gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
wynająłem (komuś) garaż i ... same problemy
Mam garaż który stał przez 2 lata nieużywany więc postanowiłem go wynająć, w końcu sto paredziesiąt złociszów też się przyda.
Przypadek 1:
Dałem ogłoszenie, znalazł się chętny dość szybko (w okolicy trudno o garaż do wynajęcia), spisałem umowę, zgłosiłem do US, podatki płaciłem, ale po kilku miesiącach płacenia (z opóźnieniem ale płacił) najemca1 przestał płacić i w końcu poprzez swojego kolegę klucze oddał a za 2 miesiące czynszu nie uregulował. Na moje telefoniczne monity zbywał mnie że za 3 dni że w przyszym tygodniu, że właśnie wraca i już już płaci itd itp
Pytanie1: czy jest sens szarpać sobie nerwy i składać pozew w sądzie, bo co prawda zakładam, że sprawę wygram ale obawiam się, że komornik mnie oleje i z taką kwotą się nie będzie "babrał", toć to w końcu zaledwie 300 zł + odsetki, dla komornika to tyle co dla mnie kaucja za butelkę po piwie (0,35 zł jakby ktoś nie wiedział :mrgreen: ).
Przypadek 2:
Wynająłem garaż po raz drugi, spisałem umowę bardziej rygorystyczną względem opóźnień w płatności, najemca2 zapłacił 1 raz za miesiąc z góry i tyle widziałem pieniędzy. Za parę dni będzie miał ponad 1 miesiąc zwłoki w płaceniu czynszu.
Szans nie widzę na zapłacenie bo w międzyczasie zwolnił się z pracy (ponoc dlatego że szef nie płaci na czas), z mieszkania które wynajmował został wyrzucony bo nie płacił czynszu,
Od 6 tygodni co tydzień mi dzwoni (albo ja dzwonię do niego) i opowiada mi o swoich problemach z pracą, niepłacącym szefie itd itp. a ja czekam, czekam. Zapowiedziałem mu, że czekam jeszcze te kilka dni i jeśli nie ma zamiaru zapłacić to niech szuka miejsca (i następnego naiwnego który mu wynajmie garaż) gdzie zabierze swoje rozebrane auto które ma w garażu.
Pytanie2: co mogę zrobić na razie (poza zgodnie z umową naliczaniem odsetek) aby gościa albo usunąć z garażu albo zmusić do zapłacenia czynszu? Odciąć prąd? Zmienić zamki uniemożliwiając dostęp do garażu dopóki nie zapłaci? Obawiam się, że jak znam życie będe miał mniejsze prawa jako poszkodowany niż ci kombinatorzy.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Najpierw musisz rozwiązać umowę. Nie wiem, jak tam to macie uregulowane względem opóźnień, ale dopóki umowa nie jest rozwiązana, nie możesz najemcy utrudniać korzystania z garażu (zmiana zamka, czy coś). Mało tego, tak naprawdę nie możesz tam nawet wejść bez jego pozwolenia. (To samo dotyczy mieszkań, szkoda, że wielu wynajmujących nie ma tej świadomości).

W umowie jest zapis że w przypadku zaległości w płaceniu czynszu ponad 1 miesiąc umowa ulega rozwiązaniu ze skutkiem natychmiastowym. czyli za kilka dni minie miesiac.

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Gezaj

Czy nie prościej jest sprzedać garaż za stosową kwotę, którą ulokujesz na rachunku bankowym, korzystnie oprocentowanym.
Do US płacić musisz bez względu na to czy najemca regularnie opłaca czynsz dzierżawny. Wynajmowanie garażu czy mieszkania traktowane jest jako działalność gospodarcza. Fiskusa nie interesuje czy Twoja działalność jest rentowna czy nie.Pozdrawiam!

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ewentualnie na trzeci raz mozna wziac kaucje - tak jak z mieszkaniami studenckimi. Np 3000pln.
Gosc nie placi powyzej miesiaca - kaucja przepada.

Ale nie wiem, czy to jest "legalne" i jak by miala wygladac umowa wynajmu. Moze sa jacys spece tutaj.

tadeuszd2  Dołączył: 06 Gru 2009
W umowie możesz zawrzeć klauzulę o kaucji,że jak nie płaci itp. to kaucja przepada.Plus sposób rozwiazania umowy w przypadku niepłacenia.W praktyce niestety,jest to umowa cywilno-prawna pozostaje Ci roztrzygnięcie sadowe (troche trwa plus koszty,które w przypadku pozytywnego wyniku sa zwracane.Trzeba pamietac o zgłoszeniu umowy do US
i opłacic stosowne podatki.Czyz nie piękny to kraj.

JarekJ  Dołączył: 04 Cze 2009
Nazwany napisał/a:
Do US płacić musisz bez względu na to czy najemca regularnie opłaca czynsz dzierżawny. Wynajmowanie garażu czy mieszkania traktowane jest jako działalność gospodarcza. Fiskusa nie interesuje czy Twoja działalność jest rentowna czy nie.Pozdrawiam!
Jest troszkę inaczej,w przypadku najmu obowiązuje metoda kasowa płacisz podatek od środków otrzymanych,nie musisz również prowadzić działalności gospodarczej-najem może być prowadzony przez osoby fizyczne bez konieczności zakładania firmy.
Opodatkowanie ryczałt 8,5% lub zasady ogólne lub liniowy 19%.
Co do formy wynajmu od tego roku w przypadku mieszkań obowiązuje tzw.najem okazjonalny czyli najemca musi podać w umowie miejsce do którego będzie mógł wyprowadzić się po wypowiedzeniu umowy .Na pewno konieczne zawarcie umowy w formie pisemnej i zarejestrowanie w US.
Zabezpieczenie najpewniejsze to kaucja równa okresowi wypowiedzenia.
Usunać najemcy bez wyroku nie możesz,możesz zastrzec w umowie wyższą stawkę za okres tzw.bezumownego korzystania z przedmiotu najmu lecz musisz ją potem wyegzekwować lub potrącić z kaucji.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nazwany napisał/a:
Czy nie prościej jest sprzedać garaż za stosową kwotę, którą ulokujesz na rachunku bankowym, korzystnie oprocentowanym.
Pewnie prościej, ale gezaj może:
1. planować w jakiejś przyszłości coś sobie garażować. Raczej ciężko liczyć, że ktoś akurat będzie sprzedawał garaż pod jego domem. Ja pod swoim blokiem przez ostatnie dziesięć lat widziałem jedno ogłoszenie, że ktoś sprzedaje garaż (ale akurat nie miałem za co kupić).
2. planować w jakiejś przyszłości sprzedać mieszkanie. Fakt, że można do niego od razu dokupić garaż, na pewno ułatwi sprzedaż, a i może podbić cenę samego mieszkania (nie licząc ceny garażu).

huri_khan  Dołączył: 18 Gru 2009
Może trochę ryzykowne ale możesz spróbować.

Zgłoś na policję że wynajmujesz garaż (umowę masz) ale podejrzewasz, że wynajmujący rozbiera tam kradzione samochody. Jak będziesz miał szczęście to zabiorą graty i dostaniesz klucze, jak będziesz miał pecha to zaplombują garaż i nie wiadomo kiedy będziesz mógł go użytkować.

Cytat
Czy nie prościej jest sprzedać garaż za stosową kwotę, którą ulokujesz na
myślałem o tym ale wyszło na to że lepiej na razie garaż zostawić.
Cytat
Do US płacić musisz bez względu na to czy najemca regularnie opłaca czynsz dzierżawny. Wynajmowanie garażu czy mieszkania traktowane jest jako działalność gospodarcza. Fiskusa nie interesuje czy Twoja działalność jest rentowna czy nie
to nie jest tak ja piszesz ale widzę ze już ktoś tzn JarekJ, to sprostował wyjaśniając dokładnie jak się sprawy z US mają.
PiotrR napisał/a:
Raczej ciężko liczyć, że ktoś akurat będzie sprzedawał garaż pod jego domem
to właśnie jest chyba główny powód dlaczego garażu nie sprzedałem. W dzielnicy gdzie teraz mieszkam nie ma garazy na sprzedaż a jak są raz na ruski rok to o połowę albo i 2/3 droższe.
mygosia napisał/a:
mozna wziac kaucje
można, i tak naprawdę to wziąłem kaucję, pisałem że zapłacił za miesiąc z góry ale tak naprawdę umówiłem się z nim że to co mi dał jest właśnie tą kaucją a resztę miał donieść w ciągu tygodnia a potem płacić regularnie na bieżąco, co trwa do dzisiaj :-/ .
JarekJ napisał/a:
możesz zastrzec w umowie wyższą stawkę za okres tzw.bezumownego korzystania z przedmiotu najmu
właśnie taki zapis umieściłem w umowie tzn dwukrotność stawki za wkorzystanie z garażu po ustaniu umowy najmu, tylko co z tego jeśli najemca dobrowolnie się nie zechce wyprowadzić? Odsetki będę se naliczał a z wyegzekwowaniem tego będą problemy bo nie wierzę w skuteczność sądów a szczególnie komorników. Komornik, z tego co wiem, to owszem, ściągnie należnośc jak mu podam gościa na tacy, czyli gdzie pracuje, skąd lub co można mu zająć itd,
Mało tego, będę musiał wyłożyć na część czynności komorniczych pieniądze bez żadnej gwarancji że cokowiek odzyskam.
huri_khan napisał/a:
Zgłoś na policję że wynajmujesz garaż (umowę masz) ale podejrzewasz, że wynajmujący rozbiera tam kradzione samochody
wiesz że o tym nawet przez chwilę pomyślałem :evilsmile: ale nie biorę tego pod uwagę na poważnie ;-)

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
JarekJ, bardzo dokładnie wyjasnił jak przychody od najmu są opodatkowane.
gezaj, nie Ty pierwszy i nie ostatni trafia na takich cwaniaków. Jeżeli póki co, nie chcesz składać pozwu do Sądu to wyślij najpierw pismo do obu cwaniaków informujące, że

coś w tym stylu...

jeżeli do dnia ... nie otrzymam zaległej zapłaty za wynajem ... (dane miejsca wynajmowanego garażu)... to kieruję sprawę do Sądu ...(dane Sądu właściwego dla Wynajmującego) ... i równoczesnie jestem zmuszony poinformować Urząd Skarbowy ... (właściwy dla Najemcy) ... o Pana nieodpłatnym przychodzie związanym z nieodpłatnym korzystaniem z mojego garażu w okresie .... i zaległym podatku z tego tytułu.

Gwarantuję, że postraszenie US może pomóc w ściągnięciu należności ... sprawdzone, a skuteczność jest w 90% przypadkach;-)

pozdrawiam:-)

gezaj napisał/a:
wiesz że o tym nawet przez chwilę pomyślałem :evilsmile: ale nie biorę tego pod uwagę na poważnie ;-)

wiedząc jak długo toczą się sprawy w naszym kraju też bym nie ryzykował blokadą garażu na kilka lat :-/

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
JarekJ napisał/a:
Co do formy wynajmu od tego roku w przypadku mieszkań obowiązuje tzw.najem okazjonalny czyli najemca musi podać w umowie miejsce do którego będzie mógł wyprowadzić się po wypowiedzeniu umowy .Na pewno konieczne zawarcie umowy w formie pisemnej i zarejestrowanie w US.

Ale tu chodzi o garaż, a ten nie podlega pod ten przepis.

JarekJ napisał/a:
...najemca musi podać w umowie miejsce do którego będzie mógł wyprowadzić się...

... oraz zgody osoby posiadającej tytuł prawny do takiego lokalu.

berd  Dołączył: 08 Sty 2010
Pokazuje to, iz lepiej ubezpieczyc garaz (zakladam, iz jest ubezpieczony) i wszystko spisywac na gebe, ubezpieczenie na wypadek zlosliwosci najemcy ;).

Mysle, ze rowiazaniem jest spotkanie z gosciem, rozwiazaie umowy (jego podpis na niej) i zapomnienie o sprawie i zaleglej kasie.

Niestety prawo jest zawsze po stronie najemcy, czasem to pomaga i przygasza niecne zamiary wlasciciela, ale w przypadku mieszkan sa sytuacje naprawde absurdalne... i trzeba miec zaprzyjaznionego w gminie majacego dostep do "mieszkan socjalnych" aby zapewnic lokum nieuczciwemu gnojowi, cale szczescie to tylko garaz.

Szkoda nerwow i zdrowia. Ale zycze powodzenia.

na razie powiedziałem mu że do piątku ma czas na zapłacenie a jak nie ma zamiaru zapłacic to niech już szuka miejsca gdzie zabierze to wszystko co ma w garażu. Przyjął do wiadomosci, powiedział że ma otrzymać lada dzień zaległą wypłatę :lol: :lol: :lol: i tyle na razie.
Piszę właśnie pismo pt "Wezwanie do zapłaty" w którym poinformuję go jak się sprawy mają od strony formalnej, zagrożę sądem, naliczeniem kar umownych, odsetek i poczekam na odzew,
Draca napisał/a:
i równoczesnie jestem zmuszony poinformować Urząd Skarbowy ... (właściwy dla Najemcy) ... o Pana nieodpłatnym przychodzie związanym z nieodpłatnym korzystaniem z mojego garażu w okresie .... i zaległym podatku z tego tytułu.
czy aby na pewno to tak jest w rzeczywistości Draca?, bo coś mi ciężko uwierzyć że korzystanie z garażu bez zapłaty czynszu może być traktowane jako jego przychód nieopodatkowany :?: :?:
Jeszcze pozostaje sprawa najemcy1, też się za to muszę wziąć tylko spróbuję zrobić małe rozeznanie w terenie.

gezaj napisał/a:
bo coś mi ciężko uwierzyć że korzystanie z garażu bez zapłaty czynszu może być traktowane jako jego przychód nieopodatkowany

Może tak zostać potraktowane, jeżeli nie ponosisz kosztów, które powinieneś ponieść, to taki najem może być traktowany jako przychód.

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
gezaj napisał/a:
czy aby na pewno to tak jest w rzeczywistości Draca?, bo coś mi ciężko uwierzyć

Nie musisz wierzyć, wystarczy przeczytać art 11 ust 2a, 2b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych :-D
Ukazało się już sporo wyroków WSA i NSA w sprawach opodatkowania otrzymanych nieodpłatnych świadczeń. Na stronie MF tez znajdziesz interpretacje na ten temat.
Twój przypadek, a dokładnie Twojego najemcy podlega pod ten artykuł ustawy.
;-)

Draca napisał/a:
Twój przypadek, a dokładnie Twojego najemcy podlega pod ten artykuł ustawy.
tym lepiej dla mnie tym gorzej dla niego :->

[ Dodano: 2010-05-31, 14:26 ]
P.S.
Aaa zapomniałem Was poinformować.
Napisałem to pismo do najemcy2 z żądaniem zapłaty i na 4 dzień od wysłania przywiózł pieniądze przepraszajac i tłumacząc się z opóźnień (tłumaczenia w miarę wiarygodne i sensowne ale to jego problemy). Tak więc na razie jest OK, choć nie łudzę się że dalej będzie płacił regularnie :-?
teraz jeszcze spróbuję coś zrobić z cwaniakiem - najemcą1. "Mam plan" - jak mówi Egon Olsen :-D

Skocz do: