Marooned napisał/a:mamuśka poszła onegdaj do banku wpłacić na konto ok. 16 tysięcy - pani w okienku ją przekonała, że szkoda, że lepiej zainwestować w fundusz, że duży pewny zarobek. Zaproponowała Pioniera. Mamuśka się skusiła. 2 miesiące później z 16k zrobiło się 8k. Dziś, jakieś 2 lata później, nawet do 10k nie wróciła.Benek napisał/a:w dłuższej perspektywie czasowej raczej na pewno zarobisz, i to sporo.
arka, pioneer, inne takie.
Kasa stracona na amen.
anduril napisał/a:Benek napisał/a:w dłuższej perspektywie czasowej raczej na pewno zarobisz, i to sporo.
Dłuższa perspektywa to może być na przykład kilkadziesiąt lat (patrz NIKKEI).
anduril napisał/a:Aha, hipotetyczną częścią mojego planu emerytalnego jest też poker online
Benek napisał/a:
anduril napisał/a:Benek napisał/a:w dłuższej perspektywie czasowej raczej na pewno zarobisz, i to sporo.
Dłuższa perspektywa to może być na przykład kilkadziesiąt lat (patrz NIKKEI).
Akurat ja mam czas. Mogę poczekać tych 30-40 lat na nadejście starości.
Benek napisał/a:
anduril napisał/a:Aha, hipotetyczną częścią mojego planu emerytalnego jest też poker online
Ironizujesz z ludzi, którzy zastanawiają się nad funduszami inwstycyjnymi, lokatami walutowymi, zakupem złota. A sam wyskakujesz z pomysłem pomnażania majątku i zarabiania na emeryturę przy karcianym stoliku? Nie żartuj...
Blesso napisał/a:Złotówka będzie się umacniała z paru powodów [...]
Blesso napisał/a:I na koniec - przestań wprowadzać poniżanie innym rozmówców bo to nie to forum.
K100D + krótki kit + APO 70-300 + Metz 48
Contax 139Q + parę MLek
Blesso napisał/a:Jeśli ktoś nie interesuje się tym co dzieje się na rynkach powinien omijać ryzykowne inwestycje.
Blesso napisał/a:Bo długoterminowe oszczędzanie " na emeryturę" musi być obostrzone wg mnie jednym warunkiem.Nie można tracić ! Dlatego też giełda czy waluta - które obarczone są dużymi wahaniami mogą po czasie zniechęcać.
Należy też przez palce patrzeć na niektóre produkty banków, które oferują niebotyczne oprocentowania ( np coś takiego jak "Harmonia Zysków" czy "Fabryka Bezpieczeństwa" w pewnym banku, który zachęca dwucyfrowymi stopami zwrotu.
Blesso napisał/a:Pana Boga nie mieszajmy w kurs walutowy - patrzmy wstecz by zrozumieć to co przed nami oraz obserwujmy inne rynki.
Contax 139Q + parę MLek
anduril napisał/a:Wyprowadzam z błędu - POKER TO NIE RULETKA.
Benek napisał/a:Fakt, że grajac w pokera podwoiłeś w ciągu miesiąca swoje 100 dolarów leżące na koncie, znaczy tylko tyle, że zarobiłeś 100 dolców i nic więcej
Contax 139Q + parę MLek
Blesso napisał/a:Ale napisałeś że denerwują Cie "specjaliści" którzy prognozują, iż spadnie albo wzrośnie
Blesso napisał/a:Tym, którzy wiedzą jak to stosować, za tę informacje trzeba zapłacić- od tego są fundusze inwestycyjne.
ulotka funduszu napisał/a:Oto wykres przedstawiający historyczne zyski naszego funduszu*
* za okres od 4 sierpnia 2003 do 16 lutego 2007**
** z wyłączeniem poniedziałków, piątków i sesji o wyjątkowo wysokiej zmienności
Blesso napisał/a:Analiza techniczna to ciekawy sposób na przewidywanie przyszłości
Blesso napisał/a:Z drugiej strony nasuwa się pytanie- po co oszczędzać ? - czy 65-latkowi potrzebne będą dodatkowe środki. Tzn czy jemu będą potrzebne i czy będzie on potrafił je spożytkować.
Contax 139Q + parę MLek
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
anduril napisał/a:Co do pokera jako gry umiejętności - spróbuję rozwiać Twoje wątpliwości, ale później, bo nie mam przy sobie materiałów.
Contax 139Q + parę MLek
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
bbartlomiej napisał/a:Przed kryzysem kupiłem jednostki w CU Polskich Akcji i BPH Akcji. Obecnie jestem około 50% w plecy
bbartlomiej napisał/a:pieniędzy tam nie ruszę dopóki nie wyrównam, bo stracę bezpowrotnie
Contax 139Q + parę MLek
Tak, wiem o tym - mówię, że nie wypłacę tych pieniędzy dopóki wartość posiadanych jednostek uczestnictwa nie wzrośnie. Póki co powoli, bo powoli, ale wszystko idzie w górę.anduril napisał/a:To niestety oszukiwanie samego siebie. Zyski/straty na Twoich jednostkach są kapitalizowane codziennie i ich wartość jest tak samo realna jak stan Twojego eKonta. Coś takiego jak "papierowa strata" nie istnieje.
pozdrawiam
Andrzej
(Sony A7 III, Samyang 35 f/2.8, Sony fe 50 2.8 Makro, Sony fe 24-105 G, PENTAX K20, smc PENTAX - DA 18-55mm AL, smc PENTAX-A 1:1.7 50 mm, LD Di TAMRON AF 70-300mm.) NIKON Coolpix P7000.
anduril napisał/a:Uważam, że jeśli ktoś nie ma czasu lub brak mu umiejętności gry na giełdzie, a nie chce się tego uczyć, to najlepsze co może zrobić, to regularnie odkładać na lokaty lub konto oszczędnościowe, jak najwyżej oprocentowane.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
anduril napisał/a:Ja też załadowałem się w fundy na górce, ale wywaliłem przy trzydziestoprocentowej stracie - i była to moja pierwsza świadoma decyzja inwestycyjna.
Benek napisał/a:anduril napisał/a:Ja też załadowałem się w fundy na górce, ale wywaliłem przy trzydziestoprocentowej stracie - i była to moja pierwsza świadoma decyzja inwestycyjna.
No to twój uraz do funduszy jest już zrozmiały.
Contax 139Q + parę MLek