czarli  Dołączył: 26 Lut 2010
balans bieli w studiu
No i wreszcie stałem sie posiadaczem mini studia :) niby nic wielkiego, ale od razu mam kilka pytań.
Fakty: k-x, 2x 120Ws (czajnizz), 2xsofty 60x60
1) Balans bieli - jak ustawić? automat? po prostu światło błyskowe? przy wybraniu błyskowego miałem odcień fioletowy (zdj2). Jak korygujecie balans w zrobionym zdjęciu (np. w PS) tzn co służy jako wzór, korygujecie na oko?
2) Ponieważ nie mam światłomierza to staram się dobrać na czuja parametry. Za podstawę wybieram czas 1/125 i ISO200 i kombinuję przesłoną w okolicach 8,9,10. Lampy ustawiam gdzieś w okolicach 1/3 do 2/3 mocy. Dlaczego to piszę? bo nie mam kompletnie doświadczenia ze studiem i jeśli Wam robię jakieś rażące błędy to proszę o radę. Temat to portret, makijaż (prosty, doświetlony)
Przykładowe zdjęcia do których można się odnieść:
zdj1

zdj2

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
czarli, Zainwestuj w jakiegoś Whibala, lub inny "neutralnie szary" wzornik.
Sam używam tylko czasami jak warunki się nie zmieniają, ale przydaje się.

Przykład na szybko.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
czarli, ja robię w RAW (dla świętego spokoju, kart pamięci mi wystarcza :-) ), ustawiam podczas wołania balans taki jak mają lampy (aparatowe których używamy mają najczęściej 5600K), tintę mam na 0, bardzo rzadko takie ustawienie daje niepoprawne kolory. Natomiast nie jestem jakimś perfekcjonistą w tej kwestii, możesz oczywiście zainwestować 50-100zł w szarą kartę i mieć święty anielski że wszystko jest idealnie ;-)

JackDeJack, albo mam coś z monitorem, albo drugie zdjęcie jest na twarzy dziecka mocno zaniebieszczone - jakby była oświetlona zimniejszym światłem wpadającym z okna.

Bruinen napisał/a:
drugie zdjęcie jest na twarzy dziecka mocno zaniebieszczone - jakby była oświetlona zimniejszym światłem wpadającym z okna
Dokładnie tak było,
ruda kanapa i oliwkowe ściany nie pomagają ;-)
Teraz na 100% nie potwierdzę czy zdjęcie wygląda ok, bo na firmowej partcji nie działa mi CM :evil:
Odpalę kompa żony i zobaczę.

Generalnie największy problem to WB w pomieszczniach w które wpada światło dzienne.

Henry  Dołączył: 12 Sty 2010
czarli napisał/a:
1) Balans bieli - jak ustawić? automat? po prostu światło błyskowe? przy wybraniu błyskowego miałem odcień fioletowy (zdj2). Jak korygujecie balans w zrobionym zdjęciu (np. w PS) tzn co służy jako wzór, korygujecie na oko?

Coś białego w kadrze pomaga na pierwsze przybliżenie, a potem ręczne strojenie tak żeby zdjęcie dobrze wyglądało. Jak znasz lampy i wiesz w jakich warunkach robisz to potem będziesz ustawiał na konkretną temperaturę i od niej dostrajał na oko - zadbaj o kalibrację monitora. I nie przesadzaj - WB nie jest aż taki ważny póki jest po ciepłej stronie. Znacznie ważniejsze jest żebyś nie robił zdjęć w pokoju o fioletowych lub nie daj boże zielonych ścianach.

A ustawienia jak kto lubi. Ja ustawiam kolejno:
- czas na fix - synchronizacji
- czułość na 200
- przysłona wg koncepcji na zdjęcie
- i na koniec ustawiam moc lampy żeby mieć maksymalną ekspozycję - wg histogramu (nie prawidłową tylko maksymalną - prawidłową przywrócę w kompie).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jeżeli wychodzą ci fioletowe foty przy ustawieniu balansu bieli na światło błyskowe to albo masz:
1 - fioletowe ściany w pomieszczeniu i duży udział światła ciągłego w zdjęciu (mało prawdopodobne)
2 - coś przestawione w aparacie (korekcja WB)
3 - lampy są do wyrzucenia

Bruinen, oblukałem fotkę na kompie małżonki.
- faktycznie na lewej stronie twarzy widać jakiś delikatny niebieskawo-fioletowy zafarb prawdopodobnie odbicie światła od rękawa
- prawa strona twarzy ma WB w miarę poprawny
- zdecydowanie OK jest na dłoni która trzyma Whibala i tu jest pewnie problem bo:
-- dłoń jest odsunięta od obiektu właściwego, czyli twarzy
-- Whibal jest skierowany w złą stronę - nie jest trzymany przy twarzy, a na tym elemencie mi zależało. Jednak ciężko przekonać dwu letniego szkrabka by trzymał to prawidłowo ;-)

Fotka typowo poglądowa by pokazać że można. Jednak mieszane światło to zmora straszna, jak ktoś chce to wieczorkiem zrobię coś przy żarówkach i wrzucę RAWa, a wtedy będzie zdecydowanie lepiej.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:

Właśnie się chciałem pytać co to za lampy.... żeby aż tak odjechać?

czarli  Dołączył: 26 Lut 2010
Arti napisał/a:
Fafniak napisał/a:

Właśnie się chciałem pytać co to za lampy.... żeby aż tak odjechać?

lampy to wielka taniocha w postaci BL 120SMA ( po 200zł). Jestem bardzo zadowolony (amator). Jak ktoś chce i mi podpowie "jak" to mogę się o pare testów skusić :)

Z tym balansem nie jest tak źle. Tzn w tym przypadku wybrałem najbardziej zjechane zdjęcie reszta jest ok/raczej ok. (zdjęcie dziecka jest przy ustawieniu wb na błyskowe)

Bardziej chodziło mi o to, jak ustawić domyślnie WB, bo po 10 próbach ustawiania ręcznego już mi się bigos w oczach zrobił, a tryb auto przy powtarzalnym oświetleniu jest imo bez sensu.

Z tego co się naczytałem to taki whibal (czy też digi grey) pomoże mi zdecydowanie (tylko nie mojemu portfelowi)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
czarli napisał/a:
Z tym balansem nie jest tak źle. Tzn w tym przypadku wybrałem najbardziej zjechane zdjęcie reszta jest ok/raczej ok. (zdjęcie dziecka jest przy ustawieniu wb na błyskowe)

No wychodzi na to, że jest źle. Przy ustawieniu na "błyskawicę" powinno byc mniej więcej ok. Tu jest koszmarnie. Lampy mogą lekko odbiegać, wtedy skalibruj sobie na jakimś czymś białym. No ale lampy muszę też trzymać temp. Jak raz ustawisz to rozbieżności nie powinny być duże.

czarli napisał/a:
Z tego co się naczytałem to taki whibal (czy też digi grey) pomoże mi zdecydowanie (tylko nie mojemu portfelowi)
Poczytaj w wątku "szara karta dla ubogich" w dziale Złota Rączka :idea:
http://pentax.org.pl/view...ghlight=ubogich

I rób w RAWach - to ułatwia życie

Żart  Dołączył: 28 Wrz 2008
Studyjne lampy błyskają światłem zbliżonym temperaturą do dziennego. Przestaw balans na dzień i będzie w porządku

Skocz do: