JackW  Dołączył: 08 Lip 2009
Czyszczenie LCD
Zabrałem się wreszcie do czyszczenia matrycy monitora LCD. Czyściłem pianką firmy e5. Po czyszczeniu zostały smugi. Poprawiłem szmatką zwilżoną wodą, było lepiej ale to nie to i do tego więcej się elektryzuje. I tu pojawia się pytanie, czym i jak czyścicie swoje matryce. Czysty obraz monitora to komfort pracy przy obróbce i przeglądaniu fotografii. Również trzeba mieć na uwadze łatwość porysowania matrycy. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Myślę, że monitor jest w tym przypadku również ważny jak aparat cyfrowy.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Ja używam lekko wilgotnej szmatki z mikrofazy.

razz  Dołączył: 21 Lip 2008
Wilgotna ściereczka z miktofibry lub porostu płyn do szyb :-)

Wszelkie pianki/płyny/nasączane ściereczki do monitorów już dawno sobie odpuściłem, w większości wypadków kończy się smugami jak u Ciebie.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Jeśli już płyn do szyb albo inny detergent - IMO tylko do usuwania uporczywych zaplamień - to nie należy używać tego płynu bezpośrednio na monitor tylko natrysnąć go na wilgotną szmatkę i potem tą szmatką delikatnie trzeba usuwać uporczywe zabrudzenia, a na koniec wytrzeć całość wilgotną szmatką (bez płynu) :)

Bucik  Dołączył: 02 Lis 2009
Ja szczerze powiedziawszy zawsze korzystałem z płynu piankowego firmy "no name" do nabycia bodajże za 5-8 złotych. Taki flakonik przezroczysty z napisami ins English.
Zawsze wszystko schodziło, w dodatku lekko się wchłaniał i smug ni rusz ;-)

Skocz do: