Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
Do "kasetki": 360 FGZ czy Sigma EF-500 SUPER ?
Naszukałem się sporo na forum, ale trudno o jednoznaczną (czy taka w ogóle istnieje ?) odpowiedź odnośnie wyboru lampy do "kasetki". Gdyby 540 była tańsza ... No ale nie jest :(

Zastosowanie lampy ma być, że tak powiem, nieprofesjonalne ;)

Z tego co wyczytałem: przy Pentaxie większa pewność, że wszystko powinno działać poprawnie. Choć, o czym chyba pisał Jarek Dąbrowski przy 540 współpraca czasem bywała - jak dla mnie - "dziwna".
Największa dla mnie wada (?) tej lampy, o której tu wspominano, to "synchronizacja" przedbłysku powodująca częste ujęcia z zamkniętymi oczami :( (czy coś mogą zmienić ustawienia lampy ?)

Za Sigmą przemawia mocniejszy błysk i obrót głowicy w dwóch płaszczyznach. Czy jednak to już na pewno koniec problemów z kompatybilnością w przypadku wyboru lampy powyżej tego "właściwego" numeru ? Czy współpracuje tak samo jak 360 czy może czegoś "brak" ?

Większość wątków o lampach była dość dawno, więc może ktoś ostatnio coś zakupił lub nawet miał okazję porównać oba modele ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi pomocne w wyborze ...

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
Re: Do "kasetki": 360 FGZ czy Sigma EF-500 SUPER ?
Rafi napisał/a:
Naszukałem się sporo na forum, ale trudno o jednoznaczną (czy taka w ogóle istnieje ?) odpowiedź odnośnie wyboru lampy do "kasetki". Gdyby 540 była tańsza ... No ale nie jest :(

Zastosowanie lampy ma być, że tak powiem, nieprofesjonalne ;)

[...]

Za Sigmą przemawia mocniejszy błysk i obrót głowicy w dwóch płaszczyznach. Czy jednak to już na pewno koniec problemów z kompatybilnością w przypadku wyboru lampy powyżej tego "właściwego" numeru ? Czy współpracuje tak samo jak 360 czy może czegoś "brak" ?

Większość wątków o lampach była dość dawno, więc może ktoś ostatnio coś zakupił lub nawet miał okazję porównać oba modele ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi pomocne w wyborze ...

Jestem świeżo po weekendzie z "360". Generalnie lampa jest OK, braku mocy w zastosowaniach amatorskich nie zauważyłem, problemów z powodu braku ruchomości głowicy w dwóch płaszczyznach również (efekty po odchyleniu palnika do pionu i wysunięciu dyfuzora i "kartonika" jak dla mnie były OK), choć opinie o Sigmie chętnie bym poczytał, bo to co jest na głównej (japońskiej) stronie producenta, to jednak trochę mało. Na plus Pentaxa (plusy Sigmy wymieniłeś) jest to, że jest IMO wyraźnie lepiej wykonany. Co do wyboru lampy, to w sumie mam ten sam problem, choć możliwość dłuższego potestowania Pentaxa sporo mi wyjaśniła, na tyle dużo, że Sigmę kupiłbym tylko w przypadku, gdyby bez większej ruchomości palnika rzeczywiście nie mógłbym się obejść.

vomer  Dołączył: 12 Cze 2006
Miałem obie w domu w tym samym czasie i pstrykałem różne fotki. Różnicy nie zauważyłem. Obie pracują tak samo - obie niedoświetlały mi trochę (ale wszystko w normie). Różnica w wyglądzie jest - Sigma gorzej wykonana. Różnica w cenie właściwie do pominięcia 880 vs. 930 zł.

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
A do całkiem amatorskich zastosowań polecam lampy Tumax... :-P dwukrotnie tańsze i z pełną dedykacją :-P

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Rafi, a może jakiś manual? Tańsze, tylko trzeba się troszkę wprawić. Zajmuje to kilka godzin. Lampa z własną automatyką i do boju.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
W przypadku współpracy z K10D 360 daje się sterować przez lampę wbudowaną w bezprzewodowym P-TTL-u. Z tego co wiem, Sigma tak sterować się nie daje (aczkolwiek można ją sterować w bezprzewodowym P-TTL-u za pomocą 360FGZ - nawet Sigma ze starych serii produkcyjnych nie współpracująca prawidłowo z K10D w bezpzrewodowym P-TTL-u współdziałała z 360FGZ poprawnie)

Najpierw może sprawa "organizacyjna": nie wiem jak wielkie miałem klapy na oczach, ale nie zauwżyłem (?) działu Lampy i inne akcesoria. Prosiłbym administratora o przesunięcie tematu na właściwe miejsce.

Throwend napisał/a:
A do całkiem amatorskich zastosowań polecam lampy Tumax... :-P dwukrotnie tańsze i z pełną dedykacją :-P

W momencie zakupu body wiedziałem, że potrzebny będzie drogi P-TTL i stąd wybór taki jak w temacie. Kiedyś co prawda coś tam doświetlałem Nissinem na 12XP bodajże, ale daaawno temu to było. Jeżeli automatyka sobie poradzi dobrze, wolę przy niej pozostać. Zwłaszcza, że nie tylko ja będę "pstrykać" ...

Co mnie niepokoi w Pentaxie ? Co najmniej dwie osoby pisały o zamkniętych powiekach (ale tylko przy 360, posiadacze 540 nie !) przy "firmówce". O ile ewentualne czerwone oczy łatwo usunąć, to już "otwarcie" komuś oczu jest dużym problemem :( Powtórzę więc pytanie, bo to w tej chwili wydaje mi się najistotniejsze: czy zmieniąjąc "jakieś" ustawienia lampy da się pozbyć tego mankamentu ? Czy jeszcze ktoś ten niepożądany efekt, w przypadku 360, zauważył ?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Rafi napisał/a:
Co najmniej dwie osoby pisały o zamkniętych powiekach (ale tylko przy 360, posiadacze 540 nie !)

zatem ja napisze: przy 540 jest grupa osob (zdecydowana mniejszosc), ktora po prostu reaguje nerwowo na przedblysk i zadna ilosc wodki nie pomaga - sprawdzone na weselu. Lampe mozna ustawic z tryb wlasnej automatyki, w ktorym pracuje swietnie, no ale to juz nie PTTL, wiec po co przeplacac ;-) A tak serio, przy odbiciach swiatla od kartonika, efekt 'odjechania' modela jest jakby mniejszy/rzadszy.

l_uka napisał/a:
A tak serio, przy odbiciach swiatla od kartonika, efekt 'odjechania' modela jest jakby mniejszy/rzadszy.

Czy zastosowanie dyfuzora (mam na myśli taki "uniwersalny", o którym tu sporo pisano) też pomoże, czy może różnica w świetle będzie za mała aby tego uniknąć ?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
To ja potwierdzę - zawsze zamykam oczy przy 540-tce w P-TTL. Nie jestem w stanie tego kontrolować i nie ma znaczenia, czy światło jest odbite i czy używam dyfuzora. Jedynym lekarstwem jest przełączenie lampy w tryb auto. Na szczęście, najczęściej jestem za obiektywem, a póki co jestem pierwszym znanym mi blinkerem... :-)

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
Ok, a jaką lampkę polecicie na wesela, szykuje mi się kilka wesel znajomych w tym roku, a po mojej ostatniej akcji na weselu przyjaciół z EXAKTą przerobioną, apetyt mi trochę urósł... :))

W sumie kto wie, może bym się tak zajął taką "hałurą", i dzięki niej rozbudował zasoby sprzętu... :)) W sumie nie ma nic do stracenia... :)

Każdą działającą z K100D. Używam obecnie Soligora. Sprawuje się nieźle.

No właśnie, do k10d, tego body właśnie używam.. :)

Z K10 też.

w tym wątku: http://pentax.org.pl/view...45f336610#57802
Jest napisane że:
"Od którego numeru seryjnego lampa Sigma 500ST współpracuje z K100D/K10D?
- Od numeru 8063038"

czy mam rozumieć że w P-ttlu też???

czy warto dołożyć do tej lampy Sigma EF-500 Super DG???? : http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/6523

czy na wesela wystarczy mi ta Sigma EF-500 DG ST: http://www.fotozakupy.pl/...ct/product/5386 ???

A może takiego soligora DG-420 Z Power Zoom Flash for Pentax:
https://secure.soligor.com/index.php?id=5&backPID=75&L=1&tt_products=6704&L=1

Pomóżcie proszę w wyborze.... :))

Temat "zdech". To ja tylko informacyjnie, czytając nie tylko tu, napiszę, że jednak - wbrew większości ? - wybrałem Sigmę ... Może za parę lat będę żałować, ale na dziś wydaje mi się lepszym wyborem :)

marcin711  Dołączył: 08 Sty 2007
No nie bądź takim pesymistą , są nowi ciekawscy :-)

Napisz jak wrażenia w PTTL'u ? i czy ona też ma takie przedbłyski zamykające oczy? i czy wygląda aż tak tragicznie jakby się miała zaraz rozpaść ( jak to niektórzy piszą )

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przy okazji, czy ktokolwiek ma tego Soligora DG-420 ?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
plwk napisał/a:
czy ktokolwiek ma tego Soligora DG-420 ?

Chyba się jeszcze pierwszy odważny nie znalazł

ojejjj ...
marcin711 napisał/a:
No nie bądź takim pesymistą , są nowi ciekawscy :-)
Napisz jak wrażenia w PTTL'u ? i czy ona też ma takie przedbłyski zamykające oczy? i czy wygląda aż tak tragicznie jakby się miała zaraz rozpaść ( jak to niektórzy piszą )

Po pierwsze: dopiero zamówiłem i jszcze jej nie posiadam ...
Po drugie i istotniejsze: brak czasu; od momentu zamówienia puszki mi się akurat kocioł w pracy zaczął (czyli gdzieś od ok. miesiąca) i pewnie jeszcze kilka tygodni potrwa :( Ledwo co zdążyłem sprzęt uruchomić, aby jedynie stwierdzić czy w ogóle działa, co w połączeniu z tym, że praktycznie dopiero zaczynam pstrykać (strzeliłem mniej więcej tyle fotewk, ile do tej pory postów na forum, tj. może ok. 20 ), byłoby nie w miarę obiektywnym testem lampy, ale raczej "pokazem" braku moich umiejętności posługiwania się nią ...

Skocz do: