Czy też tak kiedyś miałeś?
Tak
52% Complete
24 (52%)
Nie
47% Complete
22 (47%)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ee tam
ja właśnie po ślubie kupiłem większość sprzętu ;-) (z przedślubowych czasów zostało mi tylko FA 50 i w teorii 100mm Macro - po ślubie zamieniłem Cosinę na Pentaxa, ale w sumie bezgotówkowo)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
jorge.martinez napisał/a:
Mam okresy

:shock:
:P

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Jasiek Matacz napisał/a:
Powiem Ci że twój trud zostanie nagrodzony, ja wyrwałem 35/2 za 1000zł z wliczoną wysłką DHLem

To szklo jest super, ale ceny poszybowaly troche za wysoko. Nowka sztuka kosztowala mnie kiedys ok 850 zeta.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
opiszon, a Twoja żona ma jakieś własne kosztowne hobby czy może bierze udział w Twoim, czy też po prostu jest wyrozumiała?

PiotrR, no aż tak kosztownego to nie ma (choć patrząc na stosunek dochodów, to podobne wartości wychodzą, jako procent zarobków :-P ) - ostatnio dość aktywnie i z zacięciem godnym podziwu rozbudowuje moje zbiory numizmatyczne z młodości

no ale oczywiście jest też wyrozumiała

i nie byłbym sobą, gdybym nie napisał, że to dzięki sugestiom mojej żony, zakupiłem 1szą DA* :-D

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Jasiek Matacz napisał/a:
pierw planuje skończyć studia, ożenić się, założyć rodzinę,wybudować dom, wydać córkę/syna* za mąż/ożenić* i po 20 latach od tego faktu może uda mi się skompletować taki zestaw

Zrobić zdjęcie i umrzeć?

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Fotograf spełniony :-)

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Jasiek Matacz napisał/a:
odkąd kupiłem 35/2 starcza mi ono + MZ-50... Reszty sprzętu nawet nie używam, ta część mi starcza, ba w życiu nie byłem tak spełniony fotograficznie
Niesamowicie lubię tą ogniskową... Używam Sigmy 24 na cyfrze co mi daje to samo. Na cyfrze 35tka mnie nie kręciła wcale to sprzedałem.
Do MZtki mam ochotę dokupić sobie DA 40 f2.8 i będzie prawie to samo co obecna Sigma 24 f1.8 bo głębia też podobna wyjdzie, tyle, że 4 razy lżejsze szkło 8-)
Jasiek Matacz napisał/a:
Nie, chyba po prostu mam aż tak mało ostry egzemplarz 50-tki, albo ta 35-tka jest tak ostra i ma tak piękne kolory
Ja miałem odwrotne wrażenie, oczywiście na podobnych przesłonach. Jak robisz 50-tką poniżej f2 to może jest gorzej niż FA 35... Ale też da się żyć 8-)

[ Dodano: 2010-04-09, 20:54 ]
matb napisał/a:
A po co komu FA 35/2, skoro można mieć FA 31/1,8 Limited?
Trochę mniejsze? Innych powodów nie znajduję bo cena przecież to nie powód :-P
Jasiek Matacz napisał/a:
kieeeeeeeeedyś jak będę miał kasę pozamieniam to na 31/1.8 55/1.4 i 77/1.8
Ja bym się tak nie nastawiał. Tak naprawdę to lustro i dwie dobre stałki to już niesamowity arsenał, którym można dokonać cudów... 8-)
opiszon napisał/a:
no ale oczywiście jest też wyrozumiała

i nie byłbym sobą, gdybym nie napisał, że to dzięki sugestiom mojej żony, zakupiłem 1szą DA*
Powinieneś wystawiać certyfikaty z tym tekstem i podpisem żony. Wielu kolegów z foruma dzięki temu mogłoby przełamać embargo! :mrgreen: :-B
Jasiek Matacz napisał/a:
Swoją drogą zawsze intrygowała mnie jedna kwestia, każdy narzeka że *55 jest strasznie wolna w porównaniu z 50-tką, ale to obiektywy portretowe-one nie mają być szybkie, one mają być celne...
Oj Jaśku wymyślasz... A idź z wolną portretówką na mecz piłki ręcznej.. Chyba, że do takich zajęć trzeba kupić specjalny? Ja mecze robię prawie wyłącznie FA 50, czasem F 135, a FA 77 niestety nie nadąża...

[ Dodano: 2010-04-09, 20:57 ]
A moja odpowiedź na ankietę - Aż tak nie 8-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
mcgyver napisał/a:
FA 77 niestety nie nadąża...

Próbawełem kiedyś robić zdjęcia orkiestry dętej w ruchu zestawem MZ-5n i FA77. Co prawda gubił się czasem, ale na celność nie mogę narzekać.

[ Dodano: 2010-04-10, 06:12 ]
Ktoś tu pokazywał foty sportowe z Samyanga/Falcona 85/1,4. Więc nie ma co biadolić.

PS. Sport mi się bardziej kojarzy z dłuższymi ogniskowymi niż 85. Ale wiadomo, są różne sporty.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
:-P

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
podobno z Krakowa były lepsze od tych z Radomia :-P

kacperAs, jak pisałem posta to pomyślałem o sportach, ale nie chciało mi się szukać rodzajów.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
też mi się marzy 35/2, choć smc-m... 50 jest za ciasna w pomieszczeniach, za krótka na dworze, kupiłem zatem takumara 135/2.5, ale to tylko połowa rozwiązania.

paveld  Dołączył: 06 Lut 2010
xneon napisał/a:
<...>kupiłem zatem takumara 135/2.5, ale to tylko połowa rozwiązania.

To dokup Takumara 28/2,8. To bardzo miłe szkiełko, a tanie. Stojąc przed dorocznym dylematem co wziąć na szlaki w góry jak na razie obydwa Takumary są u mnie w czołówce rankingu.
Pozdrawiam

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
Moze jakis fanklub ogniskowej 35mm? :-) Jak cos to sie zapisuje, to moja ulubiona i za jakis czas pewnie sprzedam cala reszte stalek.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
paveld, miałem do czynienia z ogniskową 28mm, zbyt szeroko

radekone napisał/a:
Moze jakis fanklub ogniskowej 35mm?
xneon napisał/a:
paveld, miałem do czynienia z ogniskową 28mm, zbyt szeroko

Ja im jestem starszy, tym wolę młodsze ogniskowe :-) 28-ki uzywam na co dzień. Ale chciałbym spróbować 24-ki :-D

ja tam na co dzień używam 26ki :evilsmile: :-B

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
opiszon napisał/a:
ja tam na co dzień używam 26ki :evilsmile: :-B

I z wiekiem poszerzaja ci sie horyzonty :mrgreen:

radekone, wydaje mi się, że raczej zawężają (co rok o 1mm) :-P

Skocz do: