limpingman  Dołączył: 27 Kwi 2010
  Wireless mode w K10D - po co kanały?
Hej,

Najpierw naiwnie myślałem, że ten program wyzwala lampy bezprzewodowo, w sensie radiowo (lub podczerwienią). Trochę się zatem zdziwiłem, kiedy okazało się, że to jest jednak wyzwalanie błyskiem z wykorzystaniem fotoceli. Ale cóż... ;-)
Zastanawia mnie jednak inna rzecz i może ktoś mnie w tej mierze oświeci. Mam AF360tkę, w której poza różnymi ustawieniami jest też ustawienie kanału pracy (tak samo zresztą jak w korpusie). Po kiego grzyba to jest skoro wyzwalanie i tak jest przy pomocy fotoceli? Do czego służą te kanału w takim razie? Jakieś informacje (np. o ekspozycji i siły błysku z korpusu do lampy) jednak lecą bezprzewodowo (radio/podczerwień)? A skoro tak, to czemu całe wyzwalanie nie zostało zrobione bezprzewodowo? :shock:

Pozdrawiam,
Krzysiek

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
limpingman napisał/a:
Mam AF360tkę, w której poza różnymi ustawieniami jest też ustawienie kanału pracy (tak samo zresztą jak w korpusie). Po kiego grzyba to jest skoro wyzwalanie i tak jest przy pomocy fotoceli?

po tego grzyba, że możesz mieć kilka lamp błyskowych w studiu i kilka aparatów i niekoniecznie byś chciał, żeby każdy strzał z dowolnego aparatu wyzwalał od razu wszystkie lampy
zapewne w błyskach komunikacyjnych aparatu zaszyta jest informacja o kanale i lampy które pracują na innym kanale, ignorują te błyski

[ Dodano: 2010-09-01, 12:44 ]
limpingman napisał/a:
skoro tak, to czemu całe wyzwalanie nie zostało zrobione bezprzewodowo? :shock:

ale ono jest bezprzewodowe - tyle że "sposób kodowania" jest inny (błyski vs radio) - różnica jest tylko w używanej długości fali - ale oba sposoby używają fal E-M

opiszon napisał/a:

zapewne w błyskach komunikacyjnych aparatu zaszyta jest informacja o kanale i lampy które pracują na innym kanale, ignorują te błyski

To trochę rozjaśnia... ;-) Nie rozważałem sytuacji, że błyski są różnej długości i mogą wyzwalać tylko część lamp. Zakładałem, że fotocela działa na 'błysk', a nie na 'błysk o określonej długości fali'. Braki w wiedzy zatem... ;-)
A tak swoją drogą... Rozumiem, że część fotoceli (w lampach studyjnych na przykład) można wyzwolić dowolną długością fali? Tzn. przychodzę sobie to studio z dowolną zewnętrzną lampą i przy jej pomocy wyzwalam fotocelami lampy studyjne (miałem taką sytuację). Stąd myślałem, że fotocela jest wyzwalana dowolnym błyskiem (w sensie o dowolnej długości fali)...

opiszon napisał/a:

ale ono jest bezprzewodowe - tyle że "sposób kodowania" jest inny (błyski vs radio) - różnica jest tylko w używanej długości fali - ale oba sposoby używają fal E-M

Fizycznie oczywiście, że obie wersje bezprzewodowe. :) Miałem na myśli wyzwalanie bezprzewodowe w sensie niewidoczne dla użytkownika (i niezależne od warunków oświetleniowych, bo fotocela na zewnątrz już nie jest tak efektywna jak we wnętrzach).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
limpingman napisał/a:
. Zakładałem, że fotocela działa na 'błysk', a nie na 'błysk o określonej długości fali'. Braki w wiedzy zatem... ;-)
nie nie, ona nie działa na "błysk o określonej długości fali" ;-) ona działa na szybką serię błysków o różnej długości, która zawiera informacje o parametrach ekspozycji

opiszon napisał/a:
nie nie, ona nie działa na "błysk o określonej długości fali" ;-) ona działa na szybką serię błysków o różnej długości, która zawiera informacje o parametrach ekspozycji

Hmmm... To teraz już chyba się nieco pogubiłem. :-) Na pewno fotecele można ustawić na wywoływanie jednym błyskiem o dowolnej długości (przynajmniej w lampach studyjnych). Tam bowiem przy P-TTLu (z lampy wbudowanej w K10D, której nie można na jeden błysk ustawić) lampy błyskały za wcześnie (a trybu P-TTL nie obsługiwały).

Ale wracając do zestawu K10D + AF360 bezprzewodowo... Chcesz powiedzieć, że najpierw jest kilka błysków informacyjnych o różnej długości (które lampa z K10D sobie odczytuje i jakoś tam interpretuje wg p-ttla) a później błysk wyzwalający (o ściśle określonej długości wg ustawionego kanału) do af360? Tak to zrozumiałem dla trybu w którym lampa z aparatu również bierze udział w naświetleniu zdjęcia. I wciąż w tym wypadku te przedbłyski służą tylko i wyłącznie regulowaniu mocy lampy z k10d (bo przecież af360 nie błyska i nie da się zmierzyć jaki będzie miała wpływ na zdjęcie). Czy się mylę? :->
A jak ustawie wbudowaną w trybie Control? To wtedy powinna tylko jeden wyzwalający błysk (o długości fali wg kanału) zapuścić, nie? Bo wtedy w ogóle nie ma czego zmierzyć... ;-)

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
limpingman, fotocela działa na każdy błysk ,ale ta w 360'tce dodatkowo rozróżnia długość fali. Dlatego też można przełączyć tryb z działania w bezprzewodowego P-TTL na wyzwalanie każdym błyskiem.
Co do trybu bezprzewodowego, czytałem raz, że lampa wysyła trzy błyski. Pierwszy jest informacją o błysku dla lampy zewnętrznej, oraz błyskiem testowym(błyskają dwie lampy na raz). Mierzy to światłomierz i robi drugi błysk w którym określa moc błysku lampy zewnętrznej(błyska tylko wbudowana), oraz trzeci błysk, właściwy, który wyzwala lampę zewnętrzną(błyskają dwie lampy na raz, kiedy lampa wbudowana jest w trybie control, czyli ma nie brać udziału, to wysyła delikatny błysk który ma wyzwolić lampę zewnętrzną).
Pozdrawiam

Pawelzqx napisał/a:

Co do trybu bezprzewodowego, czytałem raz, że lampa wysyła trzy błyski. Pierwszy jest informacją o błysku dla lampy zewnętrznej, oraz błyskiem testowym(błyskają dwie lampy na raz). Mierzy to światłomierz i robi drugi błysk w którym określa moc błysku lampy zewnętrznej(błyska tylko wbudowana), oraz trzeci błysk, właściwy, który wyzwala lampę zewnętrzną(błyskają dwie lampy na raz, kiedy lampa wbudowana jest w trybie control, czyli ma nie brać udziału, to wysyła delikatny błysk który ma wyzwolić lampę zewnętrzną).

Dzięki, czaję. :-D Czyli niezależnie od tego czy będzie Control, czy zwykły i tak błyśnie trzy razy, tylko trzeci raz będzie albo zwykły, albo jedynie kontrolny.
Zrodziło mi się tylko jeszcze jedno pytanie (bo nie do końca zrozumiałem co miałeś na myśli):

Pawelzqx napisał/a:
fotocela działa na każdy błysk ,ale ta w 360'tce dodatkowo rozróżnia długość fali. Dlatego też można przełączyć tryb z działania w bezprzewodowego P-TTL na wyzwalanie każdym błyskiem.

Czy w takim razie da się ustawić af360tkę na wyzwalanie pojedyńczym błyskiem? W sensie na przykład z jakiejś innej, niekompatybilnej i nieobsługującej p-ttla lampy? Skoro ma fotocele, to może jest taka opcja... Teraz jestem w robocie i nie mam jak sprawdzić... :->

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
limpingman, wydaje mi się, że da radę(mam 540'tke, ale widziałem film z 360'tka i też działało). Wystarczy przytrzymać przycisk light na kilka sekund aż się pojawi ikonka SL i numer. Przyciskiem S przełączasz. Jedynka to praca w PTTLu a dwójka to praca jako fotocela.
Przy pracy na fotoceli ustawiasz normalnie lampę w trybie wireless. W pracy jako fotocela działa tylko tryb A i M.
Pozdrawiam

Pawelzqx, super dzięki! :-D Nie wiedziałem o tym. Dzisiaj wieczorkiem przetestuje to i dam znać czy da się tak ustawić 360tkę, czy nie. :-)

[ Dodano: 2010-09-01, 22:43 ]
Sprawdziłem! :-D Rzeczywiście na dwójce działa jak zwykła fotocela, bo udało mi się ją wyzwolić przy pomocy diodowej lampki rowerowej. :mrgreen: Ciekawe jednak, bo nie pamiętam, żeby coś takiego było w instrukcji, którą czytałem (chyba że mało dokładnie). ;-)

Skocz do: