Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
xrog,
Super są zdjęcia które otworkowcem zrobiłeś.
Czy mógłbyś mi poradzić? Kupiłam kilka dni temu stary mieszkowy aparat 6x6 i myślałam o tym żeby wykręcić mu szkła i wstawić czy też nakręcać jakąś zasłonę z dziurką. Jakiej średnicy powinna być taka dziurka i jakie czasy naświetlania? Tak mniej więcej.
Nie mam w tym doświadczenia. Zrobiłam kiedyś kilka zdjęć puszką od piwa a dziurki robiłam igłami :mrgreen: Może gdybym poeksperymentowała więcej to by było OK, ale trochę mi nie wyszło, przez czasy naświetlania najbardziej.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
PinoleDesigner pozwoli na policzenie wszystkich zależności http://www.pinhole.cz/en/pinholedesigner/

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
Vera napisał/a:
xrog,
Super są zdjęcia które otworkowcem zrobiłeś.

Dzięki, miło mi bardzo.

Vera napisał/a:

Czy mógłbyś mi poradzić? Kupiłam kilka dni temu stary mieszkowy aparat 6x6 i myślałam o tym żeby wykręcić mu szkła i wstawić czy też nakręcać jakąś zasłonę z dziurką. Jakiej średnicy powinna być taka dziurka i jakie czasy naświetlania? Tak mniej więcej.

Mieszkowca trochę żal. Za swojej strony polecam plastikowy Agfa Isola, który jest łatwo przerobić - ma wysuwany tubus z obiektywem - wystarczy usunąć ten tubus i wkleić od wewnątrz ściankę z otworkiem. Na zewnątrz pozostanie kołnierz po tubusie - można na niego założyć dekielek, który będzie służył jako migawka kapeluszowa. Mi to rozwiązanie świetnie się sprawdza.

Do projektowania otworka i aparatu polecam poniższą stronę - nie trzeba nic instalować na kompie.

http://www.mrpinhole.com/calcpinh.php

Tam są też tabele z przydatnymi infrmacjami.
Najważniejsze, by otworek był w cienkiej blaszce. Np. jeśli otworek ma 0.3 mm w blaszce grubości 0.2 mm to jest to już rurka, a nie otworek.

Vera napisał/a:
Może gdybym poeksperymentowała więcej to by było OK, ale trochę mi nie wyszło, przez czasy naświetlania najbardziej.

Trzeba niestety popełnić trochę błędów, aby wyczuć aparat, bo każdy otworkowiec jest inny. Jeśli czujesz ten klimat - moim zdaniem warto.

Jeśli będziesz miała pytania - pisz do mnie PW, chętnie pomogę.

xrog,
Wydębię od dziadka :-D taki stary zepsuty aparat 6x9, też mieszkowy. Raczej nie będzie go szkoda bo i tak brakuje mu połówki tylnej obiektywu. Ma za to czołówkę na szynach, można ją dowolnie ustawić i będzie świetny zoom przy okazji. Wspomniałeś o grubości blaszki w której jest otworek, no tak.
A gdyby tak dziurki robić w folii aluminiowej? Można zabierać kawałek ze sobą.
Tak sobie pomyślałam że to byłoby OK. Tyle że ja w myśleniu nie jestem zbyt mocna i czy mój pomysł ma jakiś sens.
:mrgreen:

Vera napisał/a:

stary zepsuty aparat 6x9, też mieszkowy. Raczej nie będzie go szkoda bo i tak brakuje mu połówki tylnej obiektywu

Przelicz sobie jaką ogniskową da się uzyskać. Zapewne wyjdzie ci co najwyżej standardowa. Pinhole są najlepsze w szerokim kącie czyli krótkiej ogniskowej.
Użyj mocy trygonometrii i wylicz dla założonego kąta widzenia i przy założonej szerokości kadru ogniskową. Gdy masz ogniskową, wiesz jaka powinna być mniej więcej średnica otworka.

Vera napisał/a:

A gdyby tak dziurki robić w folii aluminiowej?

Próbowałem z folią aluminiową cienkiej igły do strzykawki i wypalania chemicznie wodorotlenkiem sodu, ale mi nie wychodziło dobrze - a to strzępki na zewnątrz, a to zbyt duży otworek.
Na początek proponuję wyciąć nożyczkami kawałek blaszki z puszki po napoju lub piwie. I to ten kawałek blisko dna - tam blacha jest najbardziej rozciągnięta i najcieńsza. Potem wielokrotny cykl delikatnego nakłuwania igłą i szlifowania drobnym papierem ściernym wypukłości po igle z drugiej strony. Średnicę takiego otworka możesz zmierzyć skanerem - zeskanuj blaszkę w największym DPI a potem policz ile jest pikseli średnicy otworka. Z DPI i pikseli uzyskasz średnicę - w calach ;). Najlepsze efekty pinhole dają w zakresie przysłon f/100 - f/200 - to taka wskazówka do dobrania średnicy otworka.
Co do regulacji i "zooma" - utrudnisz sobie dobór czasu ekspozycji - nie jestem przekonany czy to dobre na początek.

Albo nie chrzań się z robieniem własnoręcznie i kup sobie aparat Zero Image, w ostateczności Holgę z otworkiem.

xrog,
Masz rację. Nie powinnam chyba na początek bawić się w ogniskowe.
Z tego co tak wydaje mi się na oko. To czołówkę w tym aparacie możnaby ustawić już od ok. 5 cm. Dla 6x9 to całkiem krótka ogniskowa. A sam mieszek ma podwójny wyciąg. Wydaje mi się że ogniskowa tego obiektywu który on miał była 105 mm. Czyli że czołówka wychodzi nawet na 20 cm, prawda?
A z tymi dziurkami. Pójdę do chłopaków na sąsiedni dział w mojej pracy, oni tam mają laser którym tną i taki drugi mały do znakowania. Pewno dadzą radę zrobić małą dziurkę.
..
Albo kupię gotowy. Ja jednak lubię czasami sama pokombinować :-D

Edit:
Piszesz f/100 , f/200. To dla ogniskowej np. 100 mm (dla takiego 6x9 standard) dziurka będzie o średnicy 1- 0,5 mm. Prawda? To chyba dosyć duża nawet

Vera napisał/a:

Piszesz f/100 , f/200. To dla ogniskowej np. 100 mm (dla takiego 6x9 standard) dziurka będzie o średnicy 1- 0,5 mm. Prawda? To chyba dosyć duża nawet

To f/100 - f/200 to teoretycznie zakres przysłon gdzie są najlepsze kompromisy dla aparatu otworkowego. Trzeba mieć świadomość, że średnica otworka to odpowiednik wymiaru "piksela", "krążka rozproszenia" na użytym materiale światłoczułym. Mały otworek - mniejszy "piksel", lepsza ostrość zdjęcia (ale tylko do pewnego momentu), trudniejszy w wykonaniu, większa winieta (bo efekt rurki) i dłuższy czas ekspozycji. Większy otworek - łatwy w wykonaniu, krótszy czas ekspozycji, ale większe rozmycie obrazu.

Dla 6x9, ogniskowa 100 mm ja użyłbym otworka 0.5 mm co daje f/200. Jeśli masz dostęp do lasera, który poradzi sobie z metalem (podobno nie tał łatwo z tym)- to bomba! Sam chętnie zamówiłbym kilka średnic "na zapas" w folii aluminiowej. Taka najcieńsza spożywcza (najtańsza) ma grubość 0.08 mm.

Wiesz co, pomyślałam przed chwilą że możnaby blaszki z dziurkami robić na takich grubościach większych niż folia. Żeby było wygodniejsze :-D w użyciu. Taka blaszka z puszki jest ok. A grubość tej blaszki w strategicznym miejscu zmniejszać robiąc najpierw odgniotkę stalową kulką. Tak mi się skojarzyło bo mamy twardościomierz w pracy.

Edit:
Do jakiej średnicy praktycznie można zmniejszać średnicę tej dziurki? Przypuszczam że chodzi o dyfrakję światła na krawędzi i poniżej jakiejś wartości mija się z celem dalsze jej zmniejszanie, prawda?
A co lasera w pracy i jego operatora szalonego. Podobno z łatwościa tnie 100 mm :!: I ma temperaturę w ognisku 50 tys stopni. Tak kiedyś przyczepił się do mnie i opowiadał o tym laserze :mrgreen:

Masz więc możliwość, by robić perfekcyjne otworki! Co do minimalnego otworka, to nie wiem gdzie jest praktyczna granica, by otworek nie rozszczepiał wiązki światła jak pryzmat. Najmniejszy działający otworek, jaki widziałem w internecie to 0.1 mm - był przeznaczony dla małego obrazka. Nie ma co przesadzać z minimalizacją - w pochmurny dzień wielkie wartości przysłony dają bardzo długie czasy naświetlania. A czasem ma się chęć nie tylko na pejzaż ale i portret.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
xrog napisał/a:
ale i portret.

Właśnie , a koników z Wernejówki (jeśli jeszcze są ) albo Puław nie złapałeś w otworek ?

xrog,
Wiesz co. Tak mnie napaliłeś że nie masz pojęcia. Spać dzisiaj nie mogłam.
Niedawno wstałam i pierwszą myślą było zrobić malutką dziurką zdjęcie
Zobaczyłam jeszcze wczoraj w necie jakiegoś olympusa z zaślepką na korpusie w której była dziurka. Szukałam zaślepki z godzinę ale nie znalazłam :evil: no więc poprzestałam na samej folii przyklejonej taśmą w której zrobiłam dziurkę dziobnięciem igły. Malutka jest :mrgreen:
Zdjęcie wyszło tak:

Uploaded with ImageShack.us
(myślę że zaślepka byłaby zdecydowanie lepsza bo czarna, a ta folia od środka to spory kawałek lustra)

Zdziwiłam się, bo obraz był na tyle jasny że spokojnie dało się kadrować na matówce. Czasy ok 1 sek przy 200 ISO.
Na zdjęciu mój rower z namiotem który już 2 dni stoi w ogrodzie żeby się wywietrzył bo trąca zapachem mocnym chińskiego? plastiku

Vera napisał/a:
xrog,
Wiesz co. Tak mnie napaliłeś że nie masz pojęcia. Spać dzisiaj nie mogłam.
Niedawno wstałam i pierwszą myślą było zrobić malutką dziurką zdjęcie
[url=http://img6.imagesha....th.jpg]Obrazek[/URL]

No i brawo! ;-)
Jeśli wystarczy ci standardowy i węższy kąt widzenia - to dekielek z dziurką jest OK.
Sam też stosuję dekielek na cyfrę, ale tylko do techniki "zone plate".

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
gezeb, Z konikami, to tam sie troche niefajnie porobiło.... - że o ludziach nie wspomne ;(

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Vera, fajny rowerek :-)

Fajny ;-) . Najmniej trzęsący od dłuższego czasu a tylko z aluminium zrobiony. Pewnie jeszcze zaplot kół pomaga.

Skocz do: