Benek napisał/a:P.S. Może optyczni podobnie jak ja testowali DA 40 nie wyregulowawszy wcześniej BF / FF? I dlatego szkło tak kiepściutko im wypadło przy testowaniu
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
miałem to samo napisać, to wygląda ewidentnie na błąd fokusa a nie nieostrość obiektywu. Na 5.6 jest większa GO i sięga książek.kristofo napisał/a:Benek, nie chce cię negatywnie nakręcać ale oglądając zdjęcia z twojej 40-ki zastanawiam się czy przypadkiem nie masz Front lub Back Focusa. Jest po prostu nieostro. Co do gwiazdki się nie wypowiadam bo nigdy nie miałem.
Yashica Mat124, Canon 100d
opiszon napisał/a:przy okazji za jednym zamachem mogą przetestować działanie AFa - dzięki temu jest szybciej i testy obiektywów wykonane w zimie mogą ujrzeć światło dzienne już w lecie, zamiast na jesieni (vide ostatnio Canon L 50mm f/1.2 USM )
K5-II, GX-1s +xy kg szkiełek
Eldred napisał/a:Do tego mam wrażenie że gdyby nie zabrakło skali to mogło by się okazać, że 40ltd jest jeszcze ostrzejsza, hmm nie masz możliwości wymiany egzemplarza? A może przetestować by te szkła na inne puszce?
Eldred napisał/a:Czyli ostatecznie które szkło jest lepsze na pełnej dziurze?
pozdrawiam Olgierd
Benek napisał/a:... Siedziałem dzisiaj od rana i z uporem godnym lepszej sprawy trzaskałem zdjęcia regału...
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Eldred napisał/a:Czyli ostatecznie które szkło jest lepsze na pełnej dziurze?
plwk napisał/a:Żeby nie było monotonii mogłeś książki poprzestawiać.
bez przesadyCytatTak się zdołowałem tym swoim wcześniejszym, kompromitującym testem, że postanowiłem (od dziś) wypowiadać się na tym forum wyłącznie w kwestiach niefotograficznych.
Benek napisał/a:Jeżeli więc porównywać będziemy DA 40 i DA 21 - i za punkt odniesienia weźmiemy DA* 16-50 - wydaje się, że lepiej prezentuje się (wbrew powszechnej opinii) DA 21 a nie DA 40
Benek napisał/a:Podobnie jak przyjęło się, niemal powszechnie (także na portalach typu photozone.de), że DA 21 to najsłabszy (najmniej ostry) z naleśników.
Benek napisał/a:No to cichutko...
Przy zrobieniu serii 10 zdjęć, 5 gwiazdką i 5 limitedem, przeostrzane ręczne po każdej fotce, regał oddalony od aparatu o 1.5 metra, trudno mi jednoznacznie orzec. Ostrość jest bardzo podobna, porównywalna, może z minimalnym wskazaniem na gwiazdkę.
K-7|MES|S4-5.6|A2.8|FA2.0|M1.7|FA1.8|DA4-5.6