CytatZwykle materiałem używanym do wykonania przeszczepu jest własna tkanka chorego (więzadłowa lub ścięgnista), którą pobiera się poprzez wykonanie niewielkiego cięcia w okolicy operowanego stawu kolanowego. Najczęściej używa się ścięgien mięśni półścięgnistego lub rzadziej niewielkiego odcinka więzadła właściwego rzepki z bloczkami kostnymi (BTB). Pobrany przeszczep wprowadza się do wcześniej przygotowanych otworów w kości piszczelowej i kości udowej i mocuje za pomocą kotwic, śrub interferencyjnych lub innych implantów.
pozdrawiam,
deckard
N
Kiedyś opentany, teraz się kanonizuje
Kanunier 50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 Macro + 430EX II
♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ ♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫
K5 18-55 WR,*55/1.4, *50-135/2.8
♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ ♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫
pawcio napisał/a:Znacie problem operacji kolan z autopsji
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
S1H | E-M5 III | w szafie: K10D i ME Super
pozdrawiam,
deckard
N
deckard napisał/a:próbowali mnie leczyć gipsem
Kiedyś zrobię DOBRE zdjęcie...
Robert K. napisał/a:deckard napisał/a:próbowali mnie leczyć gipsem
to jest największe "zło", jakie może się przytrafić kolanowcom: podejście lekarza, który "na wszelki wypadek" wrzuci kolano w gips. Efekty bywają tragiczne.
Robert K. napisał/a:Najważniejsze, czym powinieneś się teraz martwić, to znalezienie DOBREGO fizjoterapeuty/rehabilitanta. Ja jestem przeciwnikiem rehabów NFZtowskich, bo to z czym miałem styczność, woła o pomstę do nieba. Ale może nie powinienem uogólniać - może można trafic na konkretny rehab...
Przy założeniu, że w ogóle by cię przyjęli.CytatNa całe szczęście po skręceniu nie pojechałem na pogotowie bo bankowo w gips by wsadzili profilaktycznie.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
K10D | MZ-5n | MZ-M
- rozumiem, że świetnie się znasz na ortopedii i zalecasz gips na siniaki?DrEwNiAK napisał/a:Wsadzili mu nogę na dwa tygodnie w gips bezsensu, nawet sina nie była.
K 1 II, KP i od 8 do 300
ME-S, ME-F, Mz-5n, Z-1p