tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
opiszon napisał/a:
i nie, nie straciłem plików przy przenoszeniu danych :shock: coś ze mną nie tak :?:

No masz, a to taka trudna rzecz skopiować/przenieść plik, żeby nie stracić danych... praktycznie nie do wykonania przy współczesnej technologii :roll:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
jednak miałem rację stwierdzając po pierwszym roku, że świat informatyków to nie do końca mój świat...
przynajmniej w kwestii komputerów nie da się już ze mną droczyć :-P :-P :-P

tatsuo_ki :-B

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
tatsuo_ki napisał/a:
a mnie jako filozofa teoretyka w tej chwili, w dodatku semantyka... 100% to 100% wierna kopia...
Oj kręcisz. Mówimy o przechowywaniu plików obrazów, nie o filozofii. W przypadku, o którym mówimy, 100% wierna kopia to kopia przenosząca w 100% te same informacje (w naszym wypadku obraz). Jeśli kopia ma w 100% te same cyferki (mówiąc w uproszczeniu), to jest wierna, niezależnie od tego jak to sobie wygląda w warstwie nośnika, bo to nie wpływa na informacje.

PiotrR napisał/a:
100% wierna kopia to kopia przenosząca w 100% te same informacje

no ale przecież właśnie o tym mówię cały czas - kopia negatywu w sferze przenoszenia informacji jest równorzędna kopii cyfrowej...
i właśnie dlatego cieszę się, że nie jestem informatykiem... nie muszę bronić technologii cyfrowej za wszelką cenę :-P
tapirek, opiszon, :-B :-B :-B

tatsuo_ki napisał/a:
kopia negatywu w sferze przenoszenia informacji jest równorzędna kopii cyfrowej...

Polemizowałbym... tylko po co?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Chase Jarvis nagrał fajny materiał poruszający kwestię kopiowania, przechowywania i zabezpieczania materiału foto. Do obejrzenia tutaj

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
tapirek napisał/a:
tylko po co?
Zeby moc na przyklad wykonac odbitke srebrowa w wypadku gdy zginie oryginal.

dzerry napisał/a:
tapirek napisał/a:
tylko po co?
Zeby moc na przyklad wykonac odbitke srebrowa w wypadku gdy zginie oryginal.

Fraza "tylko po co" odnosiła się do "polemizowałbym" a nie do "kopiowania negatywów" - nie widzę sensu dalszej polemiki w kwestii identyczności kopii.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Dzięki, nie spodziewałem się takiego odzewu.

tapirek napisał/a:
Polemizowałbym

ależ proszę bardzo - na moje filozoficzne wywody, że 100% było: kopia powinna być kopią "co do bita" kopia powinna być kopią "co do elektronu", mówicie, że najważniejsza jest warstwa komunikatu (cytując Opiszona) i z mojej strony jest to czepialstwo zahaczające o s-f,
tymczasem ja twierdzę, że porządna kopia negatywu w warstwie komunikatu przenosi wystarczającą ilość informacji, by być jakościowo porównywalną z kopią w technologii cyfrowej... i właśnie mówienie o "pogorszeniu jakości" w przypadku kopiowania negatywu jest czepialstwem "co do elektronu" tylko w drugą stronę...

a już w ogóle śmieszna wydaje mi się cała dyskusja, bo dla mnie w fotografii najważniejsza jest sfera przekazu, a ten i w jednym, i w drugim przypadku będzie zachowany w pełni... bardziej by mnie interesowało, które z tych przekazów są warte kopiowania...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
tatsuo_ki napisał/a:
na moje filozoficzne wywody, że 100% kopia powinna być kopią "co do bita", mówicie, że najważniejsza jest warstwa komunikatu

ale ona właśnie jako komunikat jest zgodna w 100% bit do bitu
dopiero w warstwie fizycznej się różni :roll:

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Cytat
Jak w temacie; czy jest jakakolwiek sensowna* możliwość przeniesienia zdjęcia wykonanego techniką cyfrową na bardziej konkretny materiał jakim jest klisza ?

Temat juz sie wyczerpal, ale tylko wspomne, ze najsensowniejsza (ze wzgledu na dlugowiecznosc) metoda o jakiej slyszalem jest ta, ktora zastosowano przy zdjeciach umieszczonych w sadach Voyager :mrgreen:

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
kierdel napisał/a:
ktora zastosowano przy zdjeciach umieszczonych w sadach Voyage

Co to są "sady Voyager"? Litości :!:

Moje opony mózgowe aż zapiszczały na zakręcie zwątpienia: brak polskich liter, błąd ortograficzny - a wszystko to w jednym zdaniu. Po co nam trwały cyfrowy zapis, skoro treść jest tak okropnie zniekształcona?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Moje opony mózgowe aż zapiszczały na zakręcie zwątpienia

moje też

po wpisaniu frazy "sad Voyage" google grafika zwróciło takie zdjęcie ;-)

opiszon napisał/a:
ale ona właśnie jako komunikat jest zgodna w 100% bit do bitu
dopiero w warstwie fizycznej się różni :roll:

opiszon, whatever... you totally miss the point...
ale skoro chcecie być tacy aptekarze, poprawiam...
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=705056#705056

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Kytutr napisał/a:
Co to są "sady Voyager"? Litości :!:

Pardąsik, to z rozpędu.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Miałem trochę przerwy w czytaniu forum - urlop, potem natłok pracy - ale juz wróciłem. Swoje slajdy z plików cyfrowych zamawiałem u Jakuba Jewuły - http://www.skanowanie.com.pl/html/digitaldia.html
Co do oceny jakości - jak dla mnie bardzo przyzwoite, ale tu lepiej, by się wypowiedzieli inni którzy na plenerach oglądali - jako autor mogę mieć nieobiektywny stosunek do swoiich zdjęć.

Tomasz.h  Dołączył: 17 Lis 2014
Witam, niestety w tej chwili podany link nie działa, a podobnie jak kolegę który zakładał temat interesuje mnie przeniesienie plików cyfrowych na film. Czy ktoś wie gdzie można coś takiego zrobić?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Parę lat minęło ;-)

Skocz do: