sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Nie wiem czy to tutaj pasuje, jesli nie, niech lepiej zorientowany przesunie, gdzie trzeba.

Seria video podcastów "Within the Frame" duChemina, którą można potraktować jako uzupełnienie/dodatek do książki. Nie jest to co prawda Jensen, ale może ktoś i z takiego podejścia coś dla siebie zaczerpnie:

http://www.peachpit.com/p...32f9&sorttype=d

ulro  Dołączył: 14 Lip 2009
Bernd Stiegler, "Obrazy Fotografii. Album metafor fotograficznych."

Książka jest podzielona na kilkadziesiąt krótkich rozdziałów - haseł (np. "aparat penetracyjny", "fantom", "ślepota"). Każdy rozdział poprzedzony jest fotografią, w większości dość starą (Nadar, Stieglitz, sporo anonimów). Mimo, że rozdziały są krótkie, lektura jest dość wymagająca, choć to też zależy od hasła - metafory. Dobre uzupełnienie biblioteczki ambitnego fotografa ;-)

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Patricia Bosworth, "Diane Arbus. Biografia".

Polecam, warto, krótka recenzja książki tutaj.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
xrog, znamy, znamy, kosmo polecał :-) Ja też polecam.

A tu subiektywny głos iczka

jorge.martinez napisał/a:
xrog, znamy, znamy, kosmo polecał :-) Ja też polecam.

Ups, sorry, forumowa wyszukiwarka mnie oszukała - myślałem, że nie było.

Nie ma co sorrować. Ja przejrzałem ten wątek ze 2-3 razy i nie raz dobre tytuły się pojawiały. To znaczy, że warto.

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
xrog napisał/a:
Patricia Bosworth, "Diane Arbus. Biografia".

Polecam, warto, krótka recenzja książki tutaj.

Hi hi jakos mi umknelo, ze "po co to foto" to Twoj blog :-)

Dzieki za recenzje, jeszcze dzis przejade sie do ksiegarni.

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Pascal Baetens - 'Nude Photography - The Art And The Craft'
Może nie nadmiernie odkrywcza, ale można poczytać sporo o podstawach aktu.
Dodatkowo ciekawa spora część typu 'behind the scenes' kilku ciekawych sesji.

I oczywiście 'Photography in Focus' Burchfield, Jacobs, Kokrda
Solidna i porządna lektura sprzed czasów cyfrowych - nie tylko dla początkujących.

Zainteresowanym z Krakowa chętnie udostępnię do poczytania :-)

kamiś  Dołączyła: 05 Lip 2010
mam w swoim posiadaniu leksykon kieszonkowy "Fotografia cyfrowa", wydanie 2, Derrick'a Story'ego. Tania książka, ale bardzo mi pomogła, z moim wcześniejszym aparatem (kompakt), jak i z obecnie- lustrzanką. :)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
witam poprosilbym o 3 najlepsze ale zarazem co wazne latwe w przyswojeniu ksiazki dla poczatkujacego, slyszalem ze petersona warto kupic? prosze o 3 abym mial jakas alternatywe ;]

brac Ekspozycje bez tajemnic czy jest cos ciekawszego w podobnej cenie i o tematyce typowo interesujacej zoltodzioba ?:P

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
Cytat
Mimo, że jestem w połowie dopiero z czystym sumieniem polecić mogę, szczególnie tym którzy lubią poczytać o fotografii, nie koniecznie o robieniu zdjęć, książkę Wojciecha Nowickiego "Dno oka - eseje o fotografii":

ja skończyłem i szczerze POLECAM
Książka jest rewelacyjna :-D

frodymator  Dołączył: 27 Maj 2007
Ja polecam e-booki Eda Veroskiego - tematyka portretowo-buduarowa ;) Krótkie zwięzłe i na temat (no i jak ktoś woli na papierze, to można je wydrukować ;).
Warto się zapisać do gościa na newslettera - czasem ma coś w promocji (tak ja kupiłem książkę, za pół ceny :P).
Ich tytuły to:
• 100% Reliable Flash Photography,

• 10 Ways to Improve Your Boudoir Photography Now, i

• 25 Amazing Boudoir Photography Techniques.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Charlotte Cotton
Fotografia jako sztuka współczesna

Cytat
Niniejsza książka stanowi przewodnik po współczesnej fotografii artystycznej od sztuki konceptualnej operującej prozaicznymi amatorskimi ujęciami po drobiazgowo przemyślane tableaux Jeffa Walla. Niektórzy artyści tacy jak Sophie Calle czy Erwin Wurm dokumentują codzienne czynności i prozaiczne zdarzenia inni - jak Yinka Shonibare i Gregory Crewdson - inscenizują wymyślone przez siebie opowieści. Andreas Gursky Thomas Demand i Rineke Dijkstra reprezentują chłodny obiektywizm zaś Nan Goldin i Wolfgang Tillmans uchylają przed nami drzwi swojego prywatnego świata. Dla Luca Delahayea i Allana Sekuly fotografia stanowi narzędzie tworzenia dokumentacji zaś dla Cindy Sherman i Gillian Wearing pełni rolę skarbca wartości indywidualnych społecznych i kulturowych odzwierciedlających wizualne bogactwo otaczającego nas świata. Niniejsze wydanie wspomina o najnowszych trendach w fotografii artystycznej. Osobny rozdział poświęcono artystom kładącym nacisk na fizyczne cechy medium fotograficznego i traktujących zdjęcia jako cześć eksperymentów panmedialnych lub nośnik nowych form przekazu. Obok dzieł uznanych artystów takich jak Isa Genzken i Sherrie Levine omawiamy również dorobek młodszego pokolenia - m.in. Floriana Maier-Aichena Anne Collier i Waleada Beshtyego. Fotografia jako sztuka współczesna to świadectwo wszechstronności różnorodności i żywiołowości sztuki fotograficznej XXI wieku.

Sztandara Magdalena
Fotografia etnograficzna i etnograficzność fotografii. Studium z historii mysli etnograficznej i fotografii II poł. XIX i I poł. XX wieku

Cytat
Początkowo proces fotografowania pojmowano jako czynność mechaniczną, dosłowne i obiektywne „zdejmowanie” rzeczywistości. Z czasem stał się selektywną dokumentacją, świadomym „portretowaniem” świata. Ilustracje fotograficzne funkcjonują także jako element dyskursu naukowego, jak i popularnego. W refleksji nad historią fotografii opracowania i przedstawienia wymaga więc zmiana stosunku do obrazu fotograficznego, jego odczytywania i interpretacji. Oglądając zdjęcia z przełomu XIX i XX wieku, odczytywać można pewne komunikaty o wyobrażeniach i konwencjach w historii kultury. Historia kultury daje się opowiedzieć za pomocą fotografii pochodzących zarówno ze zbiorów prywatnych, naukowych i dokumentacyjnych kolekcji oraz istniejących w licznych wydaniach albumowych. Książka jest adresowana do czytelników interesujących się historią fotografii, zwłaszcza krajobrazowej i portretowej, historyków kultury, a także etnologów.

Joanna Bartuszek
Między reprezentacją a martwym papierem. Znaczenie chłopskiej fotografii rodzinnej

Cytat
Obszarem zainteresowań autorki są rejony Kolbuszowej i Podhale. Na podstawie analizy fotografii z przełomu XIX i XX wieku omawia genezę upowszechnienia się zwyczaju fotografowania przez chłopów na ziemiach polskich, okoliczności wykonywania i obchodzenie się ze zdjęciem, jego przechowywanie i ekspozycję, obyczajowość związaną z oglądaniem fotografii i opowiadaniem o nich osobom postronnym. Zajmuje się też utratą przez zdjęcie dotychczasowej wartości przez niezdolność jego właściwego odczytywania i celowym niszczeniem fotografii.

Sekula Allan
Społeczne użycia fotografii

Cytat
Teksty amerykańskiego artysty i autora esejów krytycznych Allana Sekuli o historii fotografii przyczyniły się do zrewolucjonizowania krytyki sztuki i stanowią fundamentalny wkład w pisarstwo o fotografii. Sekula od początku lat 70., kiedy jako uczeń m.in. Johna Baldessariego i Herberta Marcusea rozpoczynał działalność artystyczną, poddaje krytyce utrwalone mity społeczeństwa kapitalistycznego, a także skonwencjonalizowane sposoby reprezentacji i odbioru sztuki. W centrum jego zainteresowania zawsze jest człowiek, często bezsilny wobec wielkiego, obecnie globalnego kapitału i ogólnoświatowej geopolityki. Sekula wierzy, co potwierdzał wielokrotnie swoimi dziełami oraz postawą społeczną i intelektualną, że sztuka, choć nie może podważyć tego porządku, jest w stanie go demaskować i rozbijać jego hegemonię. Teksty Allana Sekuli - zarówno te na prawach autonomicznego eseju, jak i towarzyszące pracom artystycznym - stanowią wnikliwą analizę złożonych relacji społeczeństwo-sztuka-fotografia-kapitał. Niniejszy wybór to pierwsze w Polsce tłumaczenie najważniejszych tekstów Allana Sekuli.

M.W, widzę, że moje wydatki na książki o fotografii nigdy się nie skończą :-)

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Zdecydowanie polecam:

Świetne portrety połączone z fragmentami rozmów jakie miały miejsce podczas ich wykonywania. Jeśli ktoś chce zobaczyć jak może wyglądać doskonały portret wykonany prostymi metodami - znajdzie to w tej książce. Od kilku wieczorów do niej wracam.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008

Cytat
www.fotoszop.pl/files/128st.pdf

Cytat
Kiedy w zeszłym ro­ku otrzymałem na imieniny prezent w postaci albumu”Stare fotografie Poradnik Kolekcjonera” autorstwa Zenona Harasyma , nawet nie pomyślałem, że lektura tej książki zainspiruje mnie do kolekcjonowania starych fotografii. Zainteresowałem się wtedy również historią zakładów fotograficznych, które istniały w dziewiętnastym wieku i w początkach dwudziestego wieku w Sochaczewie , Żyrardowie, Skierniewicach i Łowiczu.

http://www.bronicz.pl/index.php?artykul=397

screwdriver napisał/a:
Zdecydowanie polecam:
"Duzo kobiet" Mikolaj Grynberg

Wielki ładunek pozytywnych emocji, od dawna nie oglądałem albumu z taką przyjemnością, również polecam!

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Dla początkujących: http://pl.wikibooks.org/wiki/Fotografia
przede wszystkim można i należy rozwijać

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
TLu napisał/a:
Dla początkujących: http://pl.wikibooks.org/wiki/Fotografia

Może jednak lepiej nie polecać tego linku...

Skocz do: