safian  Dołączył: 14 Sie 2010
  Problem z użytkownikiem z Allegro.
Czy ktoś kupował coś u użytkownika SKLEP_CYFROMAN? Jeśli tak to może ktoś ma do niego aktualny i działający numer?

Jestem bardzo "poirytowany", ponieważ kupiłem u niego w środę 18.08 aparat Pentax k-x, akumulatorki, statywy, ładowarkę i kartę pamięci. Cały zestaw powyżej 2200zł.
LINK DO AUKCJI
Umówiłem się na sposób i adres wysyłki, zapłaciłem pieniążki i zaraz po wpłacie kontakt się urwał. Prosiłem o wysyłkę kurierem, gdyż zależało mi na szybkiej dostawie. Dzisiaj jadę na wakacje i chciałem spędzić ten czas z moim nowym Pentaxem.
Za chwilę wyjeżdżam, kuriera dalej nie ma, nie podano mi numeru przesyłki, żaden numer do cyfromana znaleziony w internecie nie odpowiada.

ODRADZAM KUPOWANIE U TEGO UŻYTKOWNIKA. Jeśli nie oszust to przynajmniej bardzo nie poważny.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2619104
482 negatywy, 436 neutralnych, 93% pozytywnych komentarzy (mało :!: )
ostatnie negatywy:
Cytat
"Brak kontaktu, czas nadania przesyłki - TRAGEDIA, dopiero po napisaniu że powiadomi się policję pomogło ale może to jest sposób na tego człowieka. Osobiście nie polecam ale jak komuś się nie śpieszy i ma czas czekać ...."

"Nie polecam tego Allegrowicza, zapłaciłem za towar 14 dni temu i nic !!!, ani dostawy, ani zwrotu pieniędzy oraz całkowity brak kontaktu ( telefonicznego i mailowego ) szkoda słów i czasu. Bardzo odradzam zakupy w tym sklepie !!!"

"Otrzymany towar jest niezgodny z opisem: inny kolor aparatu. Towar został nadany dopiero po 3 tygodniach od wpłaty pomimo wyboru i zapłaty za opcję priorytetową. Całkowity brak kontaktu - sprzedający nie odpowiadał na maile i telefony."

nigdy by mi nawet nie przeszło przez myśl, żeby kupić tak drogi sprzęt od sprzedawcy z takimi opiniami :!:
trzeba czytać komentarze przed tak poważnym zakupem :!: :!:

Widziałem, ekscytacja zakupem przyćmiła zdrowy rozsądek.
Chce się zorientować czy to faktycznie oszustwo. Chodzi tylko o to czy jak tam pojadę mam sam wejść do sklepu czy z ekipą :).

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Kupiłem tam kartę SD i jeszcze jej nie dostałem ,ponad tydzień a miało być 3dni , ale jaja u innego sprzedawcy kupiłem K10 dałem 1370 zł i nie mogę się doprosić o swoje ciągle jakieś wykręty. :evil:
---
Rąbią nas jak chcą porządnych obywateli ,a władza się tylko przygląda Allegro pewnie też nie interweniuje oni zarabiaja tak czy inaczej .

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
tiaa a niewinnym konta blokują za rzekomą sprzedaż na kilku kontach...

Nie wiem co o tym myśleć... Może to wina niedbalstwa, ale koleś który kupił aparat tego samego dnia wystawił już komentarz i to pozytywny, 3 dni temu.
Cytat
JERRYMOTORS (194) (Kupujący) Pozytywny śro 25 sie 2010 23:25:16 CEST 1192875681
REWELACYJNA TRANSAKCJA,SZYBKA WYSYŁKA I RZETELNY SPRZEDAWCA,POLECAM KAŻDEMU W 100% !!!

D@dik  Dołączył: 06 Cze 2008
No to masz Safian standardowe przygody z tym "sprzedawcą"....Brat mój kupił u niego kiedyś Canona G9 bodajże i też prawie zapomniał już o wpłaconej kasie... Osobiście się pofatygował do Kuźni Raciborskiej pod adres z przelewu...i dopiero towar dostał ,tyle że po lekkiej zadymie, bo towaru, który ten gość sprzedawał po prostu jeszcze nie miał.... Z kontaktem było tak samo: "wielki sprzedawca" podaje tylko GG i mail, którego nie odbiera.... Nie polecam.... Wpisz sobie w google SKLEP_CYFROMAN i też da się zauważyć, że problemy z nim mieli użytkownicy wszystkich systemów, bo temat rzetelności idzie na wszystkich forach...

D@dik napisał/a:
No to masz Safian standardowe przygody z tym "sprzedawcą"....Brat mój kupił u niego kiedyś Canona G9 bodajże i też prawie zapomniał już o wpłaconej kasie... Osobiście się pofatygował do Kuźni Raciborskiej pod adres z przelewu...i dopiero towar dostał ,tyle że po lekkiej zadymie, bo towaru, który ten gość sprzedawał po prostu jeszcze nie miał.... Z kontaktem było tak samo: "wielki sprzedawca" podaje tylko GG i mail, którego nie odbiera.... Nie polecam.... Wpisz sobie w google SKLEP_CYFROMAN i też da się zauważyć, że problemy z nim mieli użytkownicy wszystkich systemów, bo temat rzetelności idzie na wszystkich forach...

Poczekam tydzień, wrócę z wyjazdu. Jeśli aparatu nie będzie to dymam do Kuźni :-/

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Lektura tych postów nasuwa jeden - tylko jeden wniosek, wedle ludowego powiedzenia:"że naiwnych nie sieją". Ja mam bardzo małe rozeznanie w zakupach internetowych jednak przestrzegam zawsze zasady, że kupuję tylko i wyłącznie za pobraniem pocztowym.
Nie tak dawno była afera z Japan Foto. O ile pamiętam, właścicielkę sklepu zatrzymała policja (a może i była aresztowana).
Poszkodowani w takich transakcjach winni powiadomić organa ścigania a nie wyżalać się na forach społecznościowych - dlatego,że tych ludzi to tylko utwierdza w przekonaniu o bezkarności czynu. O dalszych konsekwencjach nie wywiązania się z umowy (karne odsetki itp) niech się wypowiedzą cywiliści. Pozdrawiam!

Po mailu z informacją, że jeśli nadal nie będzie kontaktu mailowego zgłoszę sprawę na policję i później allegro dostałem odpowiedź. Podobno dopiero dzisiaj (w sobotę :-D ) zaksięgowano pieniążki na jego koncie. W poniedziałek ma być wysłane. Zobaczę jak rozwinie się akcja.

Nazwany, od kilku dobrych lat kupuję w internecie i przeważnie płacę przelewem, pierwszy raz trafiłem na kogoś kto tak kombinuje. Niestety coraz więcej oszustów w internecie, allegro musi jakoś sobie z tym poradzić.

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
safian napisał/a:
allegro musi jakoś sobie z tym poradzić.

safian Jest to podstawowy błąd w rozumowaniu. Allegro jest od inkasowania prowizji od transakcji. Mnie usiłował oszukać jeden ze sprzedawców. Oszustwo polegało na tym,że towar (obiektyw) nie był zgodny z opisem. Postępowanie w allegro zakończyło sie stwierdzeniem, że strony mogą dochodzić swoich praw przed sądem powszechnym.Pozdrawiam!

ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Cytat
nigdy by mi nawet nie przeszło przez myśl, żeby kupić tak drogi sprzęt od sprzedawcy z takimi opiniami

DOKŁADNIE!!!
Cytat
trzeba czytać komentarze przed tak poważnym zakupem

DOKŁADNIE!!!

Podpisuje się czterema rękami pod tymi uwagami!!!! :mrgreen:
Od lat kupuję na Allegro i nigdy (jak do tej pory nie zostałem oszukany), ale tylko dlatego, że robię zakupy u „sprawadzonych” i rzetelnych sprzedawców. Nigdy nie skusiłbym się na poważne zakupy u kogoś z taką opinią jak SKLEP_CYFROMAN. Jest obecnie sporo bardzo profesjonalnych sklepów internetowych z bardzo atrakcyjnymi ofertami. A zaoszczędzenie kilku złotych niestety często kończy się stresem i niepotrzebnymi nerwami. Zdrowy rozsądek a nie emocje przede wszystkim! :-/
Co do zaistniałej sytuacji to najpierw pozostaje rozwiązanie przez Allegro:

http://allegro.pl/guides/...p=221&guide=265

lub niestety zgłoszenie na Policji o dokonanym oszustwie... I z Panem "sprzedawcą" nie ma co się "bawić"!!!! :evil:

PaweleS  Dołączył: 06 Mar 2007
Od wielu lat robię zakupy przez internet.Zarówno w sklepach jak i na allegro ,ale nie pozwoliłbym sobie na zakup za taką kwotę przelewem z góry u takiego gościa.
Tak sobie myślę, że to my kupujący często jesteśmy sami sobie winni robiąc zakupy w takich miejscach.
Wiem ,że teraz to już po ptakach i mam nadzieję,że jedna aparat dostaniesz safian ale na przyszłość
trochę więcej zdroworozsądkowego myślenia.

Nazwany napisał/a:
safian napisał/a:
allegro musi jakoś sobie z tym poradzić.

safian Jest to podstawowy błąd w rozumowaniu. Allegro jest od inkasowania prowizji od transakcji. Mnie usiłował oszukać jeden ze sprzedawców. Oszustwo polegało na tym,że towar (obiektyw) nie był zgodny z opisem. Postępowanie w allegro zakończyło sie stwierdzeniem, że strony mogą dochodzić swoich praw przed sądem powszechnym.Pozdrawiam!

Masz w 100% rację. Chodzi mi o to, że jeśli ilość oszustów będzie rosła w takim tempie to niedługo przestaną trzepać kasę z prowizji, bo ludzie przestaną ufać aukcjom internetowym. Pozostanie kupowanie w zaufanych sklepach internetowych omijając allegro. (Wiem, że dramatyzuje :)

[ Dodano: 2010-08-28, 16:09 ]
PaweleS napisał/a:
Tak sobie myślę, że to my kupujący często jesteśmy sami sobie winni robiąc zakupy w takich miejscach.

Szkoda, że ktokolwiek może dojść do takich wniosków. Szkoda, że wszędzie znajdzie się ktoś kto potrzebuje drugiego zrobić w przysłowiowego ch...a :(

suchotnik  Dołączył: 11 Mar 2010
Przesyłka pobraniowa też nie jest pewna, raczej ciężko stwierdzić czy w paczce jest aparat czy np kilo ziemniaków a listonosz nie pozwala na otwarcie paczki. Najlepiej kupować po prostu u dobrych sprzedawców.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę jaka jest skala oszustw na Allegro? :-(
To jest największy „bazar” i zarazem największe pole do działania dla wszelkiej „maści” cwaniaków i kombinatorów (że tak delikatnie się wyrażę). :-(
„Tu się sprzedaje, tu się kupuje, odejdź szczeniaku, bo cię opluję"! :mrgreen:
Powtarzam jeszcze raz:
PRZEDE WSZYSTKIM GÓRĘ NIECH BIERZE ZDORWY ROZSADEK A NIE EMOCJE!!!! :idea:

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Komentarze to niestety nie jest wiarygodne źródło na ustalenie czy sprzedawca jest uczciwy. Jakieś 4 lata temu modernizowałem komputer i wszystko kupowałem na allegro. Wszystkie części kupowane były ze sklepów czy też osób z kilkoma tysiącami komentarzy. Od ludzi którzy trudnią się handlem na allegro.
Kupiłem przez aukcję kup teraz pamięci od jednego sprzedającego, na aukcji było 20 kompletów, sprzedało się chyba wszystko do ludzi. Akurat miałem pecha że ten dzień w którym kupowałem pamięci był czasem 0 dla sprzedającego który mając dorobek w komentarzach wystawił sobie setkę aukcji na różny towar którego nie miał a szukał jeleni na płatność przelewem. Oczywiście sprawa na Policji, dochodzenie itp, i dostałem pismo z prokuratury, nie pamiętam dokładnie ale że mam sobie dochodzić roszczeń na drodze cywilnej, prokuratura nie stwierdza przestępstwa. Oczywiście ochrona kupujących w Allegro działa jak należy, pismo dostałem po 5 czy 6 tygodniach a sprawę o zwrot można zgłosić do 30 dni i panowie z allegro wypieli się że nic nie mogą zrobić bo formularz nie przyjmie zgłoszenia.
Dziękuję za uwagę. Teraz kupuję albo w sklepach internetowych albo za odbiorem osobistym w allegro. Jak bym miał bliżej to bym się przejechał ale jechać ze śląska do Elbląga za 200zł trochę mi nie było na rękę i do tego młody jeszcze byłem :roll:

j@m@l  Dołączył: 05 Lip 2010
suchotnik napisał/a:
Przesyłka pobraniowa też nie jest pewna, raczej ciężko stwierdzić czy w paczce jest aparat czy np kilo ziemniaków a listonosz nie pozwala na otwarcie paczki. Najlepiej kupować po prostu u dobrych sprzedawców.

Nasz Poczta Polska ma za 5 złotych dodatkowo opcje sprawdzenie zawartości , moim zdaniem bardzo dobra opcja przy kupowaniu od tego typu dziwnych sprzedawców.
Wygląda to tak przyjeżdża listonosz/paczkarz/lub na okienku otwieramy komisyjnie oglądamy towar jak wszystko jest ok podpisujemy płacimy i cieszymy się towarem.

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Jak ten Sfsyn nie wyśle mi tej karty, własne jaja zeżre.

Cytat
Wygląda to tak przyjeżdża listonosz/paczkarz/lub na okienku otwieramy komisyjnie oglądamy towar jak wszystko jest ok podpisujemy płacimy i cieszymy się towarem.

Najpierw płacimy potem otwieramy... tak jak u kuriera! :mrgreen:

http://www.internetstanda....przesylki.html

http://www.poczta-polska....aniowa_386.html

Skocz do: