koralik  Dołączyła: 16 Sty 2009
Jaki system operacyjny
hej :-> Potrzebuje małej pomocy. Z racji tego że w kwestii komputerowej nie radzę sobie za dobrze potrzebuje rady :-> Jaki system operacyjny wybrać do laptopa który ma:
- pamięć RAM 2,00 GB
- Intel Pentium Dual CPU T390 @ 1,86 GHz 1.87GHz :->
Z góry dziękuje za pomoc :lol:

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Linux Ubuntu 9.04

Boję się tylko że Linuxa nie ogarnę :-|

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Nie słuchaj Very :-P , Windows 7.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jeśli do tego laptopa przewidziane są sterowniki pod Windows XP - to myślę, że ten system będzie idealny. Na 2 GB śmiga rewelacyjnie ( w przeciwieństwie do Visty), jest już starszawy- więc i dopracowany ( łatki) i wydaje mi się że bardziej przyjazny/prosty ( ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia).
Sterowników szukaj na stronie producenta laptopa.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
koralik napisał/a:
Boję się tylko że Linuxa nie ogarnę

Spróbuj, najwyżej wywalisz.

ClicoFantastico, obecnie mam Vistę której szczerze nienawidzę :-/ i boję się że 7 będzie tak samo mulić :-(

Blesso napisał/a:
Windows XP - to myślę, że ten system będzie idealny.

Bardzo dobrze mi się na nim pracowało i był bardzo stabilny :-> tylko nie wiem czy na miom laptopie pójdzie, bo słyszałam że czasami są z tym problemy :-/

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
koralik napisał/a:
ClicoFantastico, obecnie mam Vistę której szczerze nienawidzę :-/ i boję się że 7 będzie tak samo mulić :-(

7 chodzi żwawiej od Visty, chociaż sam nie używam, bo nie radzę sobie z Windowsami ;-) , ale mój kolega, też zatwardziały uniksowy geek stwierdził że 7 to pierwszy Windows, którego da się używać, więc musi być naprawdę niezły!

Będzie trudniej niż myślałam wybrać :lol:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
koralik, viśta aż tak zła nie jest. Spróbuj poszukać informacji jak się wyłącza wszelkie wodotryski, bajery- rowery i inne "ozdobniki"- one prawdziwie system zamulają (najlepiej sprowadzić wszystko do wyglądu "szarego" Windowsa 2000).
Proponuję poszukać na tym forum:
http://www.searchengines.pl/

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
koralik, nie ma co porównywać Win7 do Visty. To zupełnie inna bajka.
Vistę należy omijać szerokim łukiem, zaś "siódemka" jest całkiem fajna...
Jeśli nie chcesz jakiegoś linuksa, to - zgodnie z sugestią Blesso - przede wszystkim sprawdź dostępność sterowników pod windowsy. Jeśli się da, bierz... Win7 :-)

Robert K., lubie takie konkrety :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaki to jest dokładnie model laptopa?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Robert K. napisał/a:
przede wszystkim sprawdź dostępność sterowników pod windowsy. Jeśli się da, bierz... Win7

z Visty na 7kę nie powinno być problemów ze sterownikami (w końcu 7 to taki kolejny Service Pack do Visty), problemy mogą być jak chce się w laptopie przejść drogę Vista -> XP

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Toshiba Satelite A300 :D

[ Dodano: 2010-08-31, 21:03 ]
Jeżeli nie ma wsparcia w sterownikach do XP, ale ta A300 ma sterowniki do wszystkiego na stronie Toshiby.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Jak nie rozumiałem biadolenia po wprowadzeniu Visty, tak teraz nie rozumiem zachwytu nad 7 :roll: Jak powyłączasz bzdety w stylu paska bocznego itp, które vista ma domyślnie włączone, to pozostaje jedynie minimalnie krótszy czas startu na korzyść 7 jeśli chodzi o wydajność. Po roku ze służbowym lapkiem z vista SP1, a teraz 7, to największym atutem siódemki jest poprawiony pasek zadań i nieco mniej upierdliwy UAC - chociaż, jeżeli popracowałeś choć trochę na środowiskach graficznych dla systemów uniksopodobnych jak GNOME, czy KDE, to i tak wypada blado...

Także jeśli masz wybierać między tymi dwoma to jednak już 7, ale jeśli gdzieś Ci się wala licencja na Viste to tragedii też nie ma - poradników co i jak wyłączyć jest od groma w internecie.

Jeśli jednak nie jesteś ograniczona takim, a nie innym oprogramowaniem, to jednak polecał bym jakąś dystrybucję linuksa wypróbować (na początek bez instalacji z płyty CD chociażby). Linux Mint z KDE wydaje się całkiem sensowny w tej sytuacji :-)

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
Ja bym spróbował PCLinuxOS z KDE.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
WuWu84 napisał/a:
Jak nie rozumiałem biadolenia po wprowadzeniu Visty, tak teraz nie rozumiem zachwytu nad 7
Mam dokładnie to samo. Siedziałem rok na Viscie i było w miarę okej, teraz mam 7 od dobrych kilku miesięcy i wcale nie widzę dużej różnicy in plus...

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
koralik,

W takim Ubuntu to nie ma co ogarniać :mrgreen: Nadaje się dla każdego ce............
Powiem inaczej, niech stracę.
Jeżeli ja, kompletna linux-owa noga kiedyś (jeszcze prawie blondynka :-P .) dałam sobie radę za pierwszym podejściem. To ty też dasz radę.
A jak posiedzisz trochę w unix-ach to zaczniesz dziwić się jakim cudem poprzednio wytrzymywałeś z Widowsem (obojętnie jakim)
I będzie to dotyczyło wszystkiego. A od estetyki wizualnej systemu zaczynając.
Że o wirusach nie wspomnę nawet, które zżerają każdego windowsa. Prędzej czy później. A nakład pracy jaki potrzebny jest w grzebaniu z odtrutkami przyprawia mnie o mdłości.

alekw  Dołączył: 27 Wrz 2007
Do czego ten laptop?

Skocz do: