ozar  Dołączył: 10 Cze 2010
K7 i dwa Metze
Konkretnie to Metz 48 AF-1 DIGITAL i Metz 58 AF-1 DIGITAL. Czy takim zestawem lamp można bezprzewodowo sterować? Chodzi mi o ustawienie jednej z tych lamp jako master dugiej jako slave - czy Metze mają taką możliwość?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
58 jako master, 48 jako slave.

oto właśnie chodzi ;) dzięki

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Albo k-7 jako master i obie jako slave.

Nie wiem jakie body ma ozar więc o sterowaniu przez body nie wspominałem.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
W tytule tematu jest "K7 i dwa Metze" ;-)

subby  Dołączył: 26 Sie 2007
ja pozwolę sobie podczepić się pod temat sterowanie bezprzewodowe błyskiem Metz 48 AF-1, a konkretniej chodzi mi o regulację mocy (energii) błysku. Posługuje się k20d, jako master wbudowana ustawiona tak, że błysk master nie bierze udziału w naswietlaniu.

Na początek kilka założeń:pomiar światła w trybie "W-piorun" realizowany jest metodą TTL, zaś informacje o potrzebnej mocy przekazywane są lampie podczas przed błysków sterujących.

Teraz problem: brak możliwości kontroli mocy błysku. Przy każdorazowym, rożnym ustawianiu korekty ekspozycji scena naświetlona jest tak samo. Testowałem następująco: obiekt 1m od obiektywu, lampa z lewej strony też około 1m od obiektu. Aparat w trybie M, 1/180s

Korekta wprowadzana:
a) przy użyciu przycisku +/- na body, oraz kółka - w zakresie +/- 2 EV
b) przy wykorzystaniu kontroli mocy flasha czyli FN -> krzyżowym w dół -> kółko +/- 1EV
c) korekta w lampie, dwa razy SELECT (oba przyciski na raz), korekta w zakresie +/- 3EV

przy wszystkich permutacjach powyższych ustawień scena naświetlona jednakowo :/ Wygląda na to że lampa błyska zawsze tą samą mocą, gdyż możliwość koercji naświetlenia sceny jest jedynie przez regulacje przesłony i ISO.

jeśli komuś to pomoże mogę wrzucić zdjęcia, ale to będzie koło 20 takich samych fotek, więc nie wiem czy jest sens :)

ma ktoś pomysł, jak sterować mocą lampy w trybie beprzewodowym? Używał ktoś z was tego trybu (w połączeniu z Metzem) z pozytywnym skutkiem?

wik  Dołączył: 02 Paź 2009
subby, przed przełączeniem lampy w tryb bezprzewodowy zmień tryb z manualnego na TTL.

Jeżeli włączony jest tryb manualny i przełączysz lampę w tryb bezprzewodowy, będzie ona błyskać pełną mocą.

subby  Dołączył: 26 Sie 2007
ok, wydaje się być dobrze. przełączenie na pTTL przed SL pomogło - regulacja działa - przynajmniej z poziomu przycisk +/- i regulacja kółkiem.

Swoją drogą skoda ze nie można regulować mocy manualnie - ale to już czepianie. przetestuje jeszcze raz w dzień, w warunkach zblizonych do poprzednich i jakby nie działało dam znać :)

Dzięku za pomoc.

mam jeszcze jedno pytanie czy w trybie bezprzewodowym będzie działać taki zestaw Metz 54 MZ-4i DIGITAL jako master lub slave i Metz 36 AF-4 jako slave? Dziękuję za pomoc

Metz 36 AF-4 nie ma trybu bezprzewodowego.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Według producenta 54 MZ-4i działa w trybie bezprzewodowym zarówno jako slave i jako master:
http://www.metz.de/de/fot...datenblatt.html
ale nie w zestawie z 36 AF-4 z powodów, jakie przytoczył plwk.

Skocz do: