Który obiektyw jest wedlug Ciebie najlepszy?
Sigma 70-300 APO DG
37% Complete
94 (37%)
Tamron 70-300 Di LD
22% Complete
56 (22%)
Pentax DA 50-200
39% Complete
98 (39%)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
pawcio napisał/a:
Przyleciała do mnie Sigma 70-210 APO Macro i podpiąłem ją dzisiaj u córki w przedszkolu na przedstawieniu. Odpalam po powrocie Lightroom a tam w exifie Pentax 35-105

To samo zaobserwowałem w bibble 5 beta - moje SMC FA 80-320mm zostało zinterpretowane jako 35-105, a w sugestii podano, żebym wybrał czy to Sigma 70-210, Tamron 80-200, Pentax 70-210, albo poszukał sam innego w ustawieniu manualnym. Widocznie te obiektywy mają identyczny kod w exifach.

edit: być może przekręciłem/pomyliłem jakieś oznaczenie albo model, ale ogólny sens pozostaje ten sam.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Eee, to jeszcze nic. Sprawdźcie, co EXIF pokazuje po użyciu Samyanga 85 :-P

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Dada napisał/a:
Sprawdźcie, co EXIF pokazuje po użyciu Samyanga 85 :-P

Niestety nie mam tego zacnego szkła, ale po mojemu to powinien go widzieć jako szkło typu Pentax-A a że podajemy mu 85 a ze styków zna przysłonę 1.4 to mu wychodzi SMC Pentax-A* 85/1.4. Jeżeli dokłada tam * tzn że ma również listę szkieł manualnych bo tego ze styków nie wyczyta. Elektroniki to tam raczej nie wsadzili (mogę się mylić) a takie szkła aparat tak rozpoznaje. Zawsze mnie zastanawiało skąd wie że to szkło typu M/K jedyne wyjście to "czuje" że popychacz przysłony się ruszył podczas zakładania.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Makler, o tym, że to jest M/K wie, bo nic nie wie - brak styków ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
matth napisał/a:
o tym, że to jest M/K wie, bo nic nie wie - brak styków

też tak pomyślałem na początku ale nie. Wie na pewno, a wnioskuje stąd że jak założę szkło na M42 to rozpoznaje : brak obiektywu albo M42. Przy K i M ewidentnie poznaje właśnie takie szkło a nie M42 lub brak. To musi być ten popychacz innego kontaktu z aparatem nie ma, a podczas zakładania obiektyw przesuwa popychacz.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Makler, aa to nie wiedziałem, że rozpoznaje M42 :->

piotr.tr  Dołączył: 24 Paź 2006
W kaliskim Media Markt kupiłem Sigmę 70-300 APO za 699 zł na raty 0 %. Sądzę, że to dobra cena, a zainteresowani zakupem powinni zajrzeć do "swoich" MM ;-)

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
o cena faktycznie dobra jak za nówkę, bo po tyle chodzą tamrony na necie

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Witam :]
Chciałbym zapytać co do k200d byście mi poradzili. Czy sigmę 70 200 czy Tamrona 70 200?
Tamron będzie zauważalnie wolniejszy od wyżej wymienionej sigmy na moim body?

Jak użytkownicy oceniają swoje sigmy i tamrony? Każda opinia cenna :)
Pozdrawiam

"Ajjj" Dopiero teraz się zorientowałem, że to nie ten temat... Przepraszam... :oops:

tomek8723  Dołączył: 18 Mar 2010
Witam Panowie,
Ja mam takie pytanko czy Pentax Da 50-200mm to ten samo obiektyw co DAL 50-200mm?? bo już głupieje w kwestii czy brać K-x z kitem czy też z 200mm? proszę o odp

to samo tylko wersja budżetowa, czyli plastikowy bagnet, brak qiuckshifta i chyba brak tulipana

optycznie to to samo, jak tanie to brać :)

super dzięki za szybką odpowiedź wychodzi mi ten obiektyw za 461zł w zestawie z k-x'em i już chyba z dwa tygodnie czytam kombinuje i się zastanawiam czy brać w ogóle ten aparat, aha a z tym plastikowym bagnetem coś się może zniszczyć??

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Raczej się nie zniszczy. Ale za 461 zł nie warto. Za tyle powinieneś kupić normalną wersję, a nie budżetową. Za niecałe 600 zł kupisz już wersję najnowszą, uszczelnioną (chyba ją najbardziej warto kupić teraz). Mówię o nowych obiektywach.

No to już wiem co zrobić dziękuję za odpowiedź

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
To ja mam prośbę do kogoś z moich okolic :!:
Poszukuję do pożyczenia na 1 dzień Pentaxa 50-200 w celach czysto testowych.
Ja mam P55-300 i umówione do dostępu w każdej chwili Sigmę APO 70-300 i Tamrona 70-300.
Jak miałbym 50-200 to zrobiłbym test porównawczy w ramach walki z nudą i ku pokrzepieniu malkontentów ;-)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
JackDeJack, brzmi poważnie. Obyś kogoś znalazł...

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
na dniach mam mieć, więc mogę do testów użyczyć

hiperfokalny  Dołączył: 06 Lut 2010
Ja tamrona dostałem wczoraj, były chmury i deszcz więc się nie pobawiłem za bardzo, w domu jedynie kilka pstryknięć. Dosyć długi na max. ogniskowej i skali 1:2, K-x wygląda przy nim jak maluszek :-> Pierścień ogniskowych nie chodzi płynnie, może trzeba go troche "rozruszać", po za tym plastik złożony b.solidnie. jakoś bardziej do mnie przemówił od sigmy (bez APO, APO za drogie jeszcze jednak dla mnie). Jestem na razie zadowolony, pzdr ;-)

Cytat
Jestem na razie zadowolony,
i to najważniejsze :-)

pan_kg  Dołączył: 08 Lis 2008
Opłaca się zakupić polara do tamrona 70-300?
Chodzi o to czy poprawi znacznie kolorki, kontrast w tym "czarno-białym" obiektywie.

Skocz do: