opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ulrke napisał/a:
Zainstalujesz system, zdatny do użytku, ze wszystkimi sterownikami w kilkadziesiąt minut z jednej płyty instalacyjnej Windowsa?
Też chcę mieć taką płytę

jeżeli przygotuje sobie taką "dystrybucję" to będzie miał funkcjonalność taką jak dystrybucje Linuxowe

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
ulrke, żeby nie było zbyt różowo nad płytką trzeba się trochę nabiedzić. Program "pomagający" zwie się nLite (można też inaczej).
Często lepiej zainstalować normalnie, wgrać sterowniki i podstawowe programy, skonfigurować i wykonać kopię zapasową 1:1 (np. DriveImageXML).

Gall  Dołączył: 15 Mar 2010
a z tym rm to było tak : rm -rf *
co tłumaczyło się: read mail -read fast *
;)

ulrke  Dołączył: 20 Gru 2008
PK napisał/a:
ulrke, żeby nie było zbyt różowo nad płytką trzeba się trochę nabiedzić. Program zwie się nLite.
Znacznie lepiej zainstalować normalnie, wgrać sterowniki i podstawowe programy, skonfigurować i wykonać kopię zapasową 1:1.

Znam nLite, kiedyś nawet stosowałem.
Już tak kończąć żarty: system operacyjny powinien być dobierany do oczekiwań i wymagań. Ja ostatnio jestem minimalistą i Linux wystarcza.
Kiedy stanę się wygodnicki (czyli znajdę jedną dobrze płatną pracę) i większą uwagę będę skupiał na rzeczach mniej ważnych to spróbuję produktów Apple'a ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Poza skanerem, W7 64bit wszystko zainstalował z jednej płyty.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
opiszon napisał/a:
nie można bezmyślnie przeklejać - trochę zrozumienia też jest potrzebne

Żartujesz?
birdm napisał/a:
Dajmy na to, że przestanie działać i sieć i wtedy jak na googlach sprawdzisz co wpisać w konsole?

"– Tak mówicie? A gdyby tutaj staruszka przechodziła do domu starców, a tego domu wczoraj by jeszcze nie było, a dzisiaj już by był, to wy byście staruszkę przejechali, tak? A to być może wasza matka!"
Jest jeden komputer z dostępem do internetu na 1000 osób w tym kraju?
PK napisał/a:
Co zrobić jeśli padną X, albo internet ?

Czołgać się do najbliższego schronu. Spokojnie, żeby nie wzbudzać paniki.

plwk napisał/a:

To znaczy, że Windows rozwija się w dobrym kierunku.
Moja przygoda z Windowsem zakończyła się na XP i ciągłej gonitwie za najnowszymi wersjami oprogramowania i sterownikami.
Teraz mam zestaw repozytoriów, klikanego synaptica lub terminal i klawiaturę.
Zaktualizowany system i duży wybór oprogramowania.
Nawet sterowniki do karty graficznej i kernel za pomocą jakiegoś skryptu się kompilują.
A ja mam czas, żeby sobie forum poczytać ;-)

ulrke napisał/a:
Moja przygoda z Windowsem zakończyła się na XP i ciągłej gonitwie za najnowszymi wersjami oprogramowania i sterownikami.

bez sensu - sterowniki instaluję raz i jak wszystko chodzi ok, to nie robię nic więcej - jaką gonitwę masz na myśli :?:
tak samo z "nowymi wersjami oprogramowania" - antywirus się sam aktualizuje, pozostała większość oprogramowania zresztą też sama sprawdza dostępność nowej wersji, więc nic sam nie muszę robić, najwyżej zgodzić się na zainstalowanie uaktualnień

jakieś dziwne argumenty wyciągnąłeś

z Linuxem też nie ma tak łatwo - choćby sterowniki do ATI, czy innych ezoterycznych sprzętów

Sterowniki (do karty graficznej) aktualizuję jakiś czas po pojawieniu się na stronie producenta. W końcu z jakiegoś powodu piszą nowe wersje.
Programy użytkowe (do słuchania muzyki, oglądania filmów, przeglądania internetu itp) też są aktualizowane. Teraz nie muszę przeglądać stron producentów, mam je w miarę regularnie paczkowane przez opiekunów projektów.
Takie rozwiązanie jest wygodne.
Aktualizację systemu mam na bierząco, a nie w pierwszy wtorek miesiąca.
W poprzednim komputerze miałem Radeona 9700, teraz mam nvidie ION. Jeśli nie kombinuję z testowymi lub niestabilnymi sterownikami, to nie ma żadnych problemów. Jak pisałem, w systemie mam skrypt, który za mnie kompiluje wszystko.
Do domowych zastosowań wystarcza.
Zadnych problemów, o ile sam się o nie nie proszę.

ulrke napisał/a:
Sterowniki (do karty graficznej) aktualizuję jakiś czas po pojawieniu się na stronie producenta. W końcu z jakiegoś powodu piszą nowe wersje.
:-D
a to śmieszne - i uważasz że najnowsze jest zawsze najlepsze :?:
chodzi ci o pół FPS w tą czy w drugą stronę :?:
to trzeba wybierać konkretną wersję sterownika, bo często nowsze są wolniejsze od starszych (na danym sprzęcie, nie globalnie)

ulrke napisał/a:
Programy użytkowe (do słuchania muzyki, oglądania filmów, przeglądania internetu itp) też są aktualizowane. Teraz nie muszę przeglądać stron producentów, mam je w miarę regularnie paczkowane przez opiekunów projektów.

automatyczna aktualizacja - słyszałeś o czymś takim :?:
uruchamiam program w celu użycia, on sobie sam (automatycznie) sprawdza czy jest nowa wersja, ściąga (albo pyta o pozwolenie na ściągnięcie) i po ściągnięciu pyta o to czy się zaktualizować (np przy wyjściu z programu)

Takie rozwiązanie jest szalenie wygodne, zdecydowanie bardziej wygodne od
ulrke napisał/a:
mam skrypt, który za mnie kompiluje wszystko

ulrke napisał/a:
Do domowych zastosowań wystarcza

do domowych zastosowań to ja chcę mieć jak najłatwiej i bezproblemowo, po użeraniu się w pracy z softem który sam piszę :-P (zaś w pracy o mojego kompa dbają administratorzy :-P )

Czytam opinie dotyczące nowych sterowników. Jeśli są lepsze, aktualizuję.
Nie używam ostatnio programów pisanych pod Windows, więc nie wiem, które same się aktualizują.
W tej chwili mam system, przy którym nie robię prawie nic poza okresowymi aktualizacjami.
Prościej się nie da, przynajmniej tak uważam.
Z drugiej strony przez kilka lat walczyłem sobie z różnymi dystrybucjami Linuksa, tak dla samej zabawy i teraz doceniam możliwości obecnego. Nie jest tak szybki jak Debian Netinstall + wybrane pakiety w wersji Unstable, ale działa bez problemów. A 50 mb ramu więcej na starcie przestało mnie drażnić ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
Także nie potrzebowałem żadnych dodatkowych sterowników. Płytka win 7 64 bit wystarczyła.

Mój komputer raczej nie uciągnie W7, więc nie sprawdzę.

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Fajnie sobie dyskutujecie. Ja zasadniczo aktualizuję OS jak wiem, że należy. Sterowniki... zazwyczaj nie są mi potrzebne, ale pewnie dlatego że jak mi czegoś brakuje to nie boję się edytować Makefile :-D

Z ciekawostek windowsowych: NT 4.0 - żeby zmusić do działania karty grafiki w które było wyposażone 80% komputerów w firmie trzeba było ręcznie dodawać wpisy w rejestrze, że o kopiowaniu odpowiednich plików w odpowiednie miejsca nie wspomnę. To była dość popularna wówczas karta.
NT 4.0 PL - na 4 SP do wersji angielskiej wyszedł 1 SP do wersji polskiej, co umożliwiło złośliwemu oprogramowaniu siać spustoszenie w wersjach PL.
XP do SP3 pozostawiony sam sobie z dostępem do sieci (domyślnie wyłączony firewall) w ciągu kilku godzin stawał się siedliskiem robaków, co kilka minut wymagając restartowania. Specjalnie robiłem takie eksperymenty w wydzielonej sieci :>

Co nie zmienia faktu, że mój osobisty XP z LiteStepem zamiast Windows Explorera był praktycznie niezniszczalny (większość złośliwego oprogramowania wykorzystuje luki w windowsowym shellu, czyli explorerze), dopóki go używałem. Był niemal tak samo niezawodny jak służbowy linux.

Wybór OS to tak jak wybór samochodu, jedni lubią francuzów, inni niemców, a inni amerykańskie krążowniki szos, dlatego ta cała dyskusja jest zupełnie bez sensu :-P

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
romeoad,
Cytat
dlatego ta cała dyskusja jest zupełnie bez sensu :-P
Ludzie mają potrzebę pogadania czasami nie istotny jest wątek ani jego treść , liczy się słowotok . :-P

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
romeoad napisał/a:
ta cała dyskusja jest zupełnie bez sensu

Zgadzam się całkowicie. Tym bardziej, że odnoszę wrażenie, że o zupełnie innych systemach rozmawiamy, choć padają znajome nazwy, bo choć o gustach się nie dyskutuje, to stwierdzane tu "fakty"... Nic to, wracam do moich bojów z 7 :-)

Skocz do: