WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Pierścień pośredni z płynną regulacją długości
Nowość: pierścień pośredni ze stykami z regulacją długości, daje płynną zmianę skali odwzorowania podobnie jak mieszek. Na razie w sprzedaży tylko wersja do Canona. Może doczekamy się wersji do Pentaxa.
http://www.foto-tip.pl/sk...non-p-1684.html

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
WaldekW napisał/a:
Może doczekamy się wersji do Pentaxa.

raczej będzie problem z mechanicznym przeniesieniem popychacza przysłony ;-)
w Canonie się da, bo wszystko jest elektronicznie przekazywane, w Pentaxie jest ten mechaniczny popychacz i on stanowi problem

styki można przenieść, ale zostaje ten jeden mały dynks ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Pentax ma już taki pierścień, tylko bez styków. Popychacz chyba w nim jest.

[ Dodano: 2010-05-11, 18:19 ]
A nie, nie ma popychacza.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Popychacz mógłby być teleskopowy, jak np. takie do szuflad, tylko miniaturowe. Do wykonania.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Przecież przesłona w P/K jest po obwodzie obiektywu, to jak taki suwak miałby ją zastąpić?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ten suwak miałby za zadanie przedłużać popychacz przysłony w miarę zwiększania długości pierścieni.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Pentax od zarania dziejów produkował pierścienie o regulowanej długości. Zarówno M42 jak i na bagnet P/K oraz do systemu 645. Używam ich do makro oraz fotografowania obiektywami powiększalnikowymi. Opisywałem to zresztą. Najbliższy temu o którym mowa na początku będzie chyba telemakrokonwerter, na przykład Vivitara. Nie mam takiego pod P/K, ale posiadam do Nikona. O ile pamiętam nie ma tam wysuwanych teleskopików, tylko taki wysięgnik z końcówką jeżdżacą wewnątrz rowka w tulei, która z kolei jest połączona z końcówką popychacza przesłony. Mechanicznie to pewniejsze. Niektórzy wydłubali z tego układ soczewek i uzyskali variable macro ring ze stykami i popychaczem. Taki teleskopowy układ popychacza przesłony miał obiektyw 300 mm do praktiki z bagnetem B. Zawodny mechanizm. Może inne też, ale taki rozpierałem jak się zacinał, to wiem. Takie pierścienie kiedyś wykonywała również Leica, do dalmierzowców.

Skocz do: