Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Karta dźwiękowa do MACa
Mam MACa... a raczej PC, na którym jest OSX. Tak - da się. Oryginalne jądro z "tłumaczem" BIOS > EFI. I tym sposobem mamy pełnoprawnego MACa. Ale przejdźmy do sedna sprawy. Za czasów Windowsa używałem karty dźwiękowej ASUS Xonar DX w połączeniu ze wzmacniaczem CA 340A SE (FLAC, APE, WAV). Byłem zadowolony. A nawet bardzo. A teraz już nie jestem bo "jadę" na zintegrowanym ALC889A. Powód jest oczywiście następujący - brak sterowników pod OSX. Jakość dźwięku niby nie jest zła, ale to nie to. Albo ja już po prostu wydziwiam i świruję (?).

Szukam karty z dowolnym interfejsem. Pogrzebałem już w produktach ESI i M-Audio. Oczywiście MUSI być wsparcie na Snow 10.6(.4). Jak tak patrzę to już się gubię co jest, a co nie jest obsługiwane. W jednym miejscu chwalą się, że 10.6 jest, a w innym piszą, że część kart jest niezgodna. Ktoś z was przerabiał ten temat już u siebie ;-) :?:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jeśli działa Ci firewire to z zewnętrzną kartą m-audio nie powinno być problemów, wszystkie modele powinny działać, kolega używa ProFire 610 z DAW'em Cubase 5, na Macpro.

FW działa... ale cena kosmos. Chciałbym się zamknąć w budżecie 500zł.

Jest wiele kart dźwiękowych zewnętrznych, poszukaj która działa z makiem i czy to będzie usb czy firewire powinno na 100% działać, bo nie łączy sie z systemem poprzez bios.

Jeżeli karty z USB i FW łączą się z systemem poprzez Core Audio to po jaką chusteczkę im sterowniki? Dlaczego pytam. Wszystkie karty na USB i FW od M-Audio posiadają sterowniki do 10.6.4. W ESI ewolucja niektórych sterowników zakończyła żywota już dawno temu. Mało tego. Zainstalowałem sterownik (do 10.4) jednego z urządzeń na 64bit jądrze i działa :shock: . To chyba na tym polega potęga zewnętrznych kart i ich kompatybilności. Albo ja tego nie ogarniam...

Chociażby dlatego, że sterowniki dają Ci narzędzia do obsługi tej karty, takie jak np.: mikser do sterowania wejściami/wyjściami itd.

Ciekawi mnie jak to cudo gra: http://www.m-audio.com/products/en_us/Transit.html
Ma w zasadzie wszystkie wyjścia/wejścia jakie mi są/będą potrzebne.

Na pewno będzie dużo lepsza od katry wbudowanej, po za tym to nie jest dźwiekówka jakiegoś creativa tylko M-audio więc marka trochę zobowiązuje ;-)

[ Dodano: 2010-08-20, 14:47 ]
A nie pomyślałeś, żeby popytać/poszukać na jakimś forum Makowym? Może lepiej dowiedzieć się u ludzi, którzy robili to samo.

[ Dodano: 2010-08-20, 14:54 ]
Generalnie tej małej karty raczej nie polecam, nie wiem do czego konkretnie Ci ta karta potrzebna, ale tranzystorów nie oszukasz ;-)

Tutaj masz coś na pewno dobrego, co mieści się w twoich założeniach cenowych,
i dodają ProTools'a :-)
LINK

Możesz napisać specyfikację kompa z którego zrobiłeś maka?

[ Dodano: 2010-08-20, 14:57 ]
tutaj masz dokładniejsze info.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
No chyba jednak nie na MACowym forum bo to i nie jest MAC ;-)
Crow jest wiki i tam chyba są karty działajace , pamiętam że moja Creative SB Live 5.1 chodzila , ale czy jakieś dodatkowe sterowniki były potrzebne to juz nie pamiętam , ten adres pewnie znasz tam powinno byc wszystko .Wszystko zależy czego wymagasz od karty .

Eldred, jeszcze mam na oku http://www.djshop.pl/k5,s...u-0202-usb.html . Wejścia gitarowe i mikrofonowe nie są mi potrzebne, to ma dobrze grać ;-) .

gezeb, znam, ale wszelakie modyfikacje są pod kątem Maca Pro, bo mam pełną swobodę - system nie jest w żadnym stopniu zmodyfikowany i mam dostep do slotów na płycie. Co włoże to zadziała o ile ma wsparcie ;-)

Eldred, zaraz PW

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Ja mam M-Audio FastTrack USB, której używałem do nagrywania basu, jak jeszcze grywałem - teraz służy jako karta dźwiękowa. Pod PC wprawdzie, ale jednak bardzo dobrze, nieporównywalnie lepiej, niż niejedna wewnętrzna. Używaną dostaniesz pewnie za jakieś £50, ja chyba tyle dałem za swoją. Polecam.

Po wnikliwych analizach kupiłem sobie DACa StyleAudio Ruby2... co prawda czeka mnie 50h wygrzewania aż nabierze swojej barwy, ale wrażenia na chwilę obecną to... o ja cię ku*** jego m** pie***** kto mi ukradł watę z kolumn! :mrgreen: Barwa niesamowita, wszystko brzmi tak soczyście i słodko, że...! W końcu słyszę przestrzeń między instrumentami i nic się nie zlewa w papkę. Śpiew, tak jakby ktoś stał tuż przede mną a nie gdzieś w tłumie albo zawinięty w naleśnik instrumentów. Na dzień dobry puściłem sobie Interlude 'avant que l'ombre' z koncertu Mylene Farmer na Stade de France. Usiadłem i myślałem, że się popłaczę..., że mój sprzęt tak potrafi zagrać... Potem na tapetę wrzuciłem Laisse le vent emporter tout, Point the suture i Rever, żeby zobaczyć jak brzmi góra jej głosu, a potrafi tak wejść, że aż mi się świder włącza w czterech literach i wtedy trzeba mocno spiąć poślady. To był skutek uboczny moich wspaniałych kart dźwiękowych (celowo nie piszę muzycznych). A teraz? Sama słodycz... siedzę rozluźniony, żaden mięsień ani drgnie. I jeszcze jedno... w końcu zero słyszalnych szumów na maksymalnej głośności. Jednym słowem odkrywam na nowo to czego słucham. Jak kupiłem wzmacniacz i monitory to było zaledwie liźnięcie. W tej chwili to już pełna penetracja :mrgreen: . To teraz trochę pomęczymy Within Temptation ;-) .

A teraz trochę technicznie. Wiem na czym polega teoretycznie upsampling, a przynajmniej tak mi się wydaje. Czy to w praktyce poprawia jakość dźwięku? Jeśli tak to jakim cudem, jeśli zapełnia się luki bitami pośrednimi, bo tego nie rozumiem... Ilość informacji o sygnale zostaje cały czas taka sama, ale opis jest dłuższy. :-?

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Swoj maly kroczek tez zrobilem kupujac Asusa Xonara DX do PC. Juz na mnie czeka, ale przez nastepne 2 tygodnie sie nie doczeka :-| No ale lekcja cierpliwosci sie przyda.

Mam tą kartę właśnie w pudełku na stole :mrgreen: i zaraz leci na allegro. Gra ładnie ale... wolę DACa ;-) . Moim skromnym zdaniem karta gra ładnie więc sądzę, że powinieneś być zadowolony. Szumblasterów i innych wynalazków to ja już mam dość... Xonar bije je na łeb. Mowa oczywiście o stereo. Ale z tego co ludzie piszą to i wielokanałowo gra świetnie. Ja nie testowałem więc się nie wypowiem.

Crow napisał/a:
Jak kupiłem wzmacniacz i monitory to było zaledwie liźnięcie. W tej chwili to już pełna penetracja :mrgreen:
hehe :evilsmile:
A co do twojego opisu, to tak jak w komputerach stacjonarnych przesiadka z jakiegoś dowolnego soundblastera, na Asusa xonara, albo Audiotraka.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Crow, to stacjonarny komp? Jeśli tak, to jakiej płyty głównej używasz, że działa ci OSX? Bo na moim Asusie P7P55 z i5 dupa... nie chce działać :-x

GA P35 DS4.

Asusy się nie lubią z OSX. Najlepiej stawiać go na Gigabyte'ach.

Co znaczy, że nie działa? Nie umiesz wystartować z płyty instalacyjnej? Umiesz, instalujesz, ale podczas startu systemu masz panic kernel?

[ Dodano: 2010-09-09, 20:09 ]
10 godzina wygrzewania... wszystko brzmi coraz cieplej... Mam teraz miskę w kształcie wielkiego rogala :-P :mrgreen:

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Crow napisał/a:
GA P35 DS4.

Asusy się nie lubią z OSX. Najlepiej stawiać go na Gigabyte'ach.

Co znaczy, że nie działa? Nie umiesz wystartować z płyty instalacyjnej? Umiesz, instalujesz, ale podczas startu systemu masz panic kernel?

Po instalacji kernel panic. Próbowałem 4 różne dystrybucje i różne opcje instalacji... i nie zwalczyłem tego :cry: A na notebooku Fujitsu-Siemens OSX śmiga, ale niestety sieć nie działa :-/

Jeśli tam jest jakiś realtec to da radę to odpalić.
Nie wiem jakie masz dystrybucje... Ja mam instalkę (obraz + loader) zrobioną na penie (bo tak jest szybciej) żywcem wyjętą z oryginalnej płyty więc jądro jest w oryginalnym stanie. Innych dystrybucji nie dopuszczam do wiadomości, bo nie lubię przeróbek.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Crow, powiedz mi w jakim formacie masz muzykę? Z mp3 też słychać różnicę czy tylko w audio-filowskich formatach (WAV i FLAC)? I ile pi razy oko kosztuje to ustrojstwo i da się taniej?

Skocz do: