catar napisał/a:
Po prostu dla przezorności trzeba dawać wszędzie znak wodny, trochę to utrudnia życie leserom.
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:catar napisał/a:
Po prostu dla przezorności trzeba dawać wszędzie znak wodny, trochę to utrudnia życie leserom.
A ja właśnie bardzo chętnie sieję gdzie popadnie -- kto chce, niech bierze -- moje pstryki mogą walić na koszulki ile wlezie
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
Carpe diem! Z góry przepraszam za "kąśliwość" ;-p
:: moje ::
K10D + Tamron 17-50mm F2.8 IF + Sigma 105mm f2.8 EX DG Macro + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL + Metz 48 AF-1
www.morawiec.info Fotografia Zbliżeniowa
K-m + DAL 18-55 + P-A 50/2 + gościnnie ;) DAL 50-200 i trochę szkieł m42.
Mój kąt w internecie link
catar napisał/a:Używanie zdjęć bez zgody, tym bardziej przez firmę która na tym zarabia i to zwykle ostro jest według mnie zwykłym chamstwem i kradzieżą. Nie ważne czy autor na zdjęciach zarabia czy nie, czy oddałby je za darmo czy zażądał/poprosił o symboliczną kwotę.
catar napisał/a:Kradzież jest kradzieżą.
catar napisał/a:Poza tym jeśli się nie mylę, to chyba w polskim prawie jest taka klauzula, że jeżeli ktoś się wzbogaci na cudzej pracy do winien jest za tą pracę zapłacić 3x wartość, a jeżeli wartość nie jest oszacowana to musi się podzielić uzyskanymi w ten sposób przychodami.
Jakiś czas temu o tym czytałem w KK ale nie pamiętam jak to dokładnie brzmiało.
pozdrawiam Olgierd
K10D+kit/H44m4/H44K/ Samyang500Preset/FA80-320
+FED3+FED4/Jupter12
+Start66S
Nie wycinajmy exifów
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10
olgierd napisał/a:Nienie, to jest inaczej: jak ukradną furmankę, to muszą oddać samolot. Taka tradycja. Ekstradycja.
olgierd napisał/a:kto chce, niech bierze -- moje pstryki mogą walić na koszulki ile wlezie
Pozdrawiam
Arti
K10D+kit/H44m4/H44K/ Samyang500Preset/FA80-320
+FED3+FED4/Jupter12
+Start66S
Nie wycinajmy exifów
krzpob napisał/a:Z tego co wiem majątkowe prawo autorskie jest wg. naszego prawa niezbywalne.
krzpob napisał/a:Przy tego typu rzeczach trza rozróżnić majątkowe prawo autorskie (prawo do określania kto i na jakich zasadach korzysta z naszego dzieła), od 'zwykłego' prawa autorskiego - zgody na wykorzystanie dzieła w określonej formie itp.
krzpob napisał/a:
Z tego co wiem majątkowe prawo autorskie jest wg. naszego prawa niezbywalne.
krzpob napisał/a:
Przypisywanie nie swoim zdjęciom swojego autorstwa to się plagiat nazywa.
Arti napisał/a:olgierd napisał/a:Nienie, to jest inaczej: jak ukradną furmankę, to muszą oddać samolot. Taka tradycja. Ekstradycja.
A furę? Furę też!
olgierd napisał/a:kto chce, niech bierze -- moje pstryki mogą walić na koszulki ile wlezie
Moich też nikt nie chce...
pozdrawiam Olgierd
Henry napisał/a:Autorskie prawa osobiste są niezbywalne..
olgierd napisał/a:czy w ogóle światu go pokażemy
romeoad napisał/a:Ale np. w UK albo w USA można sprzedać autorstwo bezproblemowo
nie ma mnie w internecie
tatsuo_ki napisał/a:
romeoad napisał/a:Ale np. w UK albo w USA można sprzedać autorstwo bezproblemowo
czyli co, jak napiszę wiersz i najpierw będzie podpisywany moim nazwiskiem, a potem wiersz komuś sprzedam, to będzie mógł się podpisywać, że to on go napisał?
i jeszcze będziemy wymazywać moje nazwisko spod wiersza wszędzie tam, gdzie się wcześniej pojawiło?
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:"ghost writer"
nie ma mnie w internecie
olgierd napisał/a:A moje kiedyś taki jeden zachciał (tu oryginał -- i płacił
CytatJednocześnie pragnę poinformować, że dzisiaj przelaliśmy na Pana konto kwotę PLN 800,00 tytułem naruszenia autorskich majątkowych
andrusz napisał/a:
CytatJednocześnie pragnę poinformować, że dzisiaj przelaliśmy na Pana konto kwotę PLN 800,00 tytułem naruszenia autorskich majątkowych
Nie myślałeś o zmianie zawodu?
pozdrawiam Olgierd
olgierd napisał/a:To jest kwestia czegoś takiego jak tzw. "ghost writer", który to proceder w Polsce jest faktycznie niedozwolony.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel