optyczne.pl napisał/a:TAMRON Europe GmbH, Kolonia, Niemcy otrzymała mocą wyroku odszkodowanie w wysokości 2 mln € w sprawie nielegalnego importu przez Pana Ruitenberg / Crown w Holandii.
Kolonia, 28 lipca 2010 – 30 czerwca 2010 r. Sąd Rejonowy w Utrecht / Holandia (sprawa numer 262876/HA ZA 09–458) wydał drastyczny wyrok przeciwko Panu Ruitenberg i 4 poszczególnym podmiotom tzw. grupy Crown na rzecz Tamron Europe, Kolonia, Niemcy.
Po bardzo trudnych ściganiach i drobiazgowym dochodzeniu sądowym, prawnikom Tamron Europe udało się dostarczyć dowody przeciw Panu Ruitenberg i kilku z jego firm z grupy Crown świadczące o naruszeniu prawa do znaku towarowego Tamron, poprzez nielegalne importowanie produktów Tamron, które nie były dostarczane przez UE lub w imieniu firmy Tamron.
Sąd został z powodzeniem przekonany o negatywnych skutkach dla Tamron Europe, wynikających z nielegalnego handlu. Wyrok zawiera drastyczną karę w wysokości 2.000.000 €.
Tamron Europe pilnie sugeruje wszystkim detalistom w Europie zakup towarów Tamron w pewnych i w pełni wiarygodnych źródłach, bowiem spółka nie zawaha się podjąć podobnych drastycznych działań prawnych przeciwko jakiejkolwiek wymianie handlowej z nielegalnie przywożonymi produktami Tamron.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:Czyli można sprzedawać importowane Tamrony nie używając słowa Tamron, np. jako obiektyw NoName AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC?
pozdrawiam Olgierd
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
izbkp napisał/a:Być może jak się zgłosisz do fabryki produkującej te obiektywy to możesz zamówić własną partię, ze swoim logo, pod własną marką i sprzedawać, sprzedawać, sprzedawać do bólu ;)
pozdrawiam Olgierd
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
TLu napisał/a:Tu nie chodzi o znaki towarowe, ale o ukrócenie równoległego importu, czyli utrzymanie odpowiednio wysokich cen przez jedynego oficjalnego dystrybutora.
CytatEin Reich, ein distributeur, a konkurencję do gazu.
"... i owoc żywota twojego je ZUS..."
TLu napisał/a:Tu nie chodzi o znaki towarowe, ale o ukrócenie równoległego importu, czyli utrzymanie odpowiednio wysokich cen przez jedynego oficjalnego dystrybutora.
pozdrawiam Olgierd
sculptor napisał/a:CytatEin Reich, ein distributeur, a konkurencję do gazu.
Należy dodać jeszcze ein Euro...
K100D + krótki kit + APO 70-300 + Metz 48
Contax 139Q + parę MLek
Niby jedno, ale jednak jakby dwa. A nawet 2012. W Polsce i na Ukrainiesculptor napisał/a:Należy dodać jeszcze ein Euro...
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Importowanie to nie to samo co produkcja. Mnie się wydaje, że kupił te szkiełka u producenta tylko nie były one przeznaczone na rynek europejski i pewnie sprzedawali je po niższych cenach. Możliwe, że dzięki ominięciu bzdurnych biurokratycznych unijnych dokumentów itd. Nie dali zarobić bandzie urzędników unijnych no to ich unia dopadła. Ja zawsze jestem zdania, że konkurencja jest dobra. Nie rozumiem działania, które odgórnie ma decydować kto ma importować a kto nie. Może ktoś wie więcej szczegółów odnośnie tej sprawy.LDevil napisał/a:nielegalne importowanie produktów Tamron, które nie były dostarczane przez UE lub w imieniu firmy Tamron.
CytatJuż chyba niedługo? Jak tam merkelowe Supereuro?
izbkp napisał/a:koro Pan R. kupił te obiektywy od podmiotu uprawnionego - a ten mu je sprzedał - to zapewne umowa sprzedaży zawierała klauzulę o tym, że obiektywy nie mogą być sprzedawane w Europie - Pan R. naruszył to postanowienie - więc podmiot uprawniony oszacował spowodowane tym straty - i najwyraźniej skutecznie udowodnił je przed Sądem - który nakazał panu R. wypłacenie odszkodowania.
izbkp napisał/a:Zwrot "nielegalne importowanie" najwyraźniej jest w tym newsie wytworem jego autora a nie opisem sprawy :)
izbkp napisał/a:zapewne umowa sprzedaży zawierała klauzulę o tym, że obiektywy nie mogą być sprzedawane w Europie
Praktica & Sonnar i takie tam inne
b-bar01 napisał/a:fabryka , ktora produkowała obiektywy Tamron, produkuje pewnie taki sprzęt dla innych marek, p. Reutenberg zamówił obiektywy w tej fabryce i kazał oznaczyć je jako Tamron (ponieważ są identyczne mechanicznie i optycznie, co nie oznacza że są gorsze) i pod taką marką je sprzedawał, poza ofocjalnym dystrybutorem.
Jestem tylko ciekaw, czy fabryka poniosła jakieś konsekwencje ?b-bar01 napisał/a:Reutenberg zamówił obiektywy w tej fabryce i kazał oznaczyć je jako Tamron
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
b-bar01 napisał/a:to, gdzie maja byc sprzedawane obiektywy nie ma znaczenia, z artykułu wynika że posłużono się logiem Tamrona nielegalnie.