Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
K-7, 18-55 WR, 10-17 3.5-4.5 FE, Takumar 50 1.4, Takumar SMC 85 3.5, Tamron 28-75 2.8 XR Di, Sigma APO II 50-150 2.8 EX DC, Metz 48 AF-1
karmazyn napisał/a:Stwierdzam, że poziomiczka kłamie! Body mam poziomo (weryfikowane na dwóch poziomicach i kostce z 3-osiowej wpiętej w lampę, aparat ustawiony na szybie) a na wyświetlaczu 3 kreski w lewo.
(7)
bladawiec napisał/a:Od dzisiaj mam K-7. Jedną z funkcji, na które w nim liczyłem była własnie "korekcja horyzontu"
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:bladawiec napisał/a:Od dzisiaj mam K-7. Jedną z funkcji, na które w nim liczyłem była własnie "korekcja horyzontu"
Bardzo szybko to wyłączyłem. Ten sam obszar wyświetlacza wykorzystywany jest do obrazowania korekcji ekspozycji a to jest dla mnie ważniejsze. Slajdów tym body nie robię więc jak się pomylę o stopień to sobie poprawię przy obróbce.
(7)
bladawiec napisał/a:Czy coś w tej sprawie zmieniło się od marca? Jest jakaś możliwość kalibracji?
K-7, 18-55 WR, 10-17 3.5-4.5 FE, Takumar 50 1.4, Takumar SMC 85 3.5, Tamron 28-75 2.8 XR Di, Sigma APO II 50-150 2.8 EX DC, Metz 48 AF-1
karmazyn napisał/a:Kalibracja jest możliwa do przeprowadzenia w serwisie bez rozbierania aparatu.
k-5+Pentax/Tamron 18>200
Oglądanie zdjęć na monitorze jest jak jazda na rowerze stacjonarnym-ogranicza pole widzenia.
karmazyn napisał/a:bladawiec napisał/a:Czy coś w tej sprawie zmieniło się od marca? Jest jakaś możliwość kalibracji?
Zmieniło się tyle, że zawiozłem aparat do serwisu. Wcześniej gdy próbowałem coś się dowiedzieć odnośnie procedury ewentualnej naprawy, (np. czy w jakimś biuletynach technicznych został opisany problem i rozwiązanie), przez telefon usłyszałem, że jestem pierwszy klientem z takim problemem i muszą dostać aparat do ręki żeby sprawdzić czy aby naprawdę jest z poziomicą tak jak mówię.
(...)
Odebrałem dziś telefon z serwisu Apollo - serwis otrzymał soft do kalibracji poziomicy. Kalibracja jest możliwa do przeprowadzenia w serwisie bez rozbierania aparatu.
Aparat z tą nowinką rozminął się w serwisie o dwa dni.
(...)
(7)
andybond napisał/a:karmazyn,Na filmiku który podlinkowałeś ta poziomica również nie pokazuje poziomu.Zauważ,że oczko jest bliżej lewej jak prawej kreski tak więc trzeba by było podnieść stół z prawej strony.Potwierdza brak poziomu również poziomiczka w sankach (0:18s filmu)
andybond napisał/a:Nic w tym dziwnego.Wystarczy układowi pomiarowemu podać inne parametry poziomu i będzie trzymał ten skalibrowany.
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
karmazyn napisał/a:bladawiec - patrz a mi wkręcali, że nie mieli więcej klientów z takim problemem.
Gwiazdor napisał/a:Może to nic nie wniesie do dyskusji, ale jak sprawdzacie poziom? Tylko za pomocą poziomicy w mocowaniu lampy? Przecież chyba producent nie gwarantuje idealnego zgrania tego mocowania z matrycą? Chyba lepiej robić to oceniając fotografię idealnie poziomych linii.
(7)
Gwiazdor napisał/a:Może to nic nie wniesie do dyskusji, ale jak sprawdzacie poziom?
pozdr. - pwn
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
Kapiątek, kilka słoików, garść błysków i inne potrzebne duperele :oP