Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Revuetron
Witam serdecznie,
od dłuższego czasu interesuję się fotografią i w końcu udało mi się skompletować skromny zestawik analogowy Revue na bagnecie pentax
Ostatnim zakupem była lampa Revuetron 34T
http://allegro.pl/item103...uetron_34t.html
Niestety nie za bardzo wiem jak ją obsługiwać.
Jeśli ktoś ma taką lub podobną to bardzo proszę o pomoc!
Wiem tylko jak ją włączyć :lol: i że dolny suwak trzeba ustawić na odpowiednie ISO, ale co dalej? Co z kolorami?
Pozdrawiam,

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lewy dolny przełącznik ustawiasz na kolor zielony lub czerwony, w ten sposób wybierasz tryb automatyki, kolor biały to błyskanie pełną mocą. Długi dolny suwaczek ustawiasz tak aby strzałka pokrywała się z wartością ISO używanego filmu. Pionowa kreska w kolorze włączonej automatyki (zielona lub czerwona) nad suwakiem pokazuje na dolnym suwaku wartość przysłony którą trzeba ustawić w aparacie.

Bardzo dziękuję za pomoc!
Ale co z górnym suwakiem oznaczającym metry ?
Jeśli go przesuwam to w okienku na prawo pokazują się literki T N i W
Co one oznaczają ?

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Raynold1987 napisał/a:
Bardzo dziękuję za pomoc!
Ale co z górnym suwakiem oznaczającym metry ?
Jeśli go przesuwam to w okienku na prawo pokazują się literki T N i W
Co one oznaczają ?

Metry najprawdopodobniej pokazują zasięg lampy w zależności od ustawienia.
Natomiast T, N, W - to Tele, Normal, Wide - czyli rodzaj obiektywu. Nie wiem czy tam jest wysuwana głowica, ja mam tak w Topca 330cx, że w zależności od rodzaju użytego obiektywu ustawiam głowicę na T,W lub N i do tego suwaczki pokazują odpowiednia przysłonę w zależności od programu.

Głowica nie jest wysuwna, pokazuje tylko zasięg.

Weź jakieś cyfrowe lustro i na nim przetrenuj. Będziesz mógł wszystko sprawdzić z podglądem.

Czyli w zależności od obiektywu ustawiam na N T lub W ?
I wtedy sugeruję się zasięgiem metrów do poziomej linii zielonej lub czerwonej?
Niestety nie posiadam cyfrowej lustrzanki i nie mam jak przetestować.

Nie pomyślałem. W Rzeszowie znajdziesz niejednego pentaksjanina. Gdybyś chciał spróbować to sprawdź czy ma napięcie na stopce poniżej 10V (moja ma).

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam !

itliano  Dołączył: 16 Mar 2010
Witam,
Podbiję temat.
Czy ktoś z forumowiczów używa ww. lampy z cyfrówką. Może mógłby się ktoś podzielić wrażeniami na jej temat. Mam możliwość odkupienia za niewielkie pieniądze, ale obawiam się czy napięcie będzie odpowiednie. I czy gra warta świeczki. Ma być to moja pierwsza lampa do nauki. Mam k-x i chciałbym się dowiedzieć co i jak będzie działało.

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
itliano, nie przejmuj się napięciem. Można sobie przerobić.

TU MASZ MÓJ WĄTEK NA PODOBNY TEMAT

enthropia  Dołączył: 28 Sty 2011
Witam. Nie pamiętam dokładnie, ale napięcie na stopce tej lampy wynosi 320 lub 230 V, w każdym razie dużo za dużo.

Sprawdzałem - napięcie na stopce ma mniej niż 200 V (w granicach 180)

Rysiek_Kraków  Dołączył: 22 Cze 2011
lampa
Mam tą samą lampę i na stopce jest 195V. Zastosowałem bezpieczną przejściówkę i lampa błyska rewelacyjnie. Jedyny mankament tej lampy w takim połączeniu z aparatem jest brak automatyki. Siłę błysku trzeba ustawić ręcznie w zależności od warunków otoczenia. Ale trochę doświadczenia + światłomierz wystarcza by być zadowolonym ze zdjęć.

Rysiek_Kraków napisał/a:
Jedyny mankament tej lampy w takim połączeniu z aparatem jest brak automatyki.

Automatyka w takiej lampie nie ma związku z przepływem informacji między urządzeniami. Musisz w aparacie ustawić tryb M i dobrać przysłonę w zależności od ustawionego programu lampy.

Skocz do: