K200
er_es napisał/a:Maria Żmuda, wcale nie mamy chyba bardzo odmiennych poglądów. Pewnie moje nieprecyzyjne sformułowanie myśli spowodowało to zamieszanie.
Myślę jednak, że xneon, jest dość dobrze zorientowany w temacie i wie na czym polegają studia "historia sztuki". Wątek nagle przybrał dziwną formę próby namówienia autora do tego kierunku.
xneon napisał/a:
no chyba że ktoś może dobry internet wifi we wrocławiu polecić :)
(mieszkać będę na ulicy traugutta, niemal w samym centrum)
modern art = i could do that + yes, but you didn't
sylwesto napisał/a:xneon, Jeśli chcesz swoje życie obracać wokół fotografii, to nie są Ci potrzebne żadne studia. Jeśli bedziesz miał coś do powiedzenia, to nikt nie będzie pytał Cię o papiery. Jeśli bedziesz "robił wesela" - też.
Ukończenie filmówki, czy zresztą innych kierunków< nie daje zadnych gwarancji na przyszłość. Wielu ludzi kończy te studia i zajmują się czymś zupełnie innym, albo wręcz niczym. Wielu znanych dziennikarzy nie ukończyło zadnych studiów. W pewnych zawodach formalne wykształcenie liczy się najmniej. Zaciągnij kredyt, otwórz jakieś studio fotograficzne, zacznij zarabiać i rób to, co myślisz, ze chciałbyś. Studiować możesz później albo robić to po prostu na własną rekę.
K200
er_es napisał/a:Ludzie, facet chce się czegoś nauczyć, czegoś dowiedzieć i doświadczyć a wy mu takie rady...
sylwesto napisał/a:er_es napisał/a:Ludzie, facet chce się czegoś nauczyć, czegoś dowiedzieć i doświadczyć a wy mu takie rady...
Nic nie rozumiesz
K200
er_es napisał/a:
Tak, jestem idiotą.
K200
matb napisał/a:teta, tak się składa, że też zdawałem maturę z matematyki, i nie tylko rachunek różniczkowy ale i całkowy na niej był. Na studia również zdawałem egzaminy wstępne i to z kilku przedmiotów. I coraz częściej czuję się zwapniały. Niemniej jednak akurat studia na kulturoznawstwie podjąłem tak trochę z nudów, trochę z ciekawości, w dużej mierze dla hecy. Tak na rok - akurat dwa semestry tam zdzierżyłem. I coś z tego wynika?
Nie wiem jak jest teraz, ale te kilkanaście lat temu, kiedy miał miejsce mój epizod z kulturoznawstwem to poziom tam był cieniutki. Dotyczyło to zarówno zajęć (w tym i niektórych prowadzących), jak i studentów, co w sumie tworzyło nieciekawe sprzężenie zwrotne. Jest to oczywiście pewne uogólnienie, bo niektóre jednostki się na tym tle wyróżniały. No i mówimy o poziomie, że tak powiem "naukowym", bo pod względem towarzyskim to zupełnie inna bajka Sądząc jednak po wcześniejszym poście guerilli niewiele się tam zmieniło. No - profesora Pietraszki już nie ma.
er_es napisał/a:Tak, jestem idiotą.
Hmmm... Ja tam musiałem oświadczenie lustracyjne składaćMaria Żmuda napisał/a:Dobrze, że nas pan Macierewicz nie zlustrował...
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
xneon napisał/a:a rekrutacja na podstawie wyników egzaminów maturalnych (czasem zresztą będących bez znaczenia) sprawiła, że Polskę i świat zaczyna zalewać bezsensowna masa managerów, ekonomów i informatyków, personae non grata. ach tak, jeszcze psycholodzy i teolodzy
Maria Żmuda napisał/a:W kwestii porad (...) uważam, że dobrze jest znać się na czymś, mieć jakąś pasję, czyli zdecydować się na konkretny kierunek studiów...
No reason to get excited.
matb napisał/a:Hmmm... Ja tam musiałem oświadczenie lustracyjne składaćMaria Żmuda napisał/a:Dobrze, że nas pan Macierewicz nie zlustrował...
CytatJest to przecież cała masa nazwisk przede wszystkim obcojęzycznych artystów, tytułów dzieł sztuki, no i bez liku tych dzieł właśnie.
Maria Żmuda napisał/a:matb napisał/a:Hmmm... Ja tam musiałem oświadczenie lustracyjne składaćMaria Żmuda napisał/a:Dobrze, że nas pan Macierewicz nie zlustrował...
Ło Matko Boska, Jezusicku Drogi! To kim ty żeś jest, że Cię zlustrowano???
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.