alfaholik  Dołączył: 18 Sty 2010
Podłączenie lampy ze stopką Sony/Minolta do normalnej stopki
Czy jest jakaś możliwość podpięcia lampy ze stopką Sony/Minolta do zwykłych sanek (konkretnie K200)??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Tak.
http://cgi.ebay.com/Flash...=item3a58df97aa

Mam, używam z powodzeniem na K-7 i na RF-602

A czy jeżeli lampa miała by za duże napięcie na stopce to czy przez taki adapter mogę coś uszkodzić w body??

alfaholik, ten adapter nie ma wbudowanego reduktora napięcia (czy jak to się nazywa, z elektroniki jestem zerem) więc możesz uszkodzić body. Nie znalazłem takiej przejściówki z "bezpiecznikiem", ale możesz popytać na forum Minolty, pewnie tam więcej osób używa starych lamp od tego producenta ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tu jest chyba proste przeniesienie styków bez żadnych zabezpieczeń.

plwk napisał/a:
Tu jest chyba proste przeniesienie styków bez żadnych zabezpieczeń.

Nawet na pewno, rozkręcałem to żeby zobaczyć jak działa :-D

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
są takie specjalne na lampy z wyokim napięciem

joker333 dzęki za fotki. Ale skoro mam lampę minolty to chyba potrzebuję taką odwrotną przejściówkę.
Mam taką lampę: http://cgi.ebay.de/Cullma...=item58826d6031

Czy ktoś może mi przetłumaczyć czy gościu na tej aukcji napisał czy pasuje do SLR czy nie pasuje do SLR??
Niby na stronach co są sprawdzone napięcia lamp napisane jest że 6,3V. Ale po wpisaniu w google tego modelu (Cullmann 34AF-M) ciężko znaleźć zdjęcia takiej jak moja tylko wyskakują inne. I nie wiem w końcu dla której lampy było sprawdzane to napięcie.

alfaholik, jak nie masz to kup sobie radiówkę za 11 dolarów na ebayu i sprawdź na niej - jak się spali to nie będziesz miał wielkich strat :-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
alfaholik, idz do zakładu naprawy rtv to Ci zmierzą w pare sekund napięcie ;)
ja kupiłem przerobioną lampę a i tak dla pewności sprawdziłem
Bruinen napisał/a:
alfaholik, jak nie masz to kup sobie radiówkę za 11 dolarów na ebayu i sprawdź na niej - jak się spali to nie będziesz miał wielkich strat :-)

w instrukcji jest że takie radiówki wytrzymuja napięcie do 400v więc mała szansa że uda się spalić w ten sposób radiówkę ;-)

Skocz do: