MichalR
[Usunięty]
Oryginalne pierscienie Pentaxa czy 5 razy tansze zamienniki
Witam,

Chcialbym sie poardzic co bardziej warto kupic, oryginalne pierscienie makro Pentaxa bez automatyki za 250 zlotych czy zamienniki, ktorych pelno wszedzie, za 50 zlotych? Na pierscienie z przeniesieniem automatyki troche szkoda mi kasy, poza tym sa piorunsko drogie w porownaniu z podobnymi dla Canona czy Nikona, prawie 600 za komplet to imho przesada. Czytalem ostatnio w watku makro ze sa problemy z wyczernieniem wewnatrz pierscieni, co przy zalozeniu kompletu moze powodowac dodatkowe artefakty na fotografiach, dlatego pomyslalem o inwestycji w oryginal. Tylko czy one naprawde sie czyms roznia od zamiennikow? Do tej pory korzystalem z konwertera x2 Soligora, ktory po wyjeciu szkla sluzyl jako dodatkowy makro pierscien, ale ostatnio zablokowal mi sie na nim bagnet, ledwo go zdjalem, wiec nie chce ponownie ryzykowac. Dodam jeszcze ze zdjecia z uzyciem tego Soligora byly bardziej niz zadowalajace, zwlaszcza przy fotografii motyli:)

bede wdzieczny,
pozdrawiam

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
MichalR, jak dla mnie nie ma sensu, ale ja mam tylko pierścienie na m42 więc może łysych na bagnet robią różnej jakości, nie wiem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Najlepiej jakieś porządne pierścienie z pełną automatyką (bez AF). Można takie kupić za 200-300 zł. Styki są nie do przecenienia kiedy chcesz błyskać lampą do makro.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Zastanawiałeś się nad pierścieniami z przeniesieniem automatyki ale bez styków, według mnie najlepszy kompromis pomiędzy ceną a wygodą użytkowania.

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
k33l, co Ty to opowiadasz? Jak przeniesie automatyki to muszą być styki...

:oops: od tego czytania aukcji pomieszane mam w głowie, chodzi mi o sterowanie przesłoną z body. Najczęściej opisane jako "automatic" dlatego tak napisałem.

Dzisiaj takie właśnie wypatrzyłem na allegro: pierścienie z automatyką

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
Mi też ;-) Styki konieczne są do sterowania przysłoną z aparatu. Bez styków nie można sterować przysłoną z aparatu, a także nie działa P-ttl. Rzadko kiedy robię jakieś zdjęcie makro, ale uważam, że obsługa p-ttl i styki są ważniejsze od przeniesienia AF'u.

k33l na mój rozum to te pierścienie z aukcji mogą mieć przeniesienie automatyki przysłony (tak jak "Kolo" opisuje) tak jak obiektywy M w Pentaxie, ale nie można sterować przysłoną z body ;-) Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
Chmurzasty napisał/a:
te pierścienie z aukcji mogą mieć przeniesienie automatyki przysłony (tak jak "Kolo" opisuje) tak jak obiektywy M w Pentaxie

Chmurzasty napisał/a:
ale nie można sterować przysłoną z body ;-)

No właśnie co to za automatyka?Jeżeli już to półautomatyka ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
andybond napisał/a:
No właśnie co to za automatyka?

Chmurzasty napisał/a:
k33l na mój rozum to te pierścienie z aukcji mogą mieć przeniesienie automatyki przysłony (tak jak "Kolo" opisuje) tak jak obiektywy M w Pentaxie, ale nie można sterować przysłoną z body ;-) Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

zgadza się - nie mają styków, nie masz pełnej automatyki z korpusami cyfrowymi

Ale taka półautomatyka daje nam prezent w postaci ostrzenia na pełnej dziurze a nie roboczej.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
miast takich pierścieni lepiej już zainwestować w mieszekK:
( http://www.bdimitrov.de/k...lide_copier.jpg )
http://www.bdimitrov.de/kmp/misc/macro/index.html

dsk, gdzie widziałeś pierścienie ze stykami za 200-300 zł ? Bo najtańsze znalazłem za 450...

Skocz do: