mex  Dołączył: 07 Sty 2009
Suwak w lampie błyskowej
Nie wiem jakie zadać pytanie w szukaczu ale jak wpisałem suwaki w lampie to nic nie wyszło.
To tak kwoli wyjaśnienia, żeby nie było, że nie szukałem. Otóż mam lampę a z tyłu suwaki przysłon i czułości co jest dla mnie jasne ale co to do licha jest to W NST?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najlepiej gdybyś pokazał zdjęcie lampy to byłoby wiadomo o co się pytasz. Bez zdjęcia zgaduję, że lampa może mieć ręczny zoom i to jest położenie dla krótkich ogniskowych.

Proszę bardzo
Miranda 630CD

Tak jak napisałem.

A jak to odczytywać?
W - wide
N - normal
S - short
T - tele
??????????

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
mex napisał/a:
A jak to odczytywać?
Po co chcesz to czytać? Ustawiasz ten suwak zgodnie z ustawieniem manualnego zoom-a głowicy lampy. Jeżeli głowicę ustawiłeś na N to suwak kalkulatora błysku też na N. W ustawiasz jeżeli ustawisz zoom na N i założysz płytkę rozpraszającą.

ps. S - to raczej standard a nie short, w związku z czym N raczej nie oznacza normal

N to być może near

jack, a jak zmienić to ustawienie na głowicy?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
suwasz zapewne głowicą w przód i w tył

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Pociągnij, z czuciem, do przodu. Są 3 pozycje zoom-a. Wg zdjęcia jest teraz N. Każda ma wyraźny "klik". Maksymalnie wysunięta to T - tele.

Przy dłuższych ogniskowych wysuwasz ruchomą część głowicy (tą zewnętrzną) aby zmniejszyć kąt "widzenia" lampy, żeby dopasować go do kąta widzenia obiektywu.

Skocz do: