wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
błyskanie
Wczoraj dwa razy natrafiłem na takie "ustrojstwo" zamontowane na aparatach (lampach)

Posprawdzalem w necie i poki co tego typu urządzenia dedykowane są do lamp C, N i S :-/
Pytanie wiec do innosystemowcow ... moze mial ktos okazje focic z czyms takim ?
czy to pomaga w "świeceniu" ?
kiedy najbardziej moze się przydać ?

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
A to nie jest pod konkretną lampę błyskową :?:

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009

zuka68 napisał/a:
A to nie jest pod konkretną lampę błyskową

no jest ... napisalem ze poki co znalazlem dedykowane do lamp Canona , Nikona i SOny. Moze pojawia sie tez pod Pentaxa ... a moze mimo wszystko mozna by podpiąć pod nasze lampy, bądź te od Metza czy Sigmy ale dedykowane do Pentaxa ? Musze popytać mądrzejszych w jakims sklepie ;-)

zuka68  Dołączył: 31 Maj 2010
wuzet napisał/a:
zuka68 napisał/a:
A to nie jest pod konkretną lampę błyskową

no jest ... napisalem ze poki co znalazlem dedykowane do lamp Canona , Nikona i SOny. Moze pojawia sie tez pod Pentaxa ... a moze mimo wszystko mozna by podpiąć pod nasze lampy, bądź te od Metza czy Sigmy ale dedykowane do Pentaxa ? Musze popytać mądrzejszych w jakims sklepie ;-)

Rynek nie znosi pustki. Myślę, że to kwestia czasu, jak pojawią się na inne systemy. Teraz pewnie sądują rynek.
Widziałem w Warszawie na JPII takie nakładki, ale o ile pamiętam były do Canona

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Re: błyskanie
wuzet napisał/a:
.. moze mial ktos okazje focic z czyms takim ?
czy to pomaga w "świeceniu" ?
kiedy najbardziej moze się przydać ?
Nie fociłem, ale wg mnie przydatne tylko do makro.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Nowa forma lampy pierścieniowej, albo po prostu przejściówki.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Na pierwszej fotce coś takiego co paradziqs pokazał, http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10794
Nie jest chyba ściśle dopasowane do konkretnej lampy, trzeba porównać wymiary głowic.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
paradziqs napisał/a:
Nowa forma lampy pierścieniowej, albo po prostu przejściówki.
Nie taka nowa, podobne patenty widziałem z rok temu, tylko że w wersji DIY (stara micha + folia sreberkowa Jana Niezbędnego, co twierdzi że "grubsze jest lepsze").

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Dla mnie bez sensu. Stabilność, waga, i poręczność takiej konstrukcji musi być rewelacyjna. Jak komuś taki gadżet potrzebny, to kupno nawet prostej lampy pierścieniowej da taki sam efekt ze znacznie lepszym skutkiem...

freak  Dołączył: 17 Kwi 2010
Ot zwykły ring light w wersji strobist na lampę błyskową (ring flash dokładna nazwa).
W Nikonie tego pełno, ale ludzie się na to nie rzucają aż tak.
Zadanie jakie ma spełniać to likwidować cienie pod oczami i nosem w portrecie i jak ktoś wspomniał do makro. Chińczycy mają takie jeśli się nie mylę z możliwością dopasowania pod różne palniki, tzw. UNISEX

WaldekW napisał/a:
wg mnie przydatne tylko do makro

Lampa do makro jest inna, zreszta mam taką (Pentaxową).
To jest raczej pomocne przy bliższych portretach ... tak myśle że to jest substytut lamp tego typu .
Znalazłem tez cos takiego , bardziej uniwersalnego, co pasuje do "naszych" lamp.

[ Dodano: 2010-06-13, 17:59 ]
o właśnie ... freak mnie ubiegł ;-) :-B

roodakroofka  Dołączył: 18 Wrz 2007
Na Pentax Forums jest wątek o tym:
http://www.pentaxforums.c...yone-tried.html

O samych nakładkach piszą w aktualnym (czerwiec 2010) numerze DFV.

jacoz  Dołączył: 08 Sty 2010
Jakiś miesiąc albo dwa temu było to ustrojstwo pod pentaxa na alledrogo komuś nawet podlinkowałem

Skocz do: