni swoje zdjęcie na tysiąc albo 100 tys. jeśli go nie sprzeda? Autorzy tych zdjęć mają mocno zawyżone mniemanie o wartości swojej twórczości.

SeizeThePicture napisał/a:
A nie jest dla Was budujące, że przypadkowe wyjście na spacer z aparatem i zrobienie 4 zdjęć

chyba żartujesz?... bo przecież nie twierdzisz, że te zdjęcia to przypadkowe kadry ze spaceru?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
tatsuo_ki, to co twierdzimy na temat tych zdjęć, na prawdę nie ma nic do rzeczy.

Skocz do: