birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
Budżetowe CB
Witam forumową Brać.
Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem CB do samochodu. Jeżdżę nie za dużo, ale radyjko by się przydało. Ma może ktoś jakieś doświadczenia, propozycje, pomysły??
Pozdrawiam

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Proponuję Onwę. Mam i używam. Do tego dobra antenka i będzie prawidłowo pracować.

berd  Dołączył: 08 Sty 2010
Proponuje Unidena 520 XL - nie ma homologacji, ale homologacja to tylko ksero - na CB nienalezy oszczedzac, bo glowa boli od trzaskow i szumu przy slabym odbiorniku.

lub poszukac na alledrogo uzywanego Presidenta Harry ASC (nie II ani nie III) - jest to blizniacza konstrukcja do Unidena majaca dobrze dzialajcy ASC oraz emisje FM - kosztuje troche drozej, ale ma homologcje.

To kompromisy malych gabarytow do jakosci, gdy masz TIR'a albo duzo miejsca w szoferce zakup Presidenta Herberta ;), (nie II czy III), tylko tego produkowanego nascie lat temu.

Gdy nie przejmukesz sie jazgotem, szumem i wiecznym skwierczeniem zakup cokolwiek, i uzywaj na zasadzie "wlaczam-pytam" "wylaczam-nie slucham-jade" aby miec cisze w aucie, gdy zobaczysz czy to Ci sie przydaje powrocimy do tematu, bedziesz bogatszy w wiedze oraz jako takie doswiadczenie i znal juz swe potrzeby.

Antena do wyboru im dluzsza tym lepsza ;), ale problematyczna przy wjezdzie dogarazu ;)... szczegolnie gdy pada deszcz, lyb jest mrozno, a trzeba wychodzic z auta w celu jej zdjecia/odkrecenia. Zloty kompromis to taka 90 cm Gamma 90 chyba sie nazywa, ale na wietrze potrafi niezle "spiewac".

berd, może to i dobry pomysł, żeby kupić cokolwiek, a z czasem wybrać sprzęt lepszy. Zastanawiam się tylko, czy to nie będzie wyrzucenie kasy w błoto. Bo jeśli faktycznie przekonam się do wynalazku jakim jest CB i zacznę używać więcej to będę zmuszony do zakupu droższego :-/
A pomijając samo radio, jaka antenka?? berd, proponujesz 90-ke. A jak to się sprawdza jeśli chodzi o ergonomie, nie trzeba tego wiecznie ściągać(np parking podzielny, itd.). Meggido, mógłbyś coś więcej o Twoim zestawie powiedzieć?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
berd napisał/a:
Proponuje Unidena 520 XL - nie ma homologacji, ale homologacja to tylko ksero - na CB nienalezy oszczedzac, bo glowa boli od trzaskow i szumu przy slabym odbiorniku.

Nie ma też prawa być na terenie naszego kraju sprzedawany i używany.
birdm, ile to jest budżetowe?

to czego nie trzeba sciagac przed wjazdem nie moze byc dluzsze od tego co Ci wystaje ponad obrys auta i do tej pory sie miescilo, czyli np. antenka FM od radia.

Antenki ktorej raczej nie muszsz sciagac to President Florida ma 49 cm dlugosci i naprawde dziala, korzystac z CB raczej korzystasz na "mijanke" widzisz pacjenta z batem na dachu/blotniku pedzacego w przeciwnym kierunku, pytasz sie o droge... nawet jak jedziecie 100 km/h majac zasieg ca. 4-6 km to jeszcze dlugo sie bedziecie slyszec.

90-100 cm nie zawsze sie mieszcza, moja "bezpieczna" dlugosc anteny to raptem 78 cm, tyle mi sie miesci w mym garazu, np. metrowa lekko zahacza przy wjezdzie, ale potem juz szoruje po jazeniowkach i duktach od wentylacji.

Abstrahujac od samej uzytkowosci, to tak czy siak, trzeba chowac przed amatorami cudzej wlasnosci.

ARTI, wielu moich znajomych ma i uzywa, presja i polityka naszego miekkiego panstwa spwodowala, iz Pesident jest COOL, a Uniden beee mimo blizniaczej konstrukcji, a homologacje stracili najwieksi hurtownicy tego sprzetu, sam obrot umarl smiercia naturalna niestety, bo to dobre radio.

Arti napisał/a:
birdm, ile to jest budżetowe?

dobre pytanie Arti... W sumie to sam nie wiem ile należy wydać, żeby stosunek jakość/cena był zadowalający. W każdym razie widziałem na Alledrogo radia od 130 do ponad 8 stów...a antena tez kosztuje... Więc chyba muszę obrać jakąś wypadkową, powiedzmy 4 stówy za komplet. No i dzięki wszystkim za odzew :-B

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja mam jeszcze z dawnych lat starą Onwę MK2. Dużo jeżdżę po kraju i CB jest niemal nieodzowne. Ten staruch sprawuje się dobrze, całkiem dobry odbiornik, nawet w miarę selektywny. Do tego mam antenkę Lemm Magnum na podstawie "klapowej" (przewodność elektryczna z karoserią). SWR na poziomie 1.1 do 1.2. Śmiga, działa, odbiera, nadaje. Czasem używam Presidenta Jacksona, ale to inna klasa.

berd, Uniden stracił papieru, bo sieje i nie trzyma parametrów. I jest u nas nielegalny. Podoba się to nam czy nie, takie są fakty i polecanie komuś takiego rozwiązania jest lekko nie fair.
birdm napisał/a:
powiedzmy 4 stówy za komplet.

Dużo nie jest...
To po pierwsze zdefinuj potrzeby. Dużo jeździsz? jaki samochód? często do garażu? Chcesz wkurzać innych pytając co 5 minut i nie słysząc odpowiedzi? Gdzie możesz i chcesz zamontować antenkę?

Jeżdżę jak powiedziałem - nie dużo. Samochód - Megane II. Garaż w sumie odpada chwilowo więc pytanie o wysokość antenki było czysto teoretyczne z mojej strony. Co do miejsca montażu anteny myślę jakimś uchwycie magnetycznym na dachy - no chyba, że proponujecie coś innego(widziałem gdzieś jakieś uchwyty na klapę od bagażnika). No i kwestia wkurzania innych ;-) Wiadomo, że najchętniej bym tego uniknął, ale to się wiąże pewnie z większymi kosztami....

Arti, Uniden, nie sieje, a trzyma parametry lepiej niz niejeden Alan, czy President to sa fakty niestety, czy fair czy nie, napisalem ze niema homologacji, a homologacja to tylko swistek papieru, co tez pokazuje jakiej mocy jest, ta cala "homologacja" czyli dopuszczenie do uzytkowania :D

Jak nie Uniden, to sie powtorze, stary dobry President Harry, Jimmy, Johny.

A antena, im dluzsza tym lepsza, jesli nie ma problemu z garazem, to seria ML-145 na podstawie magnetycznej jest idealm, lub President Alaska maja po ca. 165 cm, sa trwale i zapewniaja niezle zasiegi. jest tez masa innych anten, ale skutecznosc ich jest porownywalna.

W lacznosci jesli chodzi o zasieg to 4W zawsze sa 4 Watami, antena to 90% sukcesu, po stronie odbiorczej wazny jest takze odbiornik (selektywnosc oraz jego czulosc), ale bez anteny niebedzie zasiegu ani odbioru ;)

berd napisał/a:
a homologacja to tylko swistek papieru

oj nie chce mi się...

berd napisał/a:
stary dobry President Harry, Jimmy, Johny.

To akurat prawda, ale to chyba poza budżet wyjedzie? Po ile to teraz chodzi?

birdm, jak możesz, to uchwyt. Miałem, teraz po zmianie samochodu kupiłem magnes... i jak możesz to uchwyt. ;-)
Ja po przeczytaniu iluś tam forumów, stronów i takich tam w koncu wziąłem teraz Sirio Omega na magnesie 14cm. I wbrew pozorom cena z Euro była porównywalna z Allegro. Na razie jej jeszcze nie zestroiłem, także nie testowałem, ale z tego co już słyszę to nie jest źle. ML145 dobre, ale dla mnie za długie. Poprzedno miałem Maryland na klapie.. fajna była, poszła z samochodem.
Może popularna, niewielka, dość sprawna Florida? jak jeździsz dużo?
A w Twoich regionach to i tak góry będą widoki zasłaniać ;-)

Arti napisał/a:
oj nie chce mi się...

moze to i lepiej...

Starsze Presidenty - oczywiscie te w dobrym stanie - na alledrogo dochodza do max 300 pln, czasem 350 pln. Co do anteny przejezdzilem kilka lat z wynalazkiem jakim jest Tajfun 27 ;), cos co przypomina antene radiowa (te skosna z tylu dachu) ale pracuje tylko na CB, bylem bardzo zadowolony, bo niemusialem chowac, odkrecac itd, po zmianie na AS-100, bylo lepiej, ale musialem chowac, teraz uzywam tylko w trasy i mam Alaske, mam tez President Gorgia (taki kikutek 30 cm) i tez daje rade.. nawet do 3 km ;)... na zasadzie "jak cie widze to cie slysze" do odsluchu sie nadaje zapytac mozna, ale szalu niema.

Pytanie tyko czy uzywales CB kiedys, mozna sie niezle rozczarowac, czasem pytasz bez echa, czasem uszy wiedna od wulgaryzmow, a moze Ci sie spodoba lacznosc na falach eteru i nastepnie zdasz egazmin na krotkofalowca ;) wtedy swiat stoi otworem ;)... zabawa rownie wciagajaca i droga jak foto ;), jakims dziwnym zbiegiem wielu amatorow radiowcow to tez fanatycy foto ;).

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Używam Ermes Lafayette z ML 145 i uważam, że jest to dobrana para. Bez trzasków, pisków itp. z dobrym zasięgiem. Wszystko, czego można potrzebować i powinno się zmieścić w budżecie.

berd napisał/a:
a moze Ci sie spodoba lacznosc na falach eteru i nastepnie zdasz egazmin na krotkofalowca

He he, kiedyś miałem chęć należeć do grona krótkofalowców, ale po 2 spotkaniach zakopiańskiej grupy zapał przepadł:) Stare czasy.
W każdym razie już jakiś punkt podparcia mam, także dzięki. Poczekam, może wątek się rozwinie i ktoś jeszcze dorzuci swoje 2 grosze do dyskusji.
A Ty teo ile zapłaciłeś za swój sprzęt?

wulfel  Dołączył: 12 Sty 2009
z mojego skromnego doświadczenia (U-520,Walker,MK-3,Alan 18,18D,28,Valery,Walker) kol. birdm polecam Walkera lub Unidena 68 lub jak masz miejsce to 78,ASC/DSC (poprawione w SINAD) + Rf-gain załatwia sprawę i możesz spokojnie słuchać radia i rodzinka nie narzeka na hałasy.
Wymienione radyjka kupowałem zachęcony takimi właśnie opiniami (nie na tym forum) jak wyżej niestety wystawianymi często przez osoby które miały do czynienia chyba tylko z jednym CB w życiu i Walker skasował jak widać wszystkie choć nie od razu,nie przypadkowo podałem taką kolejność CB.Poleżał z pół roku na półce przez ten nieszczęsny ASC i dałem mu jeszcze jedną szansę bo dalej testowane radia nie dały mi tego co oczekiwałem,wysłałem do Sinad Częstochowa na przegląd i poprawę ASC i teraz jest co trzeba i nie słuchaj głupot że ASC jest zbędnym gadżetem itp. chyba że jesteś miłośnikiem szumów i trzasków.
Moja rada to posłuchać najpierw na żywo kilka zestawów bo możesz się rozczarować tak jak ja,zobaczysz że to nie taka prosta sprawa ale to trzeba przezyć :-P
73 dla ciebie

wufel,
Tez jestem milosnikiem ASC ;), gdyby nie ASC po 15 minutach radio bylo by OFF na stale lub z nakzu rodziny.
Widac, iz ciezko bedzie doradzic, bo kazdy chwali co ma, ja tez mialem Lafayetta ale Tayfuna II, prawie tak dobry jak Jacksona ;), szczegolnie gdy antena byla na 15 pietrze ;) i slyszala w promieniu 50 km, teraz z racji smogu elektronicznego jest to awykonalne obojetnie od super techniki.
Siejace wtryski w dieslach to norma, najlepiej jak piszesz

podpiac, sprawdzic i wybrac ;) co najlpesze

birdm,
pozwoliem sobie napisac cos na priv ;)

wufel napisał/a:
chyba że jesteś miłośnikiem szumów i trzasków.

eee no jak nie szumi i trzeszczy to sprawdzam czy się nie wyłaczyło... :evilsmile:
Przyzwyczaiłem się do Squelcha na off za to bez ANL ciężko żyć.

maxthebest  Dołączył: 14 Mar 2010
birdm, przeczytałem wszystkie powyższe posty i każdy zawiera kawałek prawdy..Mam z CB doświadczenie użytkowe, ale także i nieco emocjonalne - przesiaduję na forach CB, jeżdżę na zloty i dużo rozmawiam z mądrzejszymi ode mnie, postaram więc się troszkę uporządkować to, co napisali inni i wrzucić swoje trzy grosze:
1. dobre radio to podstawa, ale ważniejsza jest antena,
2. stara zasada mówi: fizyki nie oszukasz - im dłuższy bat, tym dalsze łączności; i tu uwaga: również i więcej śmieci z eteru,
3. jeśli cenisz sobie komfort, ASC (w Presidentach koniecznie wyregulowane przez Sinad w Częstochowie), czyli automatyczny squelch przyda Ci się bardzo (ja jeżdżę na stałe, otwieram squelcha tylko gdy pytam i czekam na odpowiedź, by mi nie umkęła jakas dalsza); w mieście przyda się tez regulacja mocy, czyli RFGain, bo miejski eter jest tak zaśmiecony, że ASC niedomaga..
4. jeśli jest taka mozliwość, to radio zasilone z instalacji, nie z zapalniczki (zmniejsza ryzyko zakłóceń z auta np z wycieraczek itp.), antena zaś na stałe w dziurkę w dachu (np po FMie, a FM na splitterze lub antena w podsufitce lub w klejonej na szybie - oba rozwiązania niestety z uszczerbkiem na czytelności FM w trasie, zwłaszcza w terenach pofałdowanych); innym rozwiązaniem jest krótki Triflex - antena 3-funkcyjna, krótka, "niezauważalna" dla złodziei, bo przypomina FMa (troszkę dłuższa), ale służy do wszystkiego - niestety zasięgi CB słabe, max kilka km; jeśli antena nie na stałe, to może być na magnesie, z tym, że im dłuższa tym podstawa powinna być profilaktycznie większa,
5. każdy zestaw po zakupie powienien mieć sprawdzone zestrojenie względem konkretnej lokalizacji anteny; antena najlepiej pracuje na środku dachu, nikt nie zabroni zamocować czy postawić gdzie indziej, strojenie pokaże, na ile dane umiejscowienie jest "stratne"; z własnego doświadczenia podpowiem, że komplety Presidenta najczęściej nie wymagają poprawek w strojeniu, tak jak anteny helikalne
Jakie radio? Jaka antena? No i budżet...Podpowiedź jest prosta: dobre radio + długa antena, czyli np. President Harry/Johnny II + ML145. Presidenty sa relatywnie drogie, ale mają bdb filtry, ASC, RFG, czystą wyraźną modulację. Seria II potaniała, bo juz są IIIki. ML145 na magnesie od Sirio to w tej długości klasyk, zasięgi 15-20km i czasem więcej. Jeśli półtora metra to za wysoko - Sirio AS100, metrówka, najlepsza w tej długości magnesówka. Jeśli mniej, President Missouri (niestety droga). Florida będzie ok, tylko osiagi adekwatne do długości (45cm). Osobiście polecam anteny helikalne - Gammę IIR (mam i nie zamienię), czy DV-27 - nie zbierają tyle śmieci, zasięg ok. 10km, nadawanie ciut gorsze, są jednak grubsze, sztywniejsze (nie kładą się w trasie tak jak druciaki), potrafią czasem "pośpiewać" (choć ja nie słyszę nic z dachu). Z radyjek niepresidentowych, testowałem Lema 27 (inaczej Onwa MK3) - proste, ale jak dla mnie w odsłuchu porażka, TTI - gałkologia odstrasza, jak dla mnie bliżej szumofonu,choć ma wielbicieli, Lafayette Ermes - i tu polecam się przyjrzeć, cena ok 350, ASQ (ASC) nie powala, ale rozmowy są czytelne, przyzwoicie odfiltrowane..za ta cenę chyba warto. No i gabarytowo malutkie, podobnie do Presidenta. To tle przydługawego postu. Popatrz na youtube, masz troszke filmów z testów.

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010
http://www.allegro.pl/ite...hillipines.html
http://www.allegro.pl/ite..._5cm_sklep.html
I parę dyszek na strojenie.
Myślę że taki zestaw to minimum na początek. Na gorszym sprzęcie możesz się zrazić.
Bayo i szerokości :mrgreen:

Skocz do: