karmazyn  Dołączył: 08 Sty 2010
[K-7] Poziomica elektroniczna w K-7 kłamie
Stwierdzam, że poziomiczka kłamie! Body mam poziomo (weryfikowane na dwóch poziomicach i kostce z 3-osiowej wpiętej w lampę, aparat ustawiony na szybie) a na wyświetlaczu 3 kreski w lewo. Na podstawie wskazań tej poziomicy powinna działać działać korekta horyzontu - czyli już wiadomo, że nie działa prawidłowo. Kolejny firmware do k-7 wyszedł i nadal nie ma w nim opcji kalibracji tej poziomicy, jestem niepocieszony :-/

Niestety wyczytałem tu i tam(linki poniżej), że może być winien wadliwy G-sensor i naprawa jest do zrobienia w serwisie na gwarancji przez wymianę płytki PCB. Kolega chyba miał większy problem. Wiele urządzeń elektronicznych z poziomicą ma kalibrację i dziwię się, że tej opcji tu nie ma. Panowie z serwisu Apollo nic nie byli w stanie powiedzieć przez telefon, jedyne co to pakować i wysyłać.

Jak sprawa wygląda w Waszych egzemplarzach? Można w DEBUG MODE jest opcja kalibracji poziomicy?

Wątki o podobnej tematyce do po klikania:
pentaxforums.com - przykładowe zdjęcia
forums.dpreview.com
forums.dpreview.com

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poziomiczka w K-7 to moim zdaniem bardziej bajer marketingowy niż przydatne narzędzie (stąd też zapewne brak możliwości kalibracji), tym bardziej że włączenie jej utrudnia korzystanie z kompensacji ekspozycji.

plwk miałem nadzieję, że do panoram przyda się ten elektroniczny horyzont... Skoro ma to być gratisowy breloczek to rzeczywiście lepiej głowy sobie nie zawracać. Kalibrację mogliby dodać przez update FW - się nie pogniewam jak 1.04 będzie maił :evilsmile:

BTW: plwk ty chyba mieszkasz na serwerze forum. Co się nie odezwę to pierwszy post Twój. Pozdrawiam :-B

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Re: Poziomica elektroniczna w K-7 kłamie
karmazyn napisał/a:
Stwierdzam, że poziomiczka kłamie! Body mam poziomo (weryfikowane na dwóch poziomicach i kostce z 3-osiowej wpiętej w lampę, aparat ustawiony na szybie) a na wyświetlaczu 3 kreski w lewo.

Od dzisiaj mam K-7. Jedną z funkcji, na które w nim liczyłem była własnie "korekcja horyzontu", bo czasami nie umiem zapanować nad pochylonymi zdjęciami. Niestety też zauważyłem u siebie ten problem.

Czy coś w tej sprawie zmieniło się od marca? Jest jakaś możliwość kalibracji?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
Od dzisiaj mam K-7. Jedną z funkcji, na które w nim liczyłem była własnie "korekcja horyzontu"

Bardzo szybko to wyłączyłem. Ten sam obszar wyświetlacza wykorzystywany jest do obrazowania korekcji ekspozycji a to jest dla mnie ważniejsze. Slajdów tym body nie robię więc jak się pomylę o stopień to sobie poprawię przy obróbce.

plwk napisał/a:
bladawiec napisał/a:
Od dzisiaj mam K-7. Jedną z funkcji, na które w nim liczyłem była własnie "korekcja horyzontu"

Bardzo szybko to wyłączyłem. Ten sam obszar wyświetlacza wykorzystywany jest do obrazowania korekcji ekspozycji a to jest dla mnie ważniejsze. Slajdów tym body nie robię więc jak się pomylę o stopień to sobie poprawię przy obróbce.

Pomiędzy wyświetleniem linijki, a horyzontu można się przecież szybko przełączyć przyciskiem +/-. Do tego można włączyć samą korekcję horyzontu przy wyłączonym wyświetlaniu linijki.

Re: Poziomica elektroniczna w K-7 kłamie + YOUTUBE
bladawiec napisał/a:

Zmieniło się tyle, że zawiozłem aparat do serwisu. Wcześniej gdy próbowałem coś się dowiedzieć odnośnie procedury ewentualnej naprawy, (np. czy w jakimś biuletynach technicznych został opisany problem i rozwiązanie), przez telefon usłyszałem, że jestem pierwszy klientem z takim problemem i muszą dostać aparat do ręki żeby sprawdzić czy aby naprawdę jest z poziomicą tak jak mówię. Po tygodniu 'serwisowania' sam zadzwoniłem (choć mieli oddzwonić) okazało się, że skalibrować tego w polskim serwisie nie można i pozostaje mi jedynie opcja wysłania aparatu do serwisu we Francji, najbliższy transport na początku lipca, czas naprawy i powrotu aparatu nieznany - zrezygnowałem, w wakacje aparat potrzebny, może jesienią się zdecyduję na taki krok.

Przy okazji takie retoryczne pytanie - CZY NORMĄ JEST, ŻE LUSTRZANKA Z SERWISU WRACA ZWYKŁĄ PRZESYŁKĄ KURIERKĄ BEZ USŁUGI 'OSTROŻNIE SZKŁO'? Pudełko przyszło zmasakrowane jakby leżało pod stertą worków z ziemniakami!!! Bezpieczne pakowanie lustrzanki w wykonaniu serwisu polskiego dystrybutora czyli Apollo Electronics polega na wrzuceniu standardowego pudełka z aparatem do foliowego worka z napisem DHL - żadnej dodatkowej warstwy zabezpieczającej, usztywniającej czy amortyzującej. Tak wygląda profesjonalny poziom usług firmy Apollo Electronics - ŻAL.PL :evil:

[ Dodano: 2010-06-25, 12:11 ]
Odebrałem dziś telefon z serwisu Apollo - serwis otrzymał soft do kalibracji poziomicy. Kalibracja jest możliwa do przeprowadzenia w serwisie bez rozbierania aparatu. Aparat z tą nowinką rozminął się w serwisie o dwa dni. Ciekawe co i jak skoro bez ingerencji we wnętrze, wcześniej linkowałem wątek z postem w którym była opisana naprawa przez wymianę płytki sensora. Skoro jednak jest program narzędziowy serwisowy to opcji kalibracji w firmware prędko bym się nie spodziewam. Jak tylko będę na wycieczce w stolicy to nie omieszkam podrzucić Kasi na kalibrację poziomicy, kurierem drugi raz nie wyślę bo słabo pakują odsyłając nasze zabawki w tym AE.

andybond  Dołączył: 13 Lip 2009
karmazyn,Na filmiku który podlinkowałeś ta poziomica również nie pokazuje poziomu.Zauważ,że oczko jest bliżej lewej jak prawej kreski ;-) tak więc trzeba by było podnieść stół z prawej strony.Potwierdza brak poziomu również poziomiczka w sankach (0:18s filmu)
karmazyn napisał/a:
Kalibracja jest możliwa do przeprowadzenia w serwisie bez rozbierania aparatu.

Nic w tym dziwnego.Wystarczy układowi pomiarowemu podać inne parametry poziomu i będzie trzymał ten skalibrowany.Podobnie jak korekcja AF z poziomu menu ;-)
Dla spokoju ducha załatw sobie jakąś "prawdomówną" poziomicę budowlaną czyli taką która ma identyczne wskazania po obróceniu jej o 180 st. i wtedy zobacz ile przekłamuje ta w body.Wiele poziomic za 5zł ;-) nie pokazuje idealnie poziomu o czym się przekonałem niejednokrotnie.W lepszych poziomicach masz śruby regulacyjne na libelkach dzięki którym możesz idealnie skalibrować narzędzie.

Re: Poziomica elektroniczna w K-7 kłamie + YOUTUBE
karmazyn napisał/a:
bladawiec napisał/a:

Zmieniło się tyle, że zawiozłem aparat do serwisu. Wcześniej gdy próbowałem coś się dowiedzieć odnośnie procedury ewentualnej naprawy, (np. czy w jakimś biuletynach technicznych został opisany problem i rozwiązanie), przez telefon usłyszałem, że jestem pierwszy klientem z takim problemem i muszą dostać aparat do ręki żeby sprawdzić czy aby naprawdę jest z poziomicą tak jak mówię.
(...)
Odebrałem dziś telefon z serwisu Apollo - serwis otrzymał soft do kalibracji poziomicy. Kalibracja jest możliwa do przeprowadzenia w serwisie bez rozbierania aparatu.
Aparat z tą nowinką rozminął się w serwisie o dwa dni.
(...)

Witam,
Jakiś czas po napisaniu poprzedniego posta w tym wątku postanowiłem swoją K-7 oddać do serwisu Apollo. Dzisiaj odebrałem aparat. Wygląda, że teraz wszystko jest z poziomiczką w porządku :-) .

Chyba rzeczywiście miałeś pecha i Twój aparat się rozminął z tym oprogramowaniem, a mój być może był pierwszy "na leżance".

Tak przy okazji - rzadko mam kontakt z serwisem Apollo, ale za każdym razem jestem z poziomu i sposobu obsługi naprawdę zadowolony :-) !

bladawiec - patrz a mi wkręcali, że nie mieli więcej klientów z takim problemem.

andybond napisał/a:
karmazyn,Na filmiku który podlinkowałeś ta poziomica również nie pokazuje poziomu.Zauważ,że oczko jest bliżej lewej jak prawej kreski ;-) tak więc trzeba by było podnieść stół z prawej strony.Potwierdza brak poziomu również poziomiczka w sankach (0:18s filmu)

Odchylenie stołu od poziomu było minimalne w przeciwieństwie do przechylenia aparatu które trzeba było wykonać żeby wskazało poziom. Nie będę powtarzał nagrania żeby cię przekonać, że błąd wskazań jest rażący. Problem jest, dobrze że już znaleziono rozwiązanie.

andybond napisał/a:
Nic w tym dziwnego.Wystarczy układowi pomiarowemu podać inne parametry poziomu i będzie trzymał ten skalibrowany.

Zgadza się pod warunkiem, że detektor wychylenia jest liniowy. W przypadku błędnie wskazującego nieliniowego kalibracja była by już karkołomna. Prawdopodobnie użyty został akcelerometr (chociaż nigdzie nie udało mi się potwierdzić tej informacji), akcelerometry występują w obu wariantach a również zdarzają się uszkodzone ;) Większość urządzeń z akcelerometrem ma kalibrację z poziomu interfejsu użytkownika, dziwię się, że tu tej opcji zabrakło.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Może to nic nie wniesie do dyskusji, ale jak sprawdzacie poziom? Tylko za pomocą poziomicy w mocowaniu lampy? Przecież chyba producent nie gwarantuje idealnego zgrania tego mocowania z matrycą? :roll: Chyba lepiej robić to oceniając fotografię idealnie poziomych linii.

karmazyn napisał/a:
bladawiec - patrz a mi wkręcali, że nie mieli więcej klientów z takim problemem.

No bo pewnie Ty byłeś tym pierwszym. Ja zgłosiłem się do nich niedawno. Mówili, że jest to dla nich temat nowy, ale że ktoś już im o tym wspomnal.

Gwiazdor napisał/a:
Może to nic nie wniesie do dyskusji, ale jak sprawdzacie poziom? Tylko za pomocą poziomicy w mocowaniu lampy? Przecież chyba producent nie gwarantuje idealnego zgrania tego mocowania z matrycą? :roll: Chyba lepiej robić to oceniając fotografię idealnie poziomych linii.

Właśnie tak. Fotografia poziomych linii (np. horyzontu morskiego jeśli ktoś ma pod ręką ;-) ) z włączoną funkcją wyrównywania horyzontu. Jeśli zdjęcie nie wychodzi poziome (przy założeniu przybliżonego wstępnego wypoziomowania aparatu z ręki) oraz gdy takie samo pochylenie się powtarza, to znaczy, że poziomica kłamie. Gdyby za każdym razem wychodziło pochylenie inne to albo mamy delirium albo z poziomicą jest grubszy problem sprzętowy, którego soft zapewne nie poprawi.

pwn  Dołączył: 21 Kwi 2008
Gwiazdor napisał/a:
Może to nic nie wniesie do dyskusji, ale jak sprawdzacie poziom?

Wykorzystujac fakt, ze woda zawsze bedzie sie samopoziomowala :) np. fotografujac jakis przezroczysty pojemnik (np. duzy dzbanek) z woda. Z wylaczonym ukladem wyrownania horyzontu, bo to rowniez moze byc skopane (poziomica i uklad horyzontu korzysta pewnie z tego samego hardware'u).
Aparat ustawiasz mozliwie blisko pojemnika (na tyle blisko na ile pozwala na to min. odleglosc ogniskowania), na takiej wysokosci, by powierzchnia wody byla przedluzeniem osi obiektywu. Poziom ustawiasz wg. wskazan poziomicy w aparacie. Robisz zdjecie. Na monitorze poziom wody powinien byc rownolegly z krawedzia ekranu.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
pwn, Masz nagrodę za odgrzanie suchara :-P

Nie myślałem że aż tak głęboko ludzie zaglądają :mrgreen:

jurand  Dołączył: 06 Cze 2010
Oj tam, suchara... Szukajka działa! Ja mam ten sam problem w K-5! Czyli... Serwis. :-/ Ech...
Ciekawe czy są w stanie zrobić kalibrację "na poczekaniu".... :-|

Skocz do: