Też między tymi dwoma rozważałem - w tej kategorii te dwa modele na dziś są najwyżej oceniane. Wybrałem TZ10. Coś powiedzieć? Raczej nie bawię się w testy, wolę zdjęcia pstrykać ;) Jeśli nie trafiłeś, to sample podawałem pod tym linkiem
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=723676#723676 .
Chyba trudno o "lepszości" jednego nad drugim mówić. Wg niesprawdzonych (przeze mnie) opinii TZ10 da lepsze foty na niższych ISO, ponoć lepiej nagrywa filmy przy gorszym świetle (ale za to w ostrym świetle "fioleci" - to jest sprawdzone).
Tryb PASM raczej dużego zastosowania nie znajdzie, bo przesłona tylko od 3,3 do 6.3 (albo coś koło tego). Troszkę można czasem manipulować (zamrożenie, rozmycie), ale zakres bywa mało użyteczny (bo opiera się głównie na zmianiie ISO).
Często lepiej wybrać program tematyczny. Naprawdę programy tematyczne bardzo dobrze się spisują (trzeba wiedzieć kiedy jaki najlepiej zastosowac dla założonego celu) - tyle, że często przy słabszym świetle ustawiane są dłuższe czasy i z ręki trudno, więc konieczny może być...statyw (poważnie). Ja korzystam z "drucianego" za 5 zł - kiedyś mi do czegoś gratis dołączyli - wystarcza w zupełności, jeśli wysokości nie potrzeba. Aha - gwint jest metalowy w TZ10 - brawo.
AWB zdecydowanie gorszy w Sony, bo średnio ok. 300 K podobno - to wg laboratorium - może nie tragicznie, ale całkiem sporo...
Plusy dla Sony. Super wygodne panoramy, bo tworzone z ngrywanego filmu - włączasz funkcję i tylko przesuwasz aparat - o resztę się ni emartwisz. Minus (? - o ile ) takiego rozwiązania - tworzone z filmów panoramy maja jeden bok nie większy niż bodajże 1920 pikseli, ale to często wystarcza przecież.
Filmy: Sony ma ponoć pełen HD (1080) a TZ10 tylko 720, ale ... obejrzyj sam
http://www.youtube.com/wa...ynext=1&index=5 (więcej tego jest).
Sony oprócz wygodnie rozwiązanych panoram ma też ponoć bardzo dobry tryb nocny z ręki - ale nie miałem okazji sprawdzić...
Gabaryty, waga, bateria w obu modelach niemal identyczne.
Wg testów zakres tonalny porównywalny (ok. 10EV), ostrość MTF 30 (50) zdecydowanie dla Panasa (ale czy to istotne w kompakcie?).
Myślę, że będzie można być zadowolonym bez względu na wybrany model. Można w tym przypadku po prostu wybrać ... ładniejszy
- nie powinno to być błędem...