bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
k33l napisał/a:
Co do DHCP to nie wiem czemu masz wyłączyć? Po co masz potem samemu wpisywać dane do kart sieciowych jak może to za Ciebie zrobić router.
Ma wyłaczyć, bo jak ma udostepnianie połączenia internetowego w Windowsie włączone (a do jednego z XP ma podłaczony modem usb i udostępnione na kartę eth) to sam windows robi za serwer DHCP. Dwa rózne DHCP nie mogą działać w jednej domenie rozgłoszeniowej bo będzie problem.

Poza tym, nawet jeśli nie byłoby z tym problemu, to pomysl k33l jakie ustawienia kompy dostałyby od routera (który bylby używany właściwie jedynie jako switch/ap, bo wan jest pusty)? Ustawienia z dhcp dostałyby wskazujące na router (który internetu nie ma pod wan podpięty), a nie na komputer udostepniający internet.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
bbartlomiej ustawiamy w routerze bramę domyślną na adres PC1 i serwer DHCP rozgłasza poprawnie wpisy i komputery łączą się normalnie z internetem.
Może być problem z takim ustawieniem bo wtedy komputer przyjmuje adres 192.168.0.1 i może on kolidować z adresem routera, może być problem z połączeniem się ze stroną konfiguracji ustawień w routerze. Jeżeli taki adres przydziela sobie router. Jeżeli jest możliwość to można zmienić adres na np. 192.168.0.100.

bbartlomiej  Dołączył: 10 Wrz 2007
Tak tak, ale nie każdy router pozwala na zmianę czegokolwiek w dhcp poza zakresem adresów rozdawanych :)
A poza tym przy udostępnianiu połączenia internetowego w windowsie chyba nie można wyłaczyć jego wewnętrznego serwera dhcp - tak czy siak miałby 2 dhcp w 1 sieci = źle.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Często zapominam że ludzie nie używają takich sprzętów jak ja i nie każdy ma te funkcje co mój :D

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
k33l napisał/a:
Cytat
Ilość portów Ethernet LAN (RJ-45) 4

Dasz radę na 4PC
Zwłaszcza, że 3 podłączone po WiFi. :mrgreen:

Jeszcze nie próbowałem tych kombinacji, próba generalna dzisiaj wieczorem. Jak się jutro nie odezwę, to znaczy że szukam ustawień. :-P

[ Dodano: 2010-09-01, 20:49 ]
Jak należało się spodziewać zalecenia speców forumowych pomogły. DHCP w routerze wyłączone, wszyskie komputery "od strony" LAN i całość działa.
bbartlomiej :-B
k33l i Opiszon, wam również dziękuje za porady. :-B

Skocz do: