plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zerknąłem na aledrogo trochę głębiej i wielu sprzedawców sprzedaje zestawy, oparte na tym pomyśle, różniące się wykonaniem, wyglądem i minimalnie ceną.

Advocado  Dołączył: 07 Paź 2009
Panowie mam pytanie: czy da się przerobić w poniższym obiektywie bagnet FUJICA na pentaxa albo m42 ? Jeżeli tak to czy wystarczy tylko zmienić bagnet w obiektywie ?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Zmierz średnicę, bo może się okazać że w pentaksowy bagnet nie zmieści się ta plastikowa obudowa soczewki. Ostatnio wykonałem podobny myk - do Mira 35/2 z mocowaniem nikona dorobiłem bagnet pentaksa pozyskany z Zenitara :mrgreen:

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Coś mi się obiło o uszy, że fujica ma inną odległość obiektywu od filmu.
Pozdrawiam
Piotr

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
jeżeli jest mniejsza od 45,5 mm to nie ma problemu :idea:

Akurat w tym przypadku to nie problem. Fujica ma 43,5 mm, pentax - 45,5, więc wystarczy przy okazji wymiany bagnetu zrobić podkładkę o grubości 2mm. Gorzej, gdyby było w drugą stronę. Ja musiałem toczyć 1mm (na szczęście było tyle materiału), bo przerabiałem z mocowania nikona, który ma tę odległość równą 46,5mm.

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
czy mogłbyś podać odcinek roboczy to to o czym piszesz dla wszystkich dostępnych ci systemów :?: :-B również dalmierzowe

Wystarczy w googlach wpisać "register distance". Przykładowy link:
http://www.graphics.corne...y-register.html

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
michal5150 napisał/a:
Fujica ma 43,5 mm, pentax - 45,5, więc wystarczy przy okazji wymiany bagnetu zrobić podkładkę o grubości 2mm.

Nie będzie ostrzyć na nieskończoność, chyba że na ślimaku przeskoczysz gwint o kilka zwojów.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Dokładnie tak jak wyżej fuji-ca się nie nadaje bo musiał byś obiektyw wepchnąć wręcz do środka aparatu by ostrzyć na nieskończoność. Ale jak chcesz jako portretów ki i jesteś majsterkowiczem to może być opcja.

No i macie racje. Pomerdało mi się dokumentnie :oops: Nawet zdjąłem bagnet z Mira żeby zobaczyć co ja tam toczyłem i ... okazało się że jest podkładka ;-) A toczyłem powierzchnię bo miała wyprofilowanie pod popychacz przysłony i nie chciała się zmieścić w obiektywie.

Skocz do: