azael13  Dołączył: 26 Lut 2010
Redukcja Canon-Pentax ?
Witam
Czy można kupić pierścień redukcyjny z systemu Canon FD, na system Pentax . Czy ktoś spotkał się z takim ,,wynalazkiem,, ? Może jakaś podpowiedź gdzie ?
Wielkie dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Takich pierścieni się seryjnie nie produkuje ze względu na różnicę w odległościach bagnet-matryca/film. Dokładniej mówiąc obiektyw z mocowaniem FD musiałby wejść głębiej w korpus pentax'a niż to jest fizycznie możliwe. Taki pierścień można by wykonać, ale działał by on jak pierścień pośredni do fotografii makro (nie wyostrzyłbyś nieskończoności, ale zyskałbyś większe pole działania dla bliższych planów). Jest jeszcze trzecia opcja. Możliwe, że są na rynku pierścienie takie jak wyżej napisałem, ale z soczewką w środku. Soczewka ma za zadanie dopasować obiektyw FD do korpusu Pentax'a. Oczywiście taki patent spisuje się prawidłowo, niestety dodatkowa soczewka, pierwotnie nieuwzględniona przez inżynierów projektujących obiektyw destrukcyjnie wpływa na uzyskiwany obraz. W jakim stopniu? Tego nie wiem, bo nigdy nie miałem okazji osobiście sprawdzić.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Jest o redukcji EOS-K

Dubel. Zamykam i wygaszam.

EDIT: pospieszyłem się, odmykam.

:)
No dzięki,choć kolega Brutalnie rozwiał moje ,,bujanie w obłokach,,.
Miałem nadzieję na podpięcie Elicar V-HQ Macro 90mm,2,5 właśnie z systemu FD do puszki Pentaxa, a tu lipa. Wrrrr... :) ,ale skoro chodzi mi o macro,może warto spróbować ???

Jak do makro to pewnie, zadziała to jak pierścień pośredni. Ciekawe tylko ile za taki adapter trzeba będzie zapłacić.
Tu masz na szybko znalezioną firmę, która robi nietypowe przejściówki na zlecenie:
http://www.foto-akcesoria...sek=show&page=5
Jeśli dobrze poszukasz, to zapewne znajdziesz takich firm więcej.

EDIT:

Samsung NX mechanicznie chyba ma taki sam bagnet jak PK, a przejściówka NX/FD występuje w ofercie:
http://www.foto-akcesoria...uct&prod_id=149

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Masaho napisał/a:
Samsung NX mechanicznie chyba ma taki sam bagnet jak PK, a przejściówka NX/FD występuje w ofercie:

NX to bezlustrowiec, więc obiektywy montuje się znacznie bliżej, stąd też wszelkiej maści przejściówki. Tak samo z mikro 4/3 Olympusa.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
Masaho napisał/a:
Samsung NX mechanicznie chyba ma taki sam bagnet jak PK
romeoad napisał/a:
NX to bezlustrowiec, więc obiektywy montuje się znacznie bliżej
JEŻELI tak jest to obiektywy z lustrzanek pentax muszą być zamocowame poprzez pierścień redukcyjny, dostarczony przez producenta ,lub być możliwośc jego zakupu, a jak to jest w praktyce :?:

Masaho napisał/a:

EDIT:

http://www.foto-akcesoria...uct&prod_id=149

Poprawka: Samsung NX nie ma mechanicznie tego samego bagnetu

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
grzegorzgr napisał/a:
jak to jest w praktyce

W praktyce na ebay można dostać przejściówkę z czego sobie wymarzysz (włącznie z Leicą) na mikro 4/3. Zwykle wygląda ona nieco podobnie do adaptera P-six -> K, bo i zasada działania jest podobna.

Wielkie dzięki za pomoc, zobaczymy co z tego się urodzi :)

Skocz do: