Snorg  Dołączył: 28 Wrz 2006
Sigma 400/5.6 APO Macro
Bezskutecznie szukam tego szkiełka z mocowaniem pentaxa i jak dotąd nigdzie go nie spotkałem. Zaczynam już wątpić w jego istnienie, choć w necie przeczytałem, że taka wersja powinna być. Czy ktoś z Was posiada lub kiedykolwiek miał w ręku ten obiektyw? Bo być może poluje na cienie.

Na Allegro od pół roku widzę tylko manualne Sigmy, których optyka nie powala. Żeby była chociaż wersja APO bez Macro. Nic! Na Ebayu tak samo (raz widziałem APO). Za to do Sony co tydzień coś nowego. W desperacji zaczynam myśleć o kupieniu jakiejś A230, choć to będzie ostateczność jak już cierpliwości mi nie stanie na pentaxa poszukiwanie ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Snorg napisał/a:
Za to do Sony co tydzień coś nowego.

a to dlatego, że te szkła nie współpracują z cyfrowymi Minoltami i produktami pod egidą Sony

wymagają włożenia nowego czipu i jeżeli ktoś tego nie zrobił dawno temu, to teraz już pewnie nie ma możliwości tego teraz zrobić

zapewne te egzemplarze z mocowaniem Minolty, to są te, które nie współpracują z cyfrankami

z wersją pod Canona jest podobnie - musi być wersja przeczipowana, żeby działała

pociesz się, że jak już dorwiesz to szkło pod Pentaxa, to nie będzie problemu z działaniem
tyle że o wersję 400mm APO macro z filtrem 77mm pod Pentaxa może być ekstremalnie trudno, a i cena będzie pewnie taka jak Tokiny 400mm f/5.6

opiszon napisał/a:
wymagają włożenia nowego czipu

No to mnie pocieszyłeś. Właściciele tych obiektywów podawali na aukcji, że współpracują one z nowymi lustrzankami Sony. Chociaż podejrzewam, że ta współpraca ogranicza się do pełnego otworu.

Ceny jestem świadom. Do Sonego są po 2000, czyli do Pentaxa pewnie "odrobinę" więcej.

Wspomniałeś o Tokinie. Poczytam o niej.

Szukam najlepszego tele do Pentaxa na ptaszory. Poluję coraz więcej, a wysłużony Beroflex 500/8 już nie wystarcza. W systemie Pentaxa bardzo mi brakuje odpowiednika 400 L Canona, dlatego rozglądam się za jakimś zamiennikiem.

Snorg napisał/a:
Chociaż podejrzewam, że ta współpraca ogranicza się do pełnego otworu.

zapewne tak ;-)
Snorg napisał/a:
Wspomniałeś o Tokinie. Poczytam o niej.

warto poczytać ;-)
i chyba łatwiej ją znaleźć niż Sigmę APO Macro ;-)

najlepiej wystaw ofertę kupna na Pentaxforums.com - jak tam nie znajdziesz, to pozostaje ci polowanie na ebay

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Snorg napisał/a:
W desperacji zaczynam myśleć o kupieniu jakiejś A230

kup nikonka;], nawet na alle ta sigma jest dosc czesto, do ustrzelenia za 1.2-1.5kpln (puszka musi oblsugiwac srubowkret tj.d200/d300/d2h itp).
Snorg napisał/a:
W systemie Pentaxa bardzo mi brakuje odpowiednika 400 L Canona, dlatego rozglądam się za jakimś zamiennikiem.

fa*400 do 5kpln po przeliczeniu z ebay realnie, nie za czesto, pikne szklo. po wyprobowaniu bardzo za mna chodzilo swego czasu
pozdrawiam
kp

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Widziałem parę razy tą Sigmę na ebay, ale bardzo dawno temu.
Obiektyw nie jest rewelacyjny. Niestety.

Nikona nie kupuj. Co z tego że jest parę szkieł bardzo tanich, skoro zdecydowana więszkość najważniejszych szkieł wychodzi o wiele drożej niż w innych systemach.

Tekstu o Sony nie skomentuję.

[ Dodano: 2010-06-24, 15:32 ]
klimecki_ napisał/a:
d200/d300/d2h itp).
Kolega tu mysli o alfie 230 wiec lepiej by bylo naprowadzic go na d80/d90 ;-)

Myśl o innym systemie to tylko zobrazowanie desperacji, jaka mnie dopadła ;-)
Puszkę kupiłbym tylko i wyłącznie dla tego obiektywu - taki kompakt na zawsze.
Pentaxa mam dłużej niż dzieci. Nigdy z niego nie zrezygnuję.

Nie wiem skąd Perl wziął informację o słabej jakości Sigmy, bo właśnie optyka zdecydowała, że jej tak poszukuję. Optycznie nie odbiega od elki canona - myślę o ostatniej wersji - APO Macro (opinia kanoniarza, który miał oba szkła). Tylko AF jest beznadziejny, ale to mi nie przeszkadza. Z ptakami radziłem sobie nieźle zwykłym Beroflexem 500/8. Tylko ta jakość i te światło :evil:

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
perl napisał/a:
Nikona nie kupuj. Co z tego że jest parę szkieł bardzo tanich, skoro zdecydowana więszkość najważniejszych szkieł wychodzi o wiele drożej niż w innych systemach.

do ptaszorow zly? af malina (z puchami o ktorych wspomnialem), 300/4 ed za 2kpln (chetnie porownam celnosc i szybkosc tej rury na d300 z np k7+nowy 300 sdm pentaxa, cenowo n chyba taniej wyjdzie) do tego 1.4x kenko pro300 (500pln) i masz 400-tke o porzadnych parametrach. nie trzeba od razu w af-s uderzac;] (nie przecze N jest drogim systemem, ale nie kazdy musi kupowac 200-400vr :) )
perl napisał/a:
klimecki_ napisał/a:
d200/d300/d2h itp).
Kolega tu mysli o alfie 230 wiec lepiej by bylo naprowadzic go na d80/d90 ;-)

ale puchy-cegly dadza kopa (af) roznym wkretarkowym sigmom, tokinom i starszym systemowym.
pozdrawiam
kp

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Snorg napisał/a:
Optycznie nie odbiega od elki canona - myślę o ostatniej wersji - APO Macro (opinia kanoniarza, który miał oba szkła).

Snorg, czytałem o tej sigmie (400mm APO macro)- podobno jest znacznie słabsza optycznie od 300mm (APO macro)- widocznie co użytkownik, to opinia ;-)

klimecki_ napisał/a:
ale puchy-cegly dadza kopa (af) roznym wkretarkowym sigmom, tokinom i starszym systemowym.

Masz racje. Zwracam honory :-)

Snorg napisał/a:
Nie wiem skąd Perl wziął informację o słabej jakości Sigmy, bo właśnie optyka zdecydowała,
"ktoś gdzieś kiedyś miał" - za cholerę nie pamiętam kto, bo to juz dobrych pare lat temu było, ale usłyszałem, żeby ten obiektyw szerokim łukiem omijać ;]

Swoją drogą, dzisiaj na Allegro wyskoczyła Tokina SD 400mm f/5.6 do Nikona za 1200 zł.
Oczywiście to stary, analogowy szajs, ale jak ktoś nie robi zbyt dużych odbitek, to słabej jakości optyki nie zobaczy. No ale te Sigmy to też stare jak Świat są.
Tzn nie wiem jaka tam optyka jest bo nigdy z tym szkłem nie miałem do czynienia, ale po dużych doświadczeniach z obiektywami Tokiny, zarówno starymi jak i tymi nowszymi, to raczej żadnej starej Tokiny już raczej nie kupię (może oprócz 17mm AF D).

http://www.allegro.pl/ite..._gwar_raty.html

perl napisał/a:
"ktoś gdzieś kiedyś miał" - za cholerę nie pamiętam kto, bo to juz dobrych pare lat temu było, ale usłyszałem, żeby ten obiektyw szerokim łukiem omijać ;]

I właśnie po to założyłem temat. Liczyłem, że odezwie się ktoś, kto trzymał ten obiektyw w ręce. A tak, fantom. tylko opinie z czwartej ręki.

perl napisał/a:
Oczywiście to stary, analogowy szajs, ale jak ktoś nie robi zbyt dużych odbitek, to słabej jakości optyki nie zobaczy. No ale te Sigmy to też stare jak Świat są.

Dobre! Takich analogowych szajsów szukam. Jak to się mówi - jedni wolą teściową, a inni... już nie pamiętam kogo :-B

Mam starego, dziwacznego soligora 90-230, którym jestem zachwycony, innego soligora 28/2.8, który dorównuje A50/1,7. Mam sonnara 135mm, dzięki któremu sprzedałem oba budżetowe DA. I za to kocham Pentaxa. Bo ma też limitedy, które są dla mnie legendą.

Teraz szukam długiego tele, bo mój beroflex mimo że stary, to jednak szajs ;-)

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Miałem raz w rękach to szkło (chyba to - pamiętam, że Sigma 400/5,6 i z HSM) podpięte do analogowego Canona. Z tego co pamiętam to do L brakowało mu bardzo dużo szczególnie pod względem ostrości na pełnej dziurze i CA.

Viridian napisał/a:
Z tego co pamiętam to do L brakowało mu bardzo dużo szczególnie pod względem ostrości na pełnej dziurze i CA

To już coś. Dzięki za opinię. Właśnie pełna dziura jest dla mnie ważna. Nie wiem tylko, co znaczy CA?

Kiedyś będę bogaty i kupię elke z pełnoklatkowym canonem tylko na ptaki :-)
A Pentax na pozostałe okazję.

Snorg napisał/a:
Nie wiem tylko, co znaczy CA?
abberacje chromatyczne

ale to i tak wszystko zależy od konkretnego modelu tej sigmy
bo różnych wersji było jak psów

z filtrem 72mm lub 77mm
z APO lub bez APO
Macro lub bez Macro

i różne kombinacje powyższych parametrów

najwyżej oceniane jest szkiełko APO Macro z filtrem 77mm, choć zapewne do Lki Canona nie ma prawa podskakiwać (nie ta klasa i nie ta cena)

Według Google tylko wersja APO Macro miała HSM.
Z tak długich szkieł miałem w rękach jeszcze tylko L 400/5,6 i Tamrona 200-400/5,6 - ta Sigma MZ plasuje się gdzieś w połowie drogi między nimi.

Snorg napisał/a:
I właśnie po to założyłem temat. Liczyłem, że odezwie się ktoś, kto trzymał ten obiektyw w ręce. A tak, fantom. tylko opinie z czwartej ręki.
No cóż, ja nie będę Ci blokował Twoich pieniędzy na koncie, żebyś czasem nie zrobił przelewu za ten obiektyw, jak go kupisz. Twoja decyzja.

Snorg napisał/a:
Dobre! Takich analogowych szajsów szukam.
Odróżniaj analogowy szajs od analogowego szajsu.
Byłbym w stanie spokojnie fotografować na cyfrance szkłami pokroju FA* 80-200/2.8, Nikkorem AF-S 80-200/2.8, Nikkorem 80-200/2.8 D ED, pomimo tego że zostały stworzone w czasach mocno analogowych.

Natomiast taką Sigmą już nie.

Snorg napisał/a:
kupię elke z pełnoklatkowym canonem tylko na ptaki :-)
To trochę mija się z celem. Lepiej chyba puszkę APS-C wypakowaną pikselami (około 12 to minimum) i do tego jakąś 400mm i styka. Lepsze zbliżenie.

opiszon napisał/a:
abberacje chromatyczne

Z tym już nauczyłem się żyć. Mam zdjęcia robione w ciągu sekundy, gdzie na jednym są same fioletowe obwódki, a na drugim czysto, no prawie czysto. Nie potrafię tego rozgryźć.

Viridian napisał/a:
Z tak długich szkieł miałem w rękach jeszcze tylko L 400/5,6 i Tamrona 200-400/5,6

O tym Tamronie czytałem dużo dobrego poza tym, że nie ma mocowania PK. Zresztą co tu dużo się rozwodzić - po tym co mam teraz każda stałka ze światłem 5,6 to będzie dla mnie bajka. Chciałem tylko jak najlepszą bajkę dla Pentaxa ;-)

Bez dwóch zdań najlepszą bajką do Pentaxa będzie FA*400/5,6

EDIT: Można też pomyśleć o jakimś 300/4 i konwerterze 1,4X

perl napisał/a:
Byłbym w stanie spokojnie fotografować na cyfrance szkłami pokroju FA* 80-200/2.8, Nikkorem AF-S 80-200/2.8, Nikkorem 80-200/2. D ED

Poddaję się. To już nie moja liga ani moje potrzeby.

perl napisał/a:
Nikkorem 80-200/2. D ED

Chyba Ci zjadło cyferkę po kropce - takie światło w zoomach to tylko u Zuiko ;-)

Skocz do: