joelle  Dołączyła: 28 Maj 2008
A ja obejrzałam sobie dzisiaj film Jerry Maguire (lata 90). Tytułowy Jerry to agent sportowy goniący za karierą. W tle natomiast ukazane są emocje i pragnienia samotnej matki oraz, z drugiej strony, dojrzałość mężczyzny do wzięcia odpowiedzialności za rodzinę i czerpanie z niej radości.

Pozwolę sobie na krótki fragmencik:
http://www.youtube.com/watch?v=HX9Xhdstz80

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Udało mi się w końcu obejrzeć "W chmurach". Polecam! Bardzo dobry kawał kina. No i historia która odbiega od standardów Hollywood i kończy się... Zresztą - zobaczcie sami ;-)

sinster  Dołączył: 08 Mar 2009
Jakiś czas temu widziałem film "Frankie" ("Dear Frankie")... Polecam obejrzeć bez zaglądania w trailer czy recenzje :) ... Film to ciepły dramat obyczajowy zrobiony bez holywodzkiego patosu z ciekawymi zdjęciami. Dobry na dzisiejszą pogodę.

rad500  Dołączył: 08 Paź 2008
Polecam "Incepcja" z L. Dicaprio. Wchodzenie w sny przypomina buszowanie w jakims systemie albo nawet zaglebianie sie w jakis program komputerowy, wiec mysle ze film spodoba sie fanom Matrixa. Moze czasami sie pogubimy, kiedy bohaterowie zaglebiaja sie w kolejne warstwy snu, ale nastepne sceny wszystko wyjasniaja, ewentualnie zawsze mozna film obejrzec drugi raz.

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Jestem po "The Expandables". Dokładnie to czego się po tym filmie można spodziewać :) No, może trochę za mało strzelania i niepotrzebny pan policjant z "Dextera" POLECAM! ;)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
rad500 napisał/a:
Wchodzenie w sny przypomina buszowanie w jakims systemie albo nawet zaglebianie sie w jakis program komputerowy

Mi za to oglądając przypomniał się stary Abre los ojos oraz jego amerykański remake Vanilla Sky.

Yura  Dołączył: 03 Kwi 2010
romeoad napisał/a:
Mi za to oglądając przypomniał się stary Abre los ojos oraz jego amerykański remake Vanilla Sky.

Gdzie oryginał był zdecydowanie lepszy od remake'u...

EDIT:
Tak mi się przypomniało, w związku z oczekiwaniem na najnowszy film Hoffmana "Bitwa Warszawska 1920", ktoś oglądał jego ostatni film?
Nie, nie Ogniem i Mieczem, nie Stara Baśń...

Ostatnio Hoffman nakręcił film pt. "Ukraina: Narodziny narodu". Film typowo dokumentalny i totalnie zbojkotowany przez milczenie krytyków i zignorowany przez kina.
Dla zainteresowanych, ciekawy artykuł z rzepy, a osobiście polecam obejrzeć wszystkim - ot tak, żeby zweryfikować niektóre "toposy", a na pewno dowiedzieć się wielu nowych rzeczy :idea:

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Właśnie jestem po rekomendowanym w tym wątku filmie "Rekonstrukcja". Nie pozostaje mi nic innego jak podpisać się pod tym co było o nim mówione. Po za tym polecę inny, który utrzymuje się w podobnych klimatach a chyba się tu jeszcze nie pojawił, mianowicie: Jak we śnie

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
SALT- szału nie ma ale dobrze sięgo ogląda, niezła akcja, porządna gra Daniela O.
Tylko zabrakło tajemniczości i dreszczyku niewiedzy, bo w końcu film o tajnych agentach a tu prawie wszystko było wiadomo jak na talerzu.
Ogólnie polecam, miło widzieć krajana wśród takich gwiazd

takero  Dołączył: 17 Sie 2010
Nie wiem czy nie było ale:
"Ghost Writer" - świetny film Polańskiego, dobry klimat, przyjazny thriller , może bardziej zaskakuje niż trzyma w napięciu, ale ogląda się go doskonale, a uwaga nań poświęcona owocuje wieloma wątkami - smaczkami

"Bracia Karamazow" - jeśli ktoś lubi widowiska typu 2007_Makbet w Teatrze Rozmaitości to wyżej wspomniany tytuł szczególnie przypadnie mu do gustu.

granul  Dołączył: 29 Paź 2008
Cytat
Jak ktoś lubi pięknie się zdołować to polecam "Samotnego mężczyznę".

Film jest faktycznie, wizualnie "piekny", zrobiony z wielka dbaloscia o szczegoly, kolory. Jeden z mocniejszych jakie widzialem jesli chodzi o sam obraz (i nie tylko). A niedawno widzialem jeszcze jeden - "Mr. Nobody" - rownie efektowny.

Co do "Rekonstrukcji" to mnie ten film nie ujal, moze dlatego ze przez caly seans chcialo mi sie sikac, a moze dlatego ze na tle skandynawskich produkcji wypada blado. Ot, chocby wspomniec "Jablka Adama".

Cytat
Dla mnie za pozytywna recencje byloby dopiero: Cohenowie na powaznie.
Nie znosze ich komedii.

Takich komedii komedii to oni za duzo nie zrobili (Ladykillers, Intolerable Cruelty, Burn after Reading), podobnie jak filmow smiertelnie powaznych. Ja bez wyjatku zjadam wszystkie ich produkcje, podobnie jak Jarmusha.

szymon_h  Dołączył: 04 Lis 2008
nie wiem czy juz ktos polecal gdy ostatnio nie sledze watku...

ale polecam szczerze "incepcje"... film mowiac krotka genialny... trzeba obejrzec... ciezko to opisac... na mnie malo jaki robi takie wrazenie... do tego muzyka... po prostu magia... widzialem 3 razy i chyba pojde 4....

natomiast jesli chcemy sie posmiac to polecam "duze dzieci" naprawde dobra komedia...

"step up" hehe... film calkowicie pozbawiony fabuly... gra aktorska wlasciwie zadna... ale jesli chcemy popatrzec na rewelacyjny taniec i posluchac przy tym niezlej muzyki to warto pojsc... ja sie dobrze bawilem na nim...

z bajek... "jak ukrasc ksiezyc"... narazie widzialem tylko fragmenty... ale zapowiada sie super!

pozdrawiam

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Dla tych, którzy już widzieli Incepcję (co to w ogóle za wyraz?), polecam 10 plakatów:
http://www.mymodernmet.co...astic-inception

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Marooned napisał/a:
Dla tych, którzy już widzieli Incepcję

Myślę, że to pogrubienie to trochę za mało dla mniej domyślnych (takich np. jak ja) :-P
Powinno być tak: UWAGA - SPOILER. Na szczęście film widziałem wcześniej i jest to bardzo fajny kawał rozrywkowego kina, szczerze polecam :-)

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Marooned, fajny link. Niektóre plakaty w ciekawym stylu, ale niektóre jak bryki dla bezmózgów.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
W tym tygodniu TVP Kultura prezentuje cykl filmów Akiry Kurosawy:
- wczoraj leciał "Pijany anioł"
- dziś tj. wtorek (7.09) godz. 20:15 "Rashomon"
- środa (8.09) godz. 20:15 "Piętno śmierci"
- czwartek (9.09) godz. 20:10 "Ukryta forteca"
- piątek (10.09) godz. 20:10 "Sanjuro - samuraj znikąd"

Gorąco polecam! :-D

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
incepcja - typowy amerykanski przereklamowany badziewiak

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
"Wszystko co kocham" walczy o nominację do Oscara.
http://www.stopklatka.pl/...ie.asp?wi=69055
Trzymam kciuki.

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
studentmibm napisał/a:
incepcja - typowy amerykanski przereklamowany badziewiak

Ja tego filmu nie widziałem (i nie zanosi się, żebym zobaczył), więc chętnie zabiorę głos w tej sprawie.

Filmy tego pokroju są mocno promowane przez zajawki, plakaty*, wywiady w gazetach oraz dokumenty "making of". Kiedy produkcja trafia do kin atmosfera jest już dosyć gorąca, w pracy słyszymy oświadczenia "idę dzisiaj na ten nowy film" oraz pytania "widziałeś już?".

Gdy potem zapytamy osobę, która poddała się promocyjnemu buldożerowi i film obejrzała, jak się jej podobało, najczęściej słyszymy w odpowiedzi: "film średni, ale nawet mi się podobał". Dla mnie znaczy to tylko tyle, że film był słaby, a zapytana osoba maskuje w ten sposób poczucie, że dała się nabrać producentom: kupiła drogi bilet, odsiedziała w kinie dłuuugaśną rundę reklam, nawdychała się smrodu popcornu w otoczeniu mlaszczącego, siorbiącego i szeleszczącego chamstwa, a jako dodatek obejrzała produkcyjnego kotleta.

I żeby jeszcze chociaż dobrze tłumaczono na język polski tytuły filmów zagranicznych i amerykańskich. Ale nawet na to liczyć nie można.

* - Odnośnie plakatów: muszą być koniecznie z dopiskiem typu "film twórców Terminatora", przy czym nie podaje się nazwisk, bo po co? Przecież nikt nie spamięta nazwisk tych wszystkich reżyserów, scenarzystów czy operatorów. Teraz nie chodzi się na "czyjeś" filmy, ale na filmy "z kimś".

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
nt. incepcji
http://geekfun.pl/inception_idea.jpg

ale to nie moja opinia. swoją będę miał, jak film obejrzę :evilsmile:

Skocz do: