I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
lucky napisał/a:A jaka to roznica, czy mozesz nastawic F2.8 i zyjesz w slodkiej nieswiadomosci, czy tez ze obiektyw przekazuje realna przyslone do korpusu i ten ja poprawnie wyswietla? Ja osobiscie wole te druga wersje...
AreKc napisał/a:lucky napisał/a:A jaka to roznica, czy mozesz nastawic F2.8 i zyjesz w slodkiej nieswiadomosci, czy tez ze obiektyw przekazuje realna przyslone do korpusu i ten ja poprawnie wyswietla? Ja osobiscie wole te druga wersje...
Pierwsza jest lepsza, liczba przysłony odpowiada przecież za głębię ostrości. A światła wpada w tym Tamronie mniej przy bliskich odległościach ostrzenia, wystarczy zajrzeć do instrukcji obsługi.
D700+MBD10+T17-35+N35-70/2.8D+N50/1.4G+W85/1.4+N180/2.8+Metz48AF-1
Przysłona się nie zmienia. Zmienia się wyciąg obiektywu. To samo będzie przy zastosowaniu mieszka, lub pierścieni pośrednich. Zwłaszcza przy dużej zmianie skali odwzorowania.lucky napisał/a:Bo sie przyslona zmienia
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Dada napisał/a:Przysłona się nie zmienia. Zmienia się wyciąg obiektywu. To samo będzie przy zastosowaniu mieszka, lub pierścieni pośrednich. Zwłaszcza przy dużej zmianie skali odwzorowania.lucky napisał/a:Bo sie przyslona zmienia
Obawiam się, że mylisz pojęcia przysłony i jasności.lucky napisał/a:Oczywiscie, ze sie zmienia.
Dada napisał/a:Obawiam się, że mylisz pojęcia przysłony i jasności.lucky napisał/a:Oczywiscie, ze sie zmienia.
CytatCo się zmienia przy zwiększaniu wyciągu obiektywu ? Średnica, czy ogniskowa ?
No i co to ma wspólnego z przysłoną ? Przysłona i ogniskowa jest cechą fizyczną obiektywu i w tym obiektywie nie ulega zmianie. Chyba, że Tamron 90 jest zoome'm.framek napisał/a:Tym razem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa
Bruinen napisał/a:squonk, zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi, robisz zdjęcia w jakiś specjalnych warunkach oświetleniowych? Test zrobiłem w domu przy świetle zastanym wpadającym przez okno, było cały czas tak samo mocne, odstęp czasu między klatkami wynosi pewnie ok. 5 sekund
[ Dodano: 2010-04-23, 12:53 ]
Ja z fizyką jestem na bakier, ale na moje oko nic się w szkle (w sensie przysłona) nie rusza jak ustawiam ostrość więc dziura jest wciąż tej samej wielkości czyli 100mm/3.5= jakieś 28,6mm. Ja rozumiem przysłonę jako to kółko w obiektywie, skoro ono się nie rusza to przysłona jest taka sama.
Dokładnie to z wartością przysłony, czyli z ilością światła padającego na element światłoczuły. A o tym tu mówimy (przynajmniej ja i lucky w swoim przedostatnim poście).Dada napisał/a:No i co to ma wspólnego z przysłoną ?
Mylisz pojęcia. Ogniskowa(odległość) i ogniskowa obiektywu to nie to samo.Dada napisał/a:Ponadto ogniskowa jest cechą fizyczną obiektywu i w tym obiektywie nie ulega zmianie.
framek napisał/a:Dokładnie to z wartością przysłony, czyli z ilością światła padającego na element światłoczuły. A o tym tu mówimy (przynajmniej ja i lucky w swoim przedostatnim poście).Dada napisał/a:No i co to ma wspólnego z przysłoną ?Mylisz pojęcia. Ogniskowa(odległość) i ogniskowa obiektywu to nie to samo.Dada napisał/a:Ponadto ogniskowa jest cechą fizyczną obiektywu i w tym obiektywie nie ulega zmianie.
Wygląda to tak, że kiedy obiektyw jest maksymalnie wysunięty, to zmienia się jego odległość ogniskowa, a co za tym idzie ilość światła padającego na element światłoczuły.
lucky napisał/a:A jaka to roznica, czy mozesz nastawic F2.8 i zyjesz w slodkiej nieswiadomosci, czy tez ze obiektyw przekazuje realna przyslone do korpusu i ten ja poprawnie wyswietla? Ja osobiscie wole te druga wersje...
CytatPrzysłona się nie zmienia. Zmienia się wyciąg obiektywu. To samo będzie przy zastosowaniu mieszka, lub pierścieni pośrednich. Zwłaszcza przy dużej zmianie skali odwzorowania.
Dada napisał/a:No i co to ma wspólnego z przysłoną ? Przysłona i ogniskowa jest cechą fizyczną obiektywu i w tym obiektywie nie ulega zmianie. Chyba, że Tamron 90 jest zoome'm.
Pentax KP z limitedami i trochę staroci.
https://www.instagram.com/tk_cmp/
campanelli napisał/a:lucky napisał/a:A jaka to roznica, czy mozesz nastawic F2.8 i zyjesz w slodkiej nieswiadomosci, czy tez ze obiektyw przekazuje realna przyslone do korpusu i ten ja poprawnie wyswietla? Ja osobiscie wole te druga wersje...
Taka różnica, że kontroluję głębie ostrości, bo akurat na tym mi najbardziej zależy przy ustawianiu parametrów:)
CytatNadal nie rozumesz. Wtedy wlasnie te kontrole tracisz, bo myslisz, ze masz F2.8 a nie tak jak jest na prawde np. 5.6
Pentax KP z limitedami i trochę staroci.
https://www.instagram.com/tk_cmp/