ADestroyer  Dołączył: 16 Cze 2010
Konserwacja szkiełek (mity i fakty)
Posiadam kilka „wiekowych”obiektywów (co to mają ponad 20 wiosen) i zastanawiam się, czy oby nie należą im się jakieś okresowe badania – przegląd, czyszczenie lub konserwacja. Wizualnie prezentują się pięknie, w środku żadnego paproszka, mechanicznie bez zarzutu ale... No właśnie, być może jest wskazane co jakiś czas oddanie obiektywu do „fachowego wglądu” (może okiem gołym nic nie widać, ale za to szkiełkiem)? Przeglądając Allegro znalazłem przy okazji taką oto ofertę regeneracji obiektywów:

http://allegro.pl/my_page.php?uid=2296790

Co o tym sądzicie? Mity to czy fakty? A może ktoś doświadczył był tego osobiście na własnym szkle? :?:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Jeśli szkło:
1. nie ma pleśni,
2. nie leżało w stajni, piaskownicy, w worku od odkurzacza
3. pierścienie chodzą gładko, przysłona się nie przycina, a jej listki się nie sklejają
to rozkręcanie szkła jest pomysłem niemądrym. Chyba, że ktoś lubi wydawać kasę na justowanie.

Szkiełka wychuchane, wypieszczone i czyściutkie... :mrgreen:
Gdzieś w sieci znalazłem informację, że co jakis czas jest wskazana konserewacja i stąd moje pytanie... :oops:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Szkła, które ja kupowałem jako nowe nie mają jeszcze kilkunastu lat. Są w bardzo dobrej kondycji i nie widzę powodu, żeby przy nich gmerać. M-ki, które kupiłem jako używane nadal są czyste. Wystarczy o nie dbać. Jednym z ważnych problemów mechanicznych są listki przysłony. To na nie trzeba zwrócić uwagę.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
ADestroyer napisał/a:
Przeglądając Allegro znalazłem przy okazji taką oto ofertę regeneracji obiektywów:

http://allegro.pl/my_page.php?uid=2296790

Co o tym sądzicie? Mity to czy fakty? A może ktoś doświadczył był tego osobiście na własnym szkle?

Też mnie to intryguje. Bo w sumie to gość sugeruje, że przez zamoczenie w jakimś płynie za parę złoty uzyskuje efekty lepsze od skomplikowanych powłok fabrycznych. W cuda nie wierzę, ale może część życia jakiemuś Takumarowi przywróci.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
MCsubi napisał/a:
może część życia jakiemuś Takumarowi przywróci.

czyli że jak - napromieniuje je, żeby były jak za dawnych lat :-P

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
Akurat jeśli chodzi o poziom radiacji to mój Takumar 35/2 lekko wystraszył ochronę Museo del Prado :mrgreen: :mrgreen:
Natomiast fejnie by go było trochę umyć :-)

MCsubi napisał/a:
W cuda nie wierzę

Hmmm... zbyt pochopnie i szybko nie wyciągam raczej wniosków... :mrgreen:
Człowiek pisze dość ciekawe rzeczy, a i lektura artykułów które polecił do przeczytania też interesująca.

http://imes-poland.pl/?ro...odblaskowymi,43
http://software.canon-eur...k_Book_9_PL.pdf

Kiedyś już natknąłem się „buszując” po necie na podobny temat, ale wtedy nie zwróciłem na niego uwagi... :-/

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Z jeden strony, to może mieć pewien sens, kąpiel w odpowiednik kwasach może zostawić na szkle warstwę, która będzie zmniejszała wewnętrzne odbicia światła przy przejściu przez granicę szkło-powietrze.

Między innymi Zeiss jest w stanie na życzenie napylać powłoki na niektórych swoich starych szkłach.

Z drugiej strony, obiektywy są projektowane jako jeden okład optyczny i zmiana właściwości fizykochemicznych powierzchni szkła może spowodować niejako rozjustowanie układu soczewek i pogorszenie właściwości optycznych.

Biorąc pod uwagę cenę "kąpieli", która przewyższa ceny wielu starych szkieł, to dla mnie nie ma to sensu.

piotr_w napisał/a:
Biorąc pod uwagę cenę "kąpieli", która przewyższa ceny wielu starych szkieł, to dla mnie nie ma to sensu.

Zasadniczo to się nawet zgadzam, ale... :evilsmile:
Nie powiem, że nie ciekawi mnie ogromnie jak „sprawuje się” obiektyw po takiej regeneracji... :evilsmile:

Sonny  Dołączył: 08 Kwi 2007
w jednym z felietonów Fotograf Niedzielny opisywał jak oddał jedno ze swoich starych szkieł do pokrycia powłokami. zapłacił za to kupę $$$ i nie dość że nie poprawiło to jakości optycznej szkła to spadła jego wartość bo obiektyw był już rozkręcany...

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
Ten człowiek o którym mowa jest z mojego miasta więc jestem zorientowany :-D .Radziłbym zwyczajnie z p.Zygmuntem porozmawiać troszkę(stara szkoła i ogromna wiedza o optyce) i później ferować wyroki :-D .Dodam że ostatnio skorzystałem z usług i jestem baaardzo zadowolony.Pozdrawiam! :-D

WojtekKawecki napisał/a:
później ferować wyroki

Dokładnie. Jak mówi gruba i stara książka (nie pamiętam już jaka) - "Po czynach ich poznacie." :evilsmile:

WojtekKawecki napisał/a:
Dodam że ostatnio skorzystałem z usług i jestem baaardzo zadowolony.

Dzięki. Nie ma to jak sprawdzone informacje. :mrgreen:
Wszelkie dywagacje typu – słyszałem od kuzynki szwagra, że jej mówił zięć brata Zdzicha – są dla mnie raczej mało wiarygodne. Patrząc jeszcze dodatkowo na komentarze z Allegro, rzeczonego pana Zygmunta, to są one mówiąc delikatnie więcej, niż pozytywne. Ale to już inna bajka... :mrgreen:
Niemniej temat „rozjaśniania” czy też „polepszania” właściwości obiektywów bardzo intrygujący. Jeśli ktoś się gdzieś natknął na jakieś informacje o w/w to będę wdzięczny za „namiary”... :evilsmile:

A przy okazji skoro jesteśmy już przy konserwacji szkiełek, czy możecie polecić jakiś serwis / warsztat / człowieka – gdzie można iść bez obawy o „ukochane rupiecie”? Jeśli chodzi o lokalizację to interesują mnie Kielce lub Kraków.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Cytat
Nie jest to polerowanie , proces ten także nie usuwa głębokich rys. Proces ten jest ingerencją na poziomie Nano - cząstek zmieniający właściwości samego szkła doprowadzając do stworzenia jeszcze bardziej idealnego szkła jeżeli chodzi o parametry optyczne

No proszę, technologie kosmiczne dostępne w małym, białostockim mieszkanku...

Cytat
Obrabiana jest przednia i tylna soczewka. Obróbka ta daje rewelacyjne efekty.
Same szkło i jego właściwości przenoszą się 2-klasy wyżej

Ciekawe ile kosztuje przeniesienie 3 klasy wyżej...

Cytat
**Jedną , ale nie jedyną z cech czyli czystość optyki oceniam tylko .... w świetle dziennym , a nie w świetle żarowym lub halogenowym, bądź to mieszanym i dziennym i halogenowym jak to niektórzy praktykują ***No cóż w świetle kilku reflektorów można ze starej rzeczy zrobić całkiem nową i tak jak powiedziałem czystość optyki oceniamy tylko w świetle dziennym .

Sklerotyk, ale przynajmniej zdaje sobie z tego sprawę...

Cytat
***((( Wszystkie wymienione aspekty dotyczą światła dziennego....

To już wiemy.

Cytat
Efekt końcowy po trzech kąpielach to:
-- plastyka wraz z głębią ostrości która do tej pory była osiągalna tylko w najlepszej optyce znacząco się poprawia
-- ziarnistość tła i w całym spektrum bardzo mała to cecha właśnie krystalicznie czystej optyki .
-- precyzja i szybkość układu AF jest dużo lepsza
-- ogólna jasność optyki poprawia się od 20% - 35% przy zachowaniu wszystkich stałych wartości a nawet i lepiej , w przypadku obróbki wszystkich szkieł od 35% i powyżej są to dane oczywiście uproszczone dosłownie i w przenośni. Stanowiące jakby ekwiwalent 35-45% poprawy jasności obiektywu która to decyduje o tym że ekspozycja jest prawidłowo naświetlona albo zapisana w światłach i cieniach

O - nawet plastyka i szybkość AF się poprawia i jasność rośnie. Coś dla Pentaksiarzy, którzy nie dość że nie mają FF (a wiadomo, ze tylko tam osiągalna jest plastyka), to jeszcze AF Pentaksa, wolny jak żółw, popędzi niczym rumak ugryziony przez gza. No i DA 35/2.4 zamieni się w DA 35/1.2!!!! Teraz to żaden nikoniarz czy kanonier nam nie podskoczą... 8-)

Cytat
Usunięcie tych wad w dalszym procesie obróbki jest prawie nie możliwe możesz mi wieżyc albo i nie.

Ja wieżę, nawet Jeżemu z Białowierzy.

Cytat
Spotkałem się z optyką która nie mam rewelacyjnej oceny za zdolności rozdzielcze , a jej poziom oddania barw , plastyka , tak zwana trójwymiarowość sięgała szczytów możliwości optyki.

Te szczyty pewnie widać tylko z wierzy w Białowierzy. Ale już o tym pisałem...

Cytat
To obiektyw i światło w dużym stopniu są sercem fotografii i trzeba to zrozumieć tak jak i to że regeneracja zmienia właściwości optyki przenosząc ją o klasę wyżej jeżeli chodzi o zdolności rozdzielcze a czasem i lepiej i od 2-3-klas co do kontrastu , oddania barw i plastyki czyli różnicy między przednim planem a tylnym w Mikro skali i normalnie

To ile w końcu klas - 1, 2 czy 3? Te klasy się sumują, czy nie (1+2+3 = 6 klas?)

Jezus Maria. Przecież ten człowiek to jakiś wariat. Wy to na poważnie bierzecie....?

WojtekKawecki  Dołączył: 01 Cze 2010
@Benek- kup u człowieka szkiełko i porównaj z wersją bez tych "bajerów".Ew. możesz zwrócić bez najmniejszego problemu jak Ci nie będzie pasowało. :-D

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
Benek napisał/a:
Jezus Maria. Przecież ten człowiek to jakiś wariat. Wy to na poważnie bierzecie....?

Bardzo szybka ocena :!: Czy na pewno sprawiedliwa :?:
Jeżeli ocenę "wariat" nadałeś za błędy gramatyczne /tak dramatycznie wyeksponowane przez Ciebie/ to na tym forum jest znaczna ilość osób których tak nie oceniasz. Dlaczego :?:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Benek Ślicznie wypunktowałeś ale nie wszystko :-P
mnie osobiście urzekło
Cytat
Jeżeli chodzi o fotografię jest to okres ponad 25- lat doświadczeń w tym 3-lat pracy w małym zakładzie Niemieckim w 1989r.
czyli 1 1989 roku zrobił 3 lata praktyk w małym niemieckim zakładzie pewnie eksternistycznie :mrgreen:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Żaba, to jest proste

przecież etat to jest praca 8h na dobę
i po roku takiej pracy mówi się, że się ma roczne doświadczenie w czymś

widocznie koleś zasuwał 24h/dobę bez przerw na jedzenie/siku/spanie/kupę to może teraz pisać (po tym roku nieustannych wzdęć i napuchniętego pęcherza) że nabył 3 lata doświadczeń w 1 rok

daśko napisał/a:
Bardzo szybka ocena Czy na pewno sprawiedliwa

może nie - ale to już jest tak, że w 90% przypadków poznasz "wariata" po tym jak się zachowuje, wygląda, o czym i jak rozmawia
to się po prostu wie od pierwszej chwili - nie trzeba bystrego umysłu żeby się poznać

no i w takie bajki jak przytoczone, to ja na prawdę nie wierzę - gdyby tak się dało (znaczne poprawienie jasności obiektywów, o innych zaletach nie wspominając), to producenci sprzętu foto już dawno by tak robili

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
- trwałość wewnętrznych soczewek nawet do 20 lat.
Chyba że obiektyw leży w szafie wtedy trwałość tej obróbki wydłuża się dwukrotnie.
facio jest super. Dawno się tak nie uśmiałem jak po lekturze jego "reklamy"

[ Dodano: 2010-09-11, 22:09 ]
Cytat
Powtórzenie tego procesu po kilku latach trwale dokonuje zmian w strukturze szkła tworząc idealne szkło już nie odwracalnie , jeżeli chodzi o wartości optyczne

[ Dodano: 2010-09-11, 22:10 ]
Cytat
no i w takie bajki jak przytoczone, to ja na prawdę nie wierzę - gdyby tak się dało (znaczne poprawienie jasności obiektywów, o innych zaletach nie wspominając), to producenci sprzętu foto już dawno by tak robili
opiszon może to spisek :evilsmile:

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
opiszon napisał/a:
może nie - ale to już jest tak, że w 90% przypadków poznasz "wariata" po tym jak się zachowuje, wygląda, o czym i jak rozmawia
to się po prostu wie od pierwszej chwili - nie trzeba bystrego umysłu żeby się poznać

Ciekawie pojmujesz swiat. :mrgreen: I na pewno jesteś nieomylny :evilsmile: Gratuluję wszechwiedzy - zarówno w gestii foftgrafii jak i psychologii i informatyki. Prawdziwy człowiek renesansu :idea:

opiszon napisał/a:
w takie bajki jak przytoczone, to ja na prawdę nie wierzę - gdyby tak się dało (znaczne poprawienie jasności obiektywów, o innych zaletach nie wspominając), to producenci sprzętu foto już dawno by tak robili

pomijając to czy wierzysz czy nie "w takie bajki", to nie masz racji co do producentów :evilsmile: Kto będzie "odnawiał" stare obiektywy jeżeli produkuje nowsze i chce je sprzedać :?: Producent obiektywów :?: :shock: raczysz żartować :mrgreen:

Skocz do: