Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
saracen napisał/a:
jest to karta HD
Co to jest?

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Pewnie chodzi o coś takiego:
http://www.sandisk.pl/Pro...Video_SDHC.aspx

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
saracen, jak na moje oko nie jest to wina karty tylko ustawień aparatu...
Wyłącz korektę dystorsji i aberracji chromatycznej w puszcze. Nie pamiętam czy kompensacja prześwietleń i cieni ma wpływ na szybkość, sprawdź w instrukcji jak to jest tam napisane ;-)

catar  Dołączył: 16 Gru 2009
Te karty HD mają coś zmienione w sposobie dostępu, tak by lepiej sprawdzały się przy "doklejaniu" danych do pliku, czyli sposobu w jaki zapisuje kamera, cierpi na tym tradycyjne kopiowanie danych. Był tego test w jakimś czasopiśmie ale cholera nie pamiętam w którym.

saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
Radolex napisał/a:
saracen, jak na moje oko nie jest to wina karty tylko ustawień aparatu...
Wyłącz korektę dystorsji i aberracji chromatycznej w puszcze. Nie pamiętam czy kompensacja prześwietleń i cieni ma wpływ na szybkość, sprawdź w instrukcji jak to jest tam napisane ;-)

To nie to , mam normalna ExtremeIII i lexara class 6 , tylko ta HD jest wolna ...

[ Dodano: 2010-07-20, 17:42 ]
catar napisał/a:
Te karty HD mają coś zmienione w sposobie dostępu, tak by lepiej sprawdzały się przy "doklejaniu" danych do pliku, czyli sposobu w jaki zapisuje kamera, cierpi na tym tradycyjne kopiowanie danych. Był tego test w jakimś czasopiśmie ale cholera nie pamiętam w którym.

Pewnie to jest to :-B
Pisze o tym jak karta HD dziala z kiksem zeby ktos jeszcze sie nie zdziwil ... :evil:

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
MarcinG napisał/a:
Sprawdzał ktoś czy w Samsungu GX-10 lub Pentaksie K10D będzie jakaś różnica w prędkości zapisu/odczytu między kartami SanDisk Extreme III w wersji 20 MB/s i 30 MB/s?

Podejrzewam że nie będzie żadnej albo znikoma i nie mająca większego znaczenia. Mam Extreme III 20MB/s i porównywałem do GoodRama (11MB/s) i różnica jest kosmetyczna.
Test robiony wprawdzie na K20D ale myślę że w K10D będzie jeszcze mniejsza różnica.
W praktyce wyglądało to tak że robiłem pięć plików (pef) w autobracketingu. Na wspomnianej karcie 8GB GoodRam formatowanej w aparacie, zapis trwał prawie 10s (~9"80), na nowej Sandisk SDHC 4GB Extreme III (20 MB/s) niewiele ponad 9s (~9"20).
Po kontrolce aparatu było widać że zapis czeka na przetworzenie danych i tu jest wąskie gardło, którego nie przeskoczymy.
I jeszcze jedno bardzo ważne (choć może sprawa jest znana), karta GoodRam sformatowana pod WinXP zachowuje się w aparacie jak ślimak, ten sam test (5 RAWów) trwał ponad 22s :shock: , nie sprawdzałem jak zachowuje się Sandisk po formacie na kompie, ale pewnie podobnie.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009

saracen  Dołączył: 20 Lut 2010
Sorki za wprowadzenie w blad , stara HD zamowilem na amazonie i w zwiazku z problemami odeslalem im ja . Okazalo sie ze to karta byla wadliwa , dzisiaj przyslali mi taka :

http://www.amazon.co.uk/g...ref=oss_product

Ta karta dziala tak samo jak normalna ExtremeIII ... Nie zauwazylem roznicy w szybkosci ...
:-P

Makler napisał/a:
I jeszcze jedno bardzo ważne (choć może sprawa jest znana), karta GoodRam sformatowana pod WinXP zachowuje się w aparacie jak ślimak, ten sam test (5 RAWów) trwał ponad 22s :shock: , nie sprawdzałem jak zachowuje się Sandisk po formacie na kompie, ale pewnie podobnie.

Gdzieś, lecz nie pamiętam gdzie, czytałem, że kartę powinno się formatować w urządzeniu, w którym będzie używana. Coś w tym chyba jest.

Fazi  Dołączył: 06 Cze 2010
MarcinG napisał/a:
Makler napisał/a:

Gdzieś, lecz nie pamiętam gdzie, czytałem, że kartę powinno się formatować w urządzeniu, w którym będzie używana. Coś w tym chyba jest.

Hmm jakoś nie kumam dlaczego.... :roll:

Fazi napisał/a:
Hmm jakoś nie kumam dlaczego.... :roll:

Ja też nie do końca, ale tak jest. Niby i tu i tu FAT32 a jednak coś jest nie tak. Rozwiązaniem pod windowsem jest ponoć specjalny program do formatu kart np. Panasonica - http://panasonic.jp/suppo...load/index.html
Nie próbowałem ale podobno działa prawidłowo i bez problemów.

Powiem szczerze sformatowałem Transcenda 8GB SDHC Class 10 w Kiksie i nie widzę różnicy odczuwalnej. Nawet powiem, że nie widzę żadnej :mrgreen:

JerzyR  Dołączył: 10 Cze 2010
zobaczcie test kart
http://www.hardware-infos...test=80&seite=1
Wygrała ADATA 16gb class 10

Moja się nie załapała na testy :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
JerzyR napisał/a:
Wygrała ADATA 16gb class 10

Zaznacz, że w kategorii Możliwości/Cena. Jeśli chodzi o wydajność to wygrał SanDisk Extreme 8 GB.

Przy cenach:
A-Data 8 GB - ok. 70 zł,
Sandisk 8 GB - ok. 160 zł,
ta pierwsza jest warta uwagi, tylko czy działa z GX-10?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Mam dylemat. Zastanawiam się czy zakupić dwie karty SanDiska Ultra II 4 GB czy jedną Extreme III 8 GB. Pierwsza opcja wychodzi nawet taniej. W kiksie chyba różnica między tymi kartami będzie nieodczuwalna? Czy mi się dobrze wydaje, że karty SDHC z serii Ultra to to samo co Ultra II? Parametry mają identyczne.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Enzo, kup preteca klasy 10 bedzie szybciej i taniej

Te testy prędkości przy naszych aparatach większego znaczenia nie mają (może przy K-x czy K-7 bo nowsze), jedynie przy zgrywania na komputer. Ważniejsze by były testy niezawodności, jako że ciężko takie zrobić myślę że przy kolejnej karcie zaufam jednak znanym markom produkującym kości pamięci czyli Panasonic i Toshiba. Nie słyszałem narzekań na obie te firmy i na pewno teraz (po przeczytaniu wielu opinii i testów) ufam im bardziej niż producentom opakowań do kart, którzy wyśrubowują (głównie w celach marketingowych) chipsety maksymalnie żeby zyskać parę kb/s w testach, kosztem trwałości i bezawaryjności.
Ot takie moje przemyślenia na temat tych testów i firm biorących w nich udział :-)

JerzyR  Dołączył: 10 Cze 2010

Kapar napisał/a:
Enzo, kup preteca klasy 10 bedzie szybciej i taniej

ostatnio miałem w łapkach taką kartę Pretec x233 - na opakowaniu napisano zapis do 35MB/s
Nie chciało mi się wierzyć w takie zapewnienia i słusznie. Zresztą mam kartę Pretec x133 i jest tragiczna (zapis 5,2 - odczyt 18,5 w czytniku), gdy Lexar x133 odpowiednio 14,6 i 19,1 - niestety karty mają tylko po 2GB.
Parametry karty Pretec x233 class 10 - zapis ok. 12, odczyt max 34MB/s. Tylko co komu po samym szybkim odczycie. A już sformułowanie, że zapis do 35MB/s gdy karta nawet nie zbliża się do granicy 20MB/s a co dopiero do 35 jest wprowadzające w błąd. Pierwsza lepsza karta klasy 6 ma szybszy zapis.

[ Dodano: 2010-08-03, 00:14 ]
Włożyłem do k-x kartę TRANSCEND class 6 (zapis max na czytniku ok. 10MB/s). Odczuwalnie wolniej działa przy zdjęciach seryjnych w por. do karty TRANSCEND/Toshiba obie class10 16gb. IMHO warto zainwestować w kartę class 10 - moje mają max zapis odpowiednio 17/20 MB/s.

Skocz do: