rafix777  Dołączył: 27 Lut 2010
Witam wszystkich ;).

Potrzebuję skompletowania rzeczy do studia w cenie 200 lub 300 zł. Tło już mam, jakieś lampy, softy, blendy, parasolki? Jestem w tym jeszcze "zielony", ale się pouczę ;D. Najlepiej, aby sprzęt miał zastosowanie studyjne i plenerowe (oczywiście nie każdy) ;).
Pozdrawiam

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
rafix777 napisał/a:
Potrzebuję skompletowania rzeczy do studia w cenie 200 lub 300 zł.

Takie rzeczy tylko w Erze.

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
albo Praktikerze :-P
za 200zł to można jedynie jakąś "lampkę" kupić... a reszta? hmm
Adam Słodowy - "Majsterkowanie dla każdego" :?: :mrgreen:

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
rafix777 napisał/a:
[...]Potrzebuję skompletowania rzeczy do studia w cenie 200 lub 300 zł.[...]

Jedno zero sie zgubilo? ;-)

hiperfokalny  Dołączył: 06 Lut 2010
Ja swoje zrobiłem za 300 zł z groszami ale to bardziej strobist, yongnuo 460 150 zł, agrowłóknina 10 zł + jakieś listewki do usztywnienia za dychę, najprostszy statyw 210 cm 50zł, parasolka srebrna 15zł i wyzwalacz radiowy yongnuo upolowany za stówkę, efekty są ok, ale druga lampa obowiązkowa - do tła albo innego kąta oświetlenia.
Yoł :)

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
rafix777 napisał/a:
Potrzebuję skompletowania rzeczy do studia w cenie 200 lub 300 zł.

papcio napisał/a:
Takie rzeczy tylko w Erze.

Dokladnie :mrgreen:

maciusza666 napisał/a:
Ja swoje zrobiłem za 300 zł z groszami ale to bardziej strobist, yongnuo 460 150 zł, agrowłóknina 10 zł + jakieś listewki do usztywnienia za dychę, najprostszy statyw 210 cm 50zł, parasolka srebrna 15zł i wyzwalacz radiowy yongnuo upolowany za stówkę, efekty są ok, ale druga lampa obowiązkowa - do tła albo innego kąta oświetlenia.

Przekroczyles 300 i stwierdziles ze przydalaby sie 2 lampa

Kup sobie blende 150/100 5 w 1 do tego ta lampke na Y za 150, statyw, parasolka i nadajnik z odbiornikiem do wyzwalania. Przekroczy 300 ale to jest minimum tak w plener.
Do studia wiecej kasy.

godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
Mam krótkie pytanie dot. blend Quantuum, bo wreszcie się kapnąłem, że to ona jest winowajcą. Mam taką 5w1 90x150. Czy ktoś mający może Quantuuma zauważył "sypanie" się blendy? Tzn. na rękach niestety pozostają drobinki powłoki - w moim przypadku srebrne. A z rąk trafiają one wszędzie....więc mam wybajerzoną wersję GXa i Samyanga :P - wersja na sylwestra. Blenda była używana z 5 razy.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Mam tego typu blendy ROTIN i używam często, ale takich objawów jak u Ciebie godojoshi, nie zauważyłem...
godojoshi napisał/a:
pozostają drobinki powłoki

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
co myślicie o tym? http://www.nokaut.pl/ofer...nica-101cm.html mam zwykła białą parasolkę i nie daje rady ze względu że jest niski sufit (odbija się od ścian i sufitu bo światłem wali wszędzie).

a co do taniego studia to ja kupiłem zestaw reporterski (statyw,uchwyt na który nie wchodzi lampa ale na szczęście miałem kostkę, no i ta parasolka nie szczęsna o czym nie pomyślałem :( ) za ok 100zł ; czarne i białe tło + 2xstatyw poprzeczka na szerokośc 1,6m za jakieś 140zł; styropian zakosiłem sąsiadowi z budowy :P ;

a oświetlenie no cóż.... kwestia kombinowania. ja zaczynałem z dwoma soligorami - jeden do wyzwalania drugi do świecenia - tragedia :-/ wkurzyłem się i kupiłem metza 48 który działa nawet w jasne dni ;) a do starej lampy zamierzam kupić fotocele z pominięciem 1 błysku http://allegro.pl/fotocel...1192874246.html choć to drogie i się zastanawiam czy warto...??

podsumowując - albo więcej kasy ale więcej kombinowania ;-)

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
chciałem kupić ten parasolko-sbox ale jak wejdziesz na stronę sklepu to nie mają na stanie :-/ zostają tylko droższe i w innych sklepach, ponoć w plenerze nie zwiewa tego tak bardzo jak zwykłej parasolki

10zł więcej już trudno mogę dać o ile będzie spełniać to swoja funkcję - będzie działać jak softbox? próbował już ktoś tego?

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
rysiekp17 napisał/a:
mam zwykła białą parasolkę
, białą - białą czy transparentną?
A to
rysiekp17 napisał/a:
http://www.nokaut.pl/ofer...nica-101cm.html
, to o ile się nie mylę, jest srebrna parasolka z transparentną szmatką, więc powinno dawać miękkie światło i raczej mniej skupione niż, ze zwykłej parasolki.
Raczej nad tym bym się zastanowił: http://allegro.pl/softbox...1192073691.html , zawsze można spróbować do tego softboksu zamontować grid, ale sam jestem ciekawy jak to działa. Miał ktoś z tym ustrojstwem styczność, ma to sens? W końcu palnik systemówki to nie to samo co lampy studyjnej :-/ .

parasolkę zwykła białą z ok 80cm średnicy a ten softbox do lamp zew. widziałem tylko że trochę kosztuje.... szkoda że niektórych akcesoriów nie można testować :-P

[ Dodano: 2010-08-26, 19:54 ]
nie pamiętam który użytkownik to miał ale super spełniało swoje zadanie :-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Markus1985 napewno mial zestaw parasolko-softboxowy.

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
Korzysta(ł) może ktoś z tego (x2 szt.) lub czegoś podobnego (np. o innej mocy)
http://funsports.pl/p,pl,...+parasolka.html
w pomieszczeniu 3x5m do fotografowania pojedynczych ludzi?

Tylko proszę mi nie pisać, że lepiej światło błyskowe, za duże pieniądze . To już wiem (przeczytałem wątek), ale chciałem zacząć od ciągłego i trochę poeksperymentować. Nie wiem tylko czy ta moc wystarczy przy założeniu, że będę korzystał ze statywu i max. ISO 800.

ig00rek  Dołączył: 13 Mar 2010
Emem Piszesz, żeby nie doradzać światła błyskowego za duże pieniądze ale zestaw na żarówkach błyskowych skompletujesz w cenie tego co podałeś.
Ten zestaw ma 2 żarówki o mocy odpowiadającej 300w klasycznych żarówek wiec przy 2 zestawach jest 1200w. Niby sporo ale robiąc zdjęcie przy czasie 1/125 ilość światła dostarczonego przez te zestawy proporcjonalnie spadnie do 1/125 czyli odpowiada mocy lampy błyskowej o mocy 8ws (zakładam, że w czasie 1/125 lampa odda całą moc błysku).
a w cenie 2 takich zestawów możesz mieć 2 zestawy z żarówkami błyskowymi 68ws . Nawet zakładając, że taka chińszczyzna nie posiada wartości jakie są napisane na opakowaniu to i tak jest znacznie więcej światła w tej samej cenie.
Osobna kwestia to allegro i polowanie na okazje - mi udało się kupić za 70zł żarówkę błyskową 100ws z regulacją full, 1/2 , 1/4 i światłem pilotującym (co prawda nie udało mi się nigdzie dokupić pasującej żarówki do tego pilotującego)

BTW podałeś linka do Łódzkiego sklepu - jeśli jesteś z Łodzi albo okolic to mogę Ci pożyczyć taki zestaw to byś zobaczył czy ci odpowiada.

Pozdrawiam

W błyskowym jest ten problem że większość nie ma pilota i trudno się pracuje na początku, chyba że podwójny uchwyt - jeden na błysk drugi na pilot. Mam właśnie ten problem bo używam metza 48 i kombinuje jak mu pilot dorobić i jakiej mocy by nie było widać na zdjęciu i było wystarczająco widoczne.

[ Dodano: 2010-09-10, 13:10 ]
A i jeszcze przy błyskowych jest problem z wyzwalaniem.
Kabel? Nie zbyt wygodne
Fotocela wbudowana? nie bardzo bo działa na 1 błysk. Możesz podpiąć manualny obiektyw i będzie jeden błysk ale tak mocny ze będzie mieszać.
A więc kolejny wydatek i problem do rozwiązania.
Natomiast światło ciągłe męczy modela/ke (gap się przez 2 min na 60w i pomnóż uczycie razy 10 co najmniej)
Wydaje mi się że lepiej dołożyć troszkę więcej niż później zastanawiać się nad działaniem urządzeń niż nad kadrem

Nie rozumiem po co wywazac otwarte drzwi i znowu zaczynac dyskusje a jakis zarowkowych protezach (ciaglych i blyskowych), jest przeciez do kupienia naprawde niewiele drozsza a bez porownania lepsza lampka 100Ws z pelna regulacja i pilotem. Kosztuje to cudo okolo 200zl, naprawde warto dolozyc troche i nie szarpac sie z tymi wszystkimi prowizorkami.
O, np. tu:
http://allegro.pl/studyjn...1215467294.html

ig00rek  Dołączył: 13 Mar 2010
Oczywiście zgadam się z tym, że lampa studyjna to najlepsze rozwiązanie, jednak napisałem o żarówkach błyskowych gdyż Emem pisał o kosztach a jednak zestaw cy100 + statyw + parasolka to 300zł wiec przy 2 zestawach ponad 200zl różnicy.

ig00rek napisał/a:
[...] zestaw cy100 + statyw + parasolka to 300zł wiec przy 2 zestawach ponad 200zl różnicy.

No to juz decyzja kupujacego, czy chce wydac 400zl i sie uzerac ze sprzetem, kombinowac i przeklinac, czy za 600zl miec spokoj i skupic sie na zdjeciach.

Zawsze mozna zaczac od jednej lampki i blendy.

Skocz do: