chomsky  Dołączył: 23 Lut 2010
SCA 3702/3701M2/3
Posiadam lampy 2xMetza50mz5 i 40mz1, nie posiadam kostki obslugującej aparaty cyfrowe Pentaxa, a dokładnie Kx. Nie zależy mi na trybie p-ttl, wystarczy automatyka własna lampy, auto zoom palnika, przekazywanie do lampy info o ISO i przysłonie, fajnie by było jakby działał podświetlacz AF. Czy któryś z wymienionych w temacie adapterów/kostek pracuje z Kx? Myślę, że jak pacuje z innymi cyfrowymi Pentaxami to z Kx również?
Cześć.Ch.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
SCA 3702 i Metz 53MZ3 współpracują w trybie automatyki A bez problemu z K-7, obstawiam, że z KX też nie będzie kłopotu.
Podświetlanie AF też działa, ale jest na byle słabe, że już szkło ze światłem 2.8 niezupełnie je widzi. Nie wiem na ile jest ono mocne w 50MZ5.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Masz linka do różnych kombinacji adapterów, lamp i aparatów. Pzdr
http://www.metz.de/filead..._Archive_GB.pdf

Serdeczne dzięki!
Link jest fajny, strona Metza daje tylko info o najnowszych produktach i ich konfiguracjach.
czy ktoś używa adapterów z aparatami cyfrowymi Pentaxa??
Cześć.Ch.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
chomsky napisał/a:
Jasne, że tak. Właśnie niedawno odkurzyłem starego Metza'a 40 MZ-3i z SCA 3702 M3 i na automaci własnym śmiga aż miło

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
chomsky napisał/a:

Mam Metza 32CT7 i w trybie automatyki własnej działa b.dobrze.
chomsky, Wiedz jedno,że w trybie automatyki własnej nie ważne jaką masz kostkę w lampie.W "procesie" wyzwalania i tak bierze udział tylko styk centralny i boczny.Dla przykładu w moim Metz-u mam kostkę do Leica-i która działała w Fuji S9600 i teraz w GX-20

piotr_luk napisał/a:
chomsky napisał/a:
Jasne, że tak. Właśnie niedawno odkurzyłem starego Metza'a 40 MZ-3i z SCA 3702 M3 i na automaci własnym śmiga aż miło

No właśnie myślę, że to M3 ma znaczenie. Starsze moga nie przenosić niektórych informacji.
Cześć.Ch.

[ Dodano: 2010-04-10, 12:03 ]
andybond napisał/a:
chomsky napisał/a:

Mam Metza 32CT7 i w trybie automatyki własnej działa b.dobrze.
chomsky, Wiedz jedno,że w trybie automatyki własnej nie ważne jaką masz kostkę w lampie.W "procesie" wyzwalania i tak bierze udział tylko styk centralny i boczny.Dla przykładu w moim Metz-u mam kostkę do Leica-i która działała w Fuji S9600 i teraz w GX-20

Tak samo działają moje sca z Kx, ale nie o to idzie, chcę wiecej aktywnych styków, choćby po to by nie wstukiwać w lampie ręcznie wartości ISO, przysłony, by wyczuwała najkrótszy czas synchronizacji i miała oświetlacz AF. O czym już pisałem w tym wątku
Cześć,Ch.

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
właśnie testuję 40 MZ-2 i sca 3701 M2 z K200D i w trybie automatycznym wszystko działa,body widzi lampę i odwrotnie,wspomaganie autofocusa,zmiana przesłony,zoom,jedynie muszę robić korektę np.na body przesłona 4 a na lampie 5.6 i jest ok wg pana z foto-techniki sca3702 M2 załatwiła by tą sprawę,trzeba by zapytać kol. fafniaka lub osobę która kupiła od niego niedawno wystawione na allegro kostki jak to działa,sca 3702 M3 wg foto-techniki jest do K-7

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Używałem SCA3702 M2 i Metza 40MZ-2 z K10D. Czasem musiałem używać korekcji - czyli przysłona na lampie w tryb ręczny, a na body pokrętłem przysłona w zależności od potrzeb, różna oczywiście od tej ustawionej na lampie. Nie zawsze to było potrzebne, ale zdarzały się sytuacje gdzie było to konieczne.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
3702 M3 z odpowiednią lampą dodaje "jedynie" obsługę PTTL'a. Ale lampa musi być nowa, czyli np 54MZ4i. Automatyka własna i przenoszenie z body do lampy informacji o przysłonie, ISO i ogniskowej będzie działało z każdą 3702 i każdym Metzem serii MZ.

Krzychoo dzięki! To mi wystarczy. Automatyka własna w Metzach działa bardzo dobrze, sam sie zastanawiam, czy nie lepiej niż TTL.
Cześc.Ch.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Nie będę zakładał nowego tematu. Jakie są różnice pomiędzy Metzem 54 mz-4 a mz-3. Znalazłem tylko, że mz-3 nie wspiera pTTL. Czy coś jeszcze, czy raczej nieistotne drobiazgi?
Przy okazji pytanie nr 2 - która z lamp Metz 54 czy 58 jest wygodniejsza w obsłudze? O ile pamiętam, 54 ma przyciski i kółeczko, a 58 tylko przyciski, na które kilka osób na forum narzekało.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
wujek napisał/a:
Znalazłem tylko, że mz-3 nie wspiera pTTL. Czy coś jeszcze, czy raczej nieistotne drobiazgi?
To bardzo istotny "drobiazg", który spowoduje, że nie będzie obsługiwany HSS, tryb bezprzewodowy, błysk na drugą kurtynę.
Z MZ-3 będziesz miał tylko automatykę własną lampy i ustawienia manualne.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
piotr_luk, dzięki. A jak z wygodą obsługi 54 vs 58?

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
piotr_luk napisał/a:
Z MZ-3 będziesz miał tylko automatykę własną lampy i ustawienia manualne.

Z MZ-4 również
dopiero MZ-4i wspiera p-ttl (podobno)

Skocz do: