diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
  jak to apollo zrobilo mnie w ... balona
w skrocie:
mialem postarac sie wyprzedac zalegajacy towar pentaxa na naszym markecie.
czas operacyjny trzy miesiace marzec - maj
niestety osoba ktora zajmowala sie pentaxem i promotorami w poprzednich latach juz nie pracuje :-( wiec umawialem sie z nowymi osobami
pierwszy problem - niemozliwoscia bylo otrzymanie umowy. umowe za marzec otrzymalem dzisiaj...
i niespodzianka - niezgadza sie kwota. okazalo sie ze kwoty ktore umawialem sie netto policzyli brutto :evil:
w odpowiedzi na mojego maila poinformowano mnie ze cytuje "Jeżeli chodzi o kwoty, to zawsze były to wartości brutto i sa one niezmienne, niezależnie od tego co znajdzie się w mailu od (...). Niestety wszyscy czasem popełniamy błędy i uprzedzając ewentualne reklamacje potwierdzam, że chodzi o kwoty brutto. Wszyscy jesteśmy dorośli i niestety musimy płacić podatki."

jakiego dystrybutora mamy kazdy widzi - od 4 miesiecy zrealizowali tylko jedna dostawe a i to nie w pelni.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Ostrzegałem.. ja to przerabiałem przed rokiem o czym pisałem na forum...

Aż się chce pojechać i nakopań do dupy złodziejom..

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
...jeśli się dowie...

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Wątpię.
Dla nich Polska to czwarty świat. Albo piąty....

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
mimo wszystko, chciałbym tam znaleźć stałe zatrudnienie.

Uważam że mam przynajmniej serce do tego.

Nawet odpuściłbym im takie wpadki.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
Wg mnie masz wszelkie podstawy do tego, żeby zrobić wojnę. Tylko dwa pytania - 1) czy chcesz, 2) czy Ci się to opłaca.
Z tego co wiem:
- umowa zlecenie może być zawarta ustnie, i tak ją zawarłeś rozpoczynając świadczenie pracy,
- zawarłeś ją na warunkach, które Ci obiecano (jeśli masz jakiegoś maila, czy inną podkładkę, to nawet lepiej),
- późniejsza "papierowa" umowa nie może zmienić wstecz warunków pierwotnej umowy.

Jeśli się zdecydujesz, proponuję najpierw telefon do PIP po poradę:
http://www.pip.gov.pl/html/pl/porady/07070000.htm

Lub/i maila do ministerstwa (odpowiadają ładnym, papierowym, ważnie wyglądającym pismem z pieczątką ;-) )
http://www.mpips.gov.pl/index.php?gid=460

mam maila skladajecego sie z jednej linijki
"8/h, 11/kompakt, 30/lustro"
zadzwonilem sie spytac czy to netto czy brutto i uzysklaem odpowiedz ze na reke

janykiel  Dołączył: 07 Maj 2010
Re: jak to apollo zrobilo mnie w ... balona
diplodok napisał/a:
w skrocie:
"Jeżeli chodzi o kwoty, to zawsze były to wartości brutto i sa one niezmienne, niezależnie od tego co znajdzie się w mailu od (...). Niestety wszyscy czasem popełniamy błędy i uprzedzając ewentualne reklamacje potwierdzam, że chodzi o kwoty brutto. Wszyscy jesteśmy dorośli i niestety musimy płacić podatki."

jakiego dystrybutora mamy kazdy widzi - od 4 miesiecy zrealizowali tylko jedna dostawe a i to nie w pelni.

No cóż... człowiek bredzi - w obrocie gospodarczym operuje się właśnie kwotami NETTO! Brutto nikogo nie interesuje, bo VAT i inne podatki i ZUS są i tak do zapłacenia. Masz prawo upierać się, że ustalałeś kwoty netto...

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Ja się nie znam, ale kłuć się o swoje, mając za porady odpowiedzi kolegów wyżej. Choćby dla zaspokojenia własnej złości.

diplodok napisał/a:
mam maila skladajecego sie z jednej linijki
"8/h, 11/kompakt, 30/lustro"
zadzwonilem sie spytac czy to netto czy brutto i uzysklaem odpowiedz ze na reke

Szkoda, że nie masz na to dowodu. Może być problem, bo może się okazać, że to Twoje słowo przeciw ich słowu. Ale do PIPu i tak zadzwoń, to nie zaszkodzi.

newman.x  Dołączył: 18 Kwi 2009
jab napisał/a:
... człowiek bredzi - w obrocie gospodarczym operuje się właśnie kwotami NETTO! Brutto nikogo nie interesuje, bo VAT i inne podatki i ZUS są i tak do zapłacenia. Masz prawo upierać się, że ustalałeś kwoty netto...

Mylisz się - tak jest przy cenach towarów czy usług, ale nie przy zarobkach! Skąd pracodawca ma wiedzieć, czy nie masz jakichś dodatkowych dochodów i czy nie wpadniesz w drugi czy trzeci próg podatkowy? Dlatego zarobki zwykle podaje się w wartościach brutto - w ten sposób pracodawcy zabezpieczają się przed niespodziewanymi kosztami.

suczong  Dołączył: 26 Paź 2008
newman.x napisał/a:
jab napisał/a:
... człowiek bredzi - w obrocie gospodarczym operuje się właśnie kwotami NETTO! Brutto nikogo nie interesuje, bo VAT i inne podatki i ZUS są i tak do zapłacenia. Masz prawo upierać się, że ustalałeś kwoty netto...

Mylisz się - tak jest przy cenach towarów czy usług, ale nie przy zarobkach! Skąd pracodawca ma wiedzieć, czy nie masz jakichś dodatkowych dochodów i czy nie wpadniesz w drugi czy trzeci próg podatkowy? Dlatego zarobki zwykle podaje się w wartościach brutto - w ten sposób pracodawcy zabezpieczają się przed niespodziewanymi kosztami.

A nie należy poddać przy każdej cenie czy jest to wartość netto czy brutto?

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
newman.x ma racje. Apollo jest dość dużą firmą, a na rynku pracy w 99% przypadków operuje się kwotami brutto. Ostatnimi czasy nawet przy okazji kilku rozmów zauważyłem że pracodawcy pytają o roczne zarobki brutto.

Berrt, zgadza sie - operuje sie kwotami brutto
tylko ja uzyskalem informacje ze podane mi kwoty sa kwotami netto.
pewnie zeby zachecic mnie do podjecia tej pracy... :evil:

Berrt  Dołączył: 20 Cze 2009
No niestety Apollo się nie popisało, tylko szkoda że nie masz na to jakiś dowodów w postaci maili. Zawsze można coś powalczyć, ale niechęć do takiego pracodawcy pozostaje.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Między firmami operuje sie tylko kwotami netto. Jak rozumiem diplodok, to firma więc o kwotach brutto nie ma co rozmawiać

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Pytanie czy diplodok dostał umowę o pracę, czy wystawiał fakturę...

janykiel  Dołączył: 07 Maj 2010
newman.x napisał/a:
jab napisał/a:

Żartujesz? Nie pamiętam kiedy podpisałem jakąś umowę zlecenia lub dzieło brutto... Do każdej biorę od pracownika niezbędne oświadczenia, podobnie przy umowie o dzieło. Każdy pracownik pyta się o to, ile na rękę.

Skocz do: