cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
cyfranka+analogów kilka+szkiełek przeróżnych mnóstwo. Czyli Pentaxy, Canony, Minolty i pewnie coś jeszcze dokupię
HOMINIBUS PLENUM, AMICIS VACUUM
Autorefleksja zmusza mnie do pokuty
Jest troszkę inaczej,w przypadku najmu obowiązuje metoda kasowa płacisz podatek od środków otrzymanych,nie musisz również prowadzić działalności gospodarczej-najem może być prowadzony przez osoby fizyczne bez konieczności zakładania firmy.Nazwany napisał/a:Do US płacić musisz bez względu na to czy najemca regularnie opłaca czynsz dzierżawny. Wynajmowanie garażu czy mieszkania traktowane jest jako działalność gospodarcza. Fiskusa nie interesuje czy Twoja działalność jest rentowna czy nie.Pozdrawiam!
Pewnie prościej, ale gezaj może:Nazwany napisał/a:Czy nie prościej jest sprzedać garaż za stosową kwotę, którą ulokujesz na rachunku bankowym, korzystnie oprocentowanym.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Pentax K-x DA-L 18-55mm F3,5-5,6 AL + DA-L 50-200mm F4-5,6 ED, SMC-M 1.7 50mm, Velbon DF-60
myślałem o tym ale wyszło na to że lepiej na razie garaż zostawić.CytatCzy nie prościej jest sprzedać garaż za stosową kwotę, którą ulokujesz na
to nie jest tak ja piszesz ale widzę ze już ktoś tzn JarekJ, to sprostował wyjaśniając dokładnie jak się sprawy z US mają.CytatDo US płacić musisz bez względu na to czy najemca regularnie opłaca czynsz dzierżawny. Wynajmowanie garażu czy mieszkania traktowane jest jako działalność gospodarcza. Fiskusa nie interesuje czy Twoja działalność jest rentowna czy nie
to właśnie jest chyba główny powód dlaczego garażu nie sprzedałem. W dzielnicy gdzie teraz mieszkam nie ma garazy na sprzedaż a jak są raz na ruski rok to o połowę albo i 2/3 droższe.PiotrR napisał/a:Raczej ciężko liczyć, że ktoś akurat będzie sprzedawał garaż pod jego domem
można, i tak naprawdę to wziąłem kaucję, pisałem że zapłacił za miesiąc z góry ale tak naprawdę umówiłem się z nim że to co mi dał jest właśnie tą kaucją a resztę miał donieść w ciągu tygodnia a potem płacić regularnie na bieżąco, co trwa do dzisiaj .mygosia napisał/a:mozna wziac kaucje
właśnie taki zapis umieściłem w umowie tzn dwukrotność stawki za wkorzystanie z garażu po ustaniu umowy najmu, tylko co z tego jeśli najemca dobrowolnie się nie zechce wyprowadzić? Odsetki będę se naliczał a z wyegzekwowaniem tego będą problemy bo nie wierzę w skuteczność sądów a szczególnie komorników. Komornik, z tego co wiem, to owszem, ściągnie należnośc jak mu podam gościa na tacy, czyli gdzie pracuje, skąd lub co można mu zająć itd,JarekJ napisał/a:możesz zastrzec w umowie wyższą stawkę za okres tzw.bezumownego korzystania z przedmiotu najmu
wiesz że o tym nawet przez chwilę pomyślałem ale nie biorę tego pod uwagę na poważniehuri_khan napisał/a:Zgłoś na policję że wynajmujesz garaż (umowę masz) ale podejrzewasz, że wynajmujący rozbiera tam kradzione samochody
gezaj napisał/a:wiesz że o tym nawet przez chwilę pomyślałem ale nie biorę tego pod uwagę na poważnie
Pentax K-x DA-L 18-55mm F3,5-5,6 AL + DA-L 50-200mm F4-5,6 ED, SMC-M 1.7 50mm, Velbon DF-60
JarekJ napisał/a:Co do formy wynajmu od tego roku w przypadku mieszkań obowiązuje tzw.najem okazjonalny czyli najemca musi podać w umowie miejsce do którego będzie mógł wyprowadzić się po wypowiedzeniu umowy .Na pewno konieczne zawarcie umowy w formie pisemnej i zarejestrowanie w US.
JarekJ napisał/a:...najemca musi podać w umowie miejsce do którego będzie mógł wyprowadzić się...
Zorka 4->Mz-5n->MX->MZ-S->K7->FF+L&L->kolejny FF+ART+L->ból pleców->Fudżik X-T1+KIT ;) plus lampy i piloty 622TX - pozostałość po systemie C
czy aby na pewno to tak jest w rzeczywistości Draca?, bo coś mi ciężko uwierzyć że korzystanie z garażu bez zapłaty czynszu może być traktowane jako jego przychód nieopodatkowanyDraca napisał/a:i równoczesnie jestem zmuszony poinformować Urząd Skarbowy ... (właściwy dla Najemcy) ... o Pana nieodpłatnym przychodzie związanym z nieodpłatnym korzystaniem z mojego garażu w okresie .... i zaległym podatku z tego tytułu.
gezaj napisał/a:bo coś mi ciężko uwierzyć że korzystanie z garażu bez zapłaty czynszu może być traktowane jako jego przychód nieopodatkowany
gezaj napisał/a:czy aby na pewno to tak jest w rzeczywistości Draca?, bo coś mi ciężko uwierzyć
tym lepiej dla mnie tym gorzej dla niegoDraca napisał/a:Twój przypadek, a dokładnie Twojego najemcy podlega pod ten artykuł ustawy.