j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
  Dziwne kolory Raw w linuxie.
Witam !!

Od nie dawna jestem posiadaczem K-x a , udało mi się uporać z Linuksem ,przyszedł czas na programy do obróbki Raw , no i zaczynają się schody .... jak otwieram rawa tzn pefa w Rawstudio lub Ufraw to zdjęcia są jakieś takie sprane z kolorów ,cały czas mówimy o linuxie ,na windowsie w czym kolwiek uda mi się otworzyć pefa to wynik jest zbliżony to tego co widzę na aparacie. Poniżej zamieszczam link do zobrazowania o co mi chodzi.

Klik

dwa górne zdjęcia są otwarte w Ufraw i Rawstudio to poniżej jest otwarte w zwykłej przeglądarce do zdjęć.

Zastanawiałem się czy może powodem może być przestrzeń kolorów ustawiona w aparacie przestawiłem na adobeRGB ale jest to samo ,tak przy okazji to jaka powinna być ustawiona przestrzeń kolorów w aparacie
AdobeRGB czy sRGB ??

byłbym zobowiązany jeśli ktoś mógłby mi pomóc :)

Pozdrawiam

Przed chwilką pobrałem pefa z tematu RAW Challenge 156 i wyświetla mi go dobrze czyli coś mam źle ustawione w aparacie ale co ??

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
wygląda na to, że masz jakąś starą wersję DCRaw, która nie obsługuje jeszcze k-x'a

podobne kolory wychodziły mi z k-7 jak jeszcze programy nie miały dodanej obsługi tego aparatu

zaktualizuj DCRaw i powinno być po kłopocie

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Masz zbyt nowy aparat w stosunku do oprogramowania ;-)
Brakuje ich aktualizacj i nie potrafia czytac pefow z kiksai - koledzy lepiej to wytlumacza zapewne.

Mozesz np. przestawic format RAWa na DNG - bedzie czytac.
Albo sciagnac RawTherapee [darmowa wywolywarka rawow] - najnowsza wersja juz obsluguje PEFy z Kiksa.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Re: Dziwne kolory Raw w linuxie.
j@m@l napisał/a:
Witam !!

Od nie dawna jestem posiadaczem K-x a , udało mi się uporać z Linuksem ,przyszedł czas na programy do obróbki Raw , no i zaczynają się schody .... jak otwieram rawa tzn pefa w Rawstudio lub Ufraw to zdjęcia są jakieś takie sprane z kolorów
Ustaw profil monitora. Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .

Kuzyn Mygosi napisał/a:
Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .
j@m@l napisał/a:
Zastanawiałem się czy może powodem może być przestrzeń kolorów ustawiona w aparacie przestawiłem na adobeRGB ale jest to samo
czyli "efekt" pojawia się zarówno na sRGB i aRGB

dlatego jestem praktycznie pewien że to stara wersja dcraw i trzeba ją zaktualizować (albo zainstalować najnowsze RawTherapee jak radzi mygosia)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi, to nie to, wiem bo też miałam fioletową skórę i zielone włosy :-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Spróbuj ShowFoto (Digikam) nowy powinien obsługiwać Kxa , ktoś też pisał że Darktable sobie radzi .
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=707315#707315

opiszon napisał/a:
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .
j@m@l napisał/a:
Zastanawiałem się czy może powodem może być przestrzeń kolorów ustawiona w aparacie przestawiłem na adobeRGB ale jest to samo
czyli "efekt" pojawia się zarówno na sRGB i aRGB

dlatego jestem praktycznie pewien że to stara wersja dcraw i trzeba ją zaktualizować (albo zainstalować najnowsze RawTherapee jak radzi mygosia)

dzięki za szybką reakcje , wszystkie rady spróbuję wieczorem jak wrócę z pracy

tak na obu profilach jest to samo.. na szybko sprawdziłem dng jest ok ale nie o to chodzi ma pef się prawidłowo otwierać ..

Rawterapee u mnie nie pójdzie mam procesor Amd który czegoś tam nie obsługuje.

Dcraw mam w wersji 8 ,najnowsza jest 9 i obsługuję k-x ,tylko że jak robię aktualizacje to nie chce mi zainstalować wer 9 , nie ma go w repozytoriach , ktoś wie jak go zmienić ręcznie ??

tymczasem uciekam do pracy ...

j@m@l napisał/a:
Dcraw mam w wersji 8 ,najnowsza jest 9 i obsługuję k-x ,tylko że jak robię aktualizacje to nie chce mi zainstalować wer 9 , nie ma go w repozytoriach , ktoś wie jak go zmienić ręcznie ??

tu masz chyba opis rozwiązania podobnego problemu (upnięcie 8.xx do 9.xx)
http://panospace.wordpres...-ubuntu-please/

na Ubuntu 9.10
$ sudo apt-get install gcc libjpeg62-dev liblcms1-dev

$ wget http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
$ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
$ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw

opiszon napisał/a:
j@m@l napisał/a:

tu masz chyba opis rozwiązania podobnego problemu (upnięcie 8.xx do 9.xx)
http://panospace.wordpres...-ubuntu-please/

na Ubuntu 9.10
$ sudo apt-get install gcc libjpeg62-dev liblcms1-dev

$ wget http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw/dcraw.c
$ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
$ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw

niestety przeinstalowanie tym sposobem nie idzie ,po trzeciej komendzie wywala jakieś błędy
Cytat
arek@arek ~ $ gcc -o dcraw -O4 dcraw.c -lm -ljpeg -llcms
dcraw.c: In function ‘get2’:
dcraw.c:287: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘get4’:
dcraw.c:303: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘canon_has_lowbits’:
dcraw.c:690: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘ljpeg_start’:
dcraw.c:787: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c:790: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c:794: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘nikon_is_compressed’:
dcraw.c:1177: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
dcraw.c: In function ‘nikon_e2100’:
.........................
....................

ale zainstalowałem dzięki tej stronie rawstudio-daily wygląda inaczej niż windowsowa wersja i po podaniu profilu Pentax K-X kolory wyświetla prawidłowo ......... ale niestety po chwili pracy wywala się i sobie znika :(
inne programy nadal nie wyświetlają prawidłowo kolorów :(

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
Etam, żadne błędy tylko ostrzeżenia jak nie ma dcraw.c:xxx: error: .... to jest ok i ci się skompiluje.
j@m@l, jak ci nie pójdzie to podciągnij ubuntu do 10.04, tu już jest chyba dcraw9

krzpob napisał/a:
Etam, żadne błędy tylko ostrzeżenia jak nie ma dcraw.c:xxx: error: .... to jest ok i ci się skompiluje.
j@m@l, jak ci nie pójdzie to podciągnij ubuntu do 10.04, tu już jest chyba dcraw9

no niestety nie instaluje się

Cytat
.................
.........................
dcraw.c: In function ‘jpeg_thumb’:
dcraw.c:8456: warning: ignoring return value of ‘fread’, declared with attribute warn_unused_result
arek@arek ~ $ sudo cp ./dcraw /usr/bin/dcraw
arek@arek ~ $ sudo apt-get autoremove dcraw
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Pakiet dcraw nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty.
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 6 nieaktualizowanych.
arek@arek ~ $

mam linuxmint i to w najnowszej wersji , nie będę zmieniał dystrybucji dla jednego pakietu ,przecież musi się dać zainstalować ...

birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
A co wypluje ci
Cytat
dcraw -e zdjecie

gdzie oczywiście zdjęcie to nazwa pliku RAW?

Trochę o RAWach w pingwinie jest tu
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=18130

birdm napisał/a:
A co wypluje ci
Cytat
dcraw -e zdjecie

gdzie oczywiście zdjęcie to nazwa pliku RAW?

Trochę o RAWach w pingwinie jest tu
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=18130

Cytat
arek@arek ~/Desktop/rawy $ dcraw -e IMGP1197.PEF
arek@arek ~/Desktop/rawy $

i nic się więcej nie dzieje ...

a ja już nie wiem co zrobić ...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
j@m@l napisał/a:

Jeśli masz zainstalowany dcraw to w katalogu ~/Desktop/rawy powinien znaleźć się IMGP1197.jpeg . Z tego co wkleileś wygląda że nie masz zainstalowanego .
A showfoto lub darktable nie wyświetlają prawidłowo ? Jeśli wierzyć tej stronie http://community.linuxmin...e/view/showfoto to ta wersja musi prawidłowo czytac Kxowe PEFy .

birdm  Dołączył: 16 Mar 2010
Wg mnie dcraw jest zainstalowany bo gdyby było inaczej to konsola zwróci komunika, że komenda dcraw jest nieznana. gezeb dobrze napisał, w katalogu w którym masz zdjęcie RAW powinien utworzyć się jpeg. Załóżmy że plik masz w katalogu zdjecia znajdującym się w kat. domowym więc będzie tak:

W konsoli wklepujesz(podaję całe ścieżki względne, żeby była większa jasność)
Cytat
dcraw -e ~/zdjecia/123456.pef

gdzie ~ zastępuje oczywiście ścieżkę do Twojego katalogu domowego. No i teraz w katalogu zdjęcia powinien utworzyć się plik 123456.thumb.jpg. To, że konsola nic nie zwraca po wywołaniu to dobrze, tak ma być. Sprawdź jeszcze to polecenie.
Powodzonka :-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Mam Minta i wszystko działa ,tylko ja nie mam K-X.

[ Dodano: 2010-08-19, 11:11 ]
j@m@l, Tam masz wszystko dobrze ja instalowałem ta metodą i nie ma żadnego problemu , to nie jest przeinstalowanie a dodanie repa z najnowszą wersją .

gezeb napisał/a:
j@m@l napisał/a:

Jeśli masz zainstalowany dcraw to w katalogu ~/Desktop/rawy powinien znaleźć się IMGP1197.jpeg . Z tego co wkleileś wygląda że nie masz zainstalowanego .
A showfoto lub darktable nie wyświetlają prawidłowo ? Jeśli wierzyć tej stronie http://community.linuxmin...e/view/showfoto to ta wersja musi prawidłowo czytac Kxowe PEFy .

nie no dcraw jest zainstalowany

Cytat
arek@arek ~ $ dpkg -l |grep dcraw
ii dcraw 8.99-1 decode raw digital camera images
ii gimp-dcraw 1.31-1.1 GIMP plug-in for loading RAW digital photos
ii libkdcraw8 4:4.4.2-0ubuntu1 RAW picture decoding C++ library (runtime)

nawet udało mi się z czyjąś pomocą zainstalować wersje wyższą niż była ale nadal to nie jest najnowsza .
darktable u mnie nie idzie zainstalować ,nie ma takiego pakietu ,a showfoto doinstalowałem i wyświetla kolory prawidłowo , tylko jak by takie mało ostre te zdjęcia jakieś takie mętne ,może to wina ustawień w jakich się domyślnie otwiera Pef, no i nie wiem czy nie jest zbyt skomplikowany ,chodzi i konfiguracja kolory ,profile itd.

birdm napisał/a:
Wg mnie dcraw jest zainstalowany bo gdyby było inaczej to konsola zwróci komunika, że komenda dcraw jest nieznana. gezeb dobrze napisał, w katalogu w którym masz zdjęcie RAW powinien utworzyć się jpeg. Załóżmy że plik masz w katalogu zdjecia znajdującym się w kat. domowym więc będzie tak:

W konsoli wklepujesz(podaję całe ścieżki względne, żeby była większa jasność)
Cytat
dcraw -e ~/zdjecia/123456.pef

gdzie ~ zastępuje oczywiście ścieżkę do Twojego katalogu domowego. No i teraz w katalogu zdjęcia powinien utworzyć się plik 123456.thumb.jpg. To, że konsola nic nie zwraca po wywołaniu to dobrze, tak ma być. Sprawdź jeszcze to polecenie.
Powodzonka :-)

i tak się dzieje ,tworzy się taki plik jak mówisz , mało tego jak otworze go w Geeqie to obok nazwy aparatu jest wersja oprogramowania ,a przy pliku thumb .... zresztą sami zobaczcie klik

Jak teraz zmusić pozostałe programy ufraw lub Rawstudio aby korzystały z dcraw ,a może jest jakaś nakładka graficzna dla dcraw??

roket napisał/a:
Mam Minta i wszystko działa ,tylko ja nie mam K-X.

[ Dodano: 2010-08-19, 11:11 ]
j@m@l, Tam masz wszystko dobrze ja instalowałem ta metodą i nie ma żadnego problemu , to nie jest przeinstalowanie a dodanie repa z najnowszą wersją .

Tam to znaczy na tej stronie tak ?? u mnie po wykonaniu tego co jest na tej stronie synsptic nadal widzi starą wersję dcraw.

Mogę Ci podesłać jakiegoś Pefa jeśli chcesz ??

j@m@l napisał/a:
a może jest jakaś nakładka graficzna dla dcraw??
ufraw :-P
j@m@l napisał/a:
showfoto doinstalowałem i wyświetla kolory prawidłowo , tylko jak by takie mało ostre te zdjęcia

no bo RAWa musisz standardowo wyostrzyć żeby było tak jak JPG z ostrością ustawioną na 0

opiszon napisał/a:
j@m@l napisał/a:
a może jest jakaś nakładka graficzna dla dcraw??
ufraw :-P
j@m@l napisał/a:
showfoto doinstalowałem i wyświetla kolory prawidłowo , tylko jak by takie mało ostre te zdjęcia

no bo RAWa musisz standardowo wyostrzyć żeby było tak jak JPG z ostrością ustawioną na 0

Ufraw ..powiadasz to jak go zmusić aby dziłał prawidłowo ??

wiem ,ale napisałem to bo w porównaniu jak otworzę w innych windosowych programach to często nie ma żadnej różnicy w wyglądzie .

Kuzyn Mygosi napisał/a:

Ustaw profil monitora. Taki efekt jest przy zdjęciach aRGB na nieoprofilowanym monitorze ~sRGB .

czy mógłby mi ktoś to bardziej wytłumaczyć może tak jak chłop krowie .... :-D .
mam monitor LG W222OP stąd ściągnąłem profil w GNOME Color Manager go wskazałem jako domyślny ........ co jest zrobione źle lub co można zrobić lepiej ??

Skocz do: