mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
i potem F 50/1.7 vs. Canon 50/1.8 - tu z kolei Pentax jest nieco lepszy.

minimalnie? canon 50:1.8 to syf kila i mogila - tak ostrosc jak plastyka obrazu, bokeh, kontrast. Sprawdzone na kilku egzemplarzach - ja takiego szkla nie chce nawet za 100zl nowe - przylozony reka do canona m50:1.7 to zupelnie inna bajka - z naciskiem na "zupelnie". To po prostu takie szkielko dla osob, ktore raz na ruski rok chca sobie jakis portrecik na malej GO strzelic, nie wnikajac w drobiazgi. Ale dla milosnikow 50tek to nie jest szklo...
A inna sprawa jest taka ze juz np. EF 50:1.4 canona jest raczej minimalnie lepszy ostrosciowo od m50:1.4 ale ma nieco inna plastyke - jeden woli matke inny corke jak powiadaja indianie. I jestem pewny, ze roznice w szklach poszczegolnych producentow to duperele - szkoda czasu na takie porownania - lepiej robic po prostu zdjecia.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mily napisał/a:
tak ostrosc jak plastyka obrazu, bokeh, kontrast.

Dziwne - porownywalem kiedys na TechPanie wersje I z FA50/1.7 i Zeissem 50/1.7 - nie odstawal w ogole... Zreszta zaden z nich nie byl jakos szczegolnie lepszy...

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
mily napisał/a:
Cytat
i potem F 50/1.7 vs. Canon 50/1.8 - tu z kolei Pentax jest nieco lepszy.

minimalnie? canon 50:1.8 to syf kila i mogila - tak ostrosc jak plastyka obrazu, bokeh, kontrast.

A wiesz mily, kolega ma tego Canona, przy najbliższej okazji przyjżę mu się dokładnie i porównam do mojego F 50/1.7, chociaż zdjęcia jakie do tej pory widziałem z C 50/1.8 nie potwierdzają tego co piszesz.

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
hehe, zaraz wyjdzie na to, ze jestem onanista sprzetowym i bredze jak potluczony - ale serio mam takie przemyslenia o tym 1.8... takie same albo i gorsze mam o takumarze 55:1.8 - tylko takumar ma piekne barwy i kontrast.
Cytat
A wiesz mily, kolega ma tego Canona, przy najbliższej okazji przyjżę mu się dokładnie i porównam do mojego F 50/1.7

proponowalbym zrobic zdjecie czlowieka z ostroscia na oczy - tak zeby miec popiersie w kadrze - takie najczestsze zastosowanie tego szkla z cropem. Daj pelna dziure i strzel fote, potem przytknij do canona f50:1.7 i tez strzel.
Najlepiej do tego w plenerze, zeby duzo bzdetow w tle bylo - tak coby od razu plastyke i bokeh porownac.

Oczywiscie wszystko jest wzgledne i nadmierne czepianie sie ostrosci to bezsens - ale dla porownania - ktos uzywal jupitera-9 na f2.0??? ;)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
mily napisał/a:
ktos uzywal jupitera-9 na f2.0??? ;)
Ja.
Żeby mieć brechę i bajkową atmosferę. A z tego, co pamiętam, to Alkosowi trafił się taki Jupiterek ostry już od f2.0.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Michu napisał/a:
A z tego, co pamiętam, to Alkosowi trafił się taki Jupiterek ostry już od f2.0.

Ano. Ostry byl, ale z "poswiata" - tez bajkowo bylo :-)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
ClicoFantastico napisał/a:
Za to Pentaksowi brakuje szkieł specjalistycznych jak np. odpowiednik TS-E u Canona czy STF u Minolty.

a kolonoskop to nie jest specjalistyczne szkło?

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Pentagram napisał/a:
Pentax przede wszystkim ma "gwiazdki"
Sory, że jestem taki zielony, ale... co właściwie oznaczają te gwiazdki? To to samo, co "L" u Canona?

zenza  Dołączył: 22 Kwi 2006
Podobało mi się jedno określenie tutaj, że trzeba polować na obiektywy Pentaksa:)
No właśnie chodzi o to by gonić króliczka a nie złapać :lol: :lol:
A poważnie mówiąc jetem zdania, że obiektywy różnych producentów są porównywalne w swojej klasie. Dlatego uważam, że jeśli nie chcemy być snobami to nie wdajemy się w takie dyskusje ;-)
Większość chwali się, że są elki -srelki i inne tylko większość nie będzie miała tych szkieł nigdy :-P Tak ja ja mogę nie mieć tych trzech nowych szkieł Pentakasa z SDM :-/
Acha i jeszcze jedno patrząc się na wymądrzanie tych wszystkich , którzy uważają swój system za najlepszy jakoś nigdy nie widziałem odzwierciedlenia w ich zdjęciach.
Ja staram się robić zdjęcia i spełniać moje wizje mniej, lub bardziej artystyczne 8-)
A WY?
"YOU'RE A PENTAXIAN" :?:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Matewka napisał/a:
co właściwie oznaczają te gwiazdki? To to samo, co "L" u Canona?
Tak, najwyższa klasa szkieł u Pentaxa.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Matewka napisał/a:
Pentagram napisał/a:
Pentax przede wszystkim ma "gwiazdki"
Sory, że jestem taki zielony, ale... co właściwie oznaczają te gwiazdki? To to samo, co "L" u Canona?
Ta gwiastka oznacza linię najlepszych szkieł Pentaxa, u Canona to L , u Minolty G, u sigmy EX. Każdy producent ma swoje oznaczenie.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Macioh - bardzo specjalistyczne. Tak specjalistyczne, że niektórzy nawet mają je w d... (i to w dosłownym znaczeniu:-).

Skocz do: