| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
ADestroyer napisał/a:Przeglądając Allegro znalazłem przy okazji taką oto ofertę regeneracji obiektywów:
http://allegro.pl/my_page.php?uid=2296790
Co o tym sądzicie? Mity to czy fakty? A może ktoś doświadczył był tego osobiście na własnym szkle?
MCsubi napisał/a:może część życia jakiemuś Takumarowi przywróci.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
MCsubi napisał/a:W cuda nie wierzę
starocie: xg-9 xg-m xd-7 17/3.5 24/2.0 2x24/2.8 28/1.9 28/2.0 28/2.5 35/1.8 35/1.9 45/2 50/1.4 58/1.4 60/4 85/1.7 105/4 135/2.8 135/3.5 35-85/2.8 70-210/3.5 i inne
piotr_w napisał/a:Biorąc pod uwagę cenę "kąpieli", która przewyższa ceny wielu starych szkieł, to dla mnie nie ma to sensu.
K-5 , z małą szklarnią
ME Super
Ricoh CX-2
Canonet GIII QL 17
WojtekKawecki napisał/a:później ferować wyroki
WojtekKawecki napisał/a:Dodam że ostatnio skorzystałem z usług i jestem baaardzo zadowolony.
CytatNie jest to polerowanie , proces ten także nie usuwa głębokich rys. Proces ten jest ingerencją na poziomie Nano - cząstek zmieniający właściwości samego szkła doprowadzając do stworzenia jeszcze bardziej idealnego szkła jeżeli chodzi o parametry optyczne
CytatObrabiana jest przednia i tylna soczewka. Obróbka ta daje rewelacyjne efekty.
Same szkło i jego właściwości przenoszą się 2-klasy wyżej
Cytat**Jedną , ale nie jedyną z cech czyli czystość optyki oceniam tylko .... w świetle dziennym , a nie w świetle żarowym lub halogenowym, bądź to mieszanym i dziennym i halogenowym jak to niektórzy praktykują ***No cóż w świetle kilku reflektorów można ze starej rzeczy zrobić całkiem nową i tak jak powiedziałem czystość optyki oceniamy tylko w świetle dziennym .
Cytat***((( Wszystkie wymienione aspekty dotyczą światła dziennego....
CytatEfekt końcowy po trzech kąpielach to:
-- plastyka wraz z głębią ostrości która do tej pory była osiągalna tylko w najlepszej optyce znacząco się poprawia
-- ziarnistość tła i w całym spektrum bardzo mała to cecha właśnie krystalicznie czystej optyki .
-- precyzja i szybkość układu AF jest dużo lepsza
-- ogólna jasność optyki poprawia się od 20% - 35% przy zachowaniu wszystkich stałych wartości a nawet i lepiej , w przypadku obróbki wszystkich szkieł od 35% i powyżej są to dane oczywiście uproszczone dosłownie i w przenośni. Stanowiące jakby ekwiwalent 35-45% poprawy jasności obiektywu która to decyduje o tym że ekspozycja jest prawidłowo naświetlona albo zapisana w światłach i cieniach
CytatUsunięcie tych wad w dalszym procesie obróbki jest prawie nie możliwe możesz mi wieżyc albo i nie.
CytatSpotkałem się z optyką która nie mam rewelacyjnej oceny za zdolności rozdzielcze , a jej poziom oddania barw , plastyka , tak zwana trójwymiarowość sięgała szczytów możliwości optyki.
CytatTo obiektyw i światło w dużym stopniu są sercem fotografii i trzeba to zrozumieć tak jak i to że regeneracja zmienia właściwości optyki przenosząc ją o klasę wyżej jeżeli chodzi o zdolności rozdzielcze a czasem i lepiej i od 2-3-klas co do kontrastu , oddania barw i plastyki czyli różnicy między przednim planem a tylnym w Mikro skali i normalnie
Benek napisał/a:Jezus Maria. Przecież ten człowiek to jakiś wariat. Wy to na poważnie bierzecie....?
czyli 1 1989 roku zrobił 3 lata praktyk w małym niemieckim zakładzie pewnie eksternistycznieCytatJeżeli chodzi o fotografię jest to okres ponad 25- lat doświadczeń w tym 3-lat pracy w małym zakładzie Niemieckim w 1989r.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
daśko napisał/a:Bardzo szybka ocena Czy na pewno sprawiedliwa
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
facio jest super. Dawno się tak nie uśmiałem jak po lekturze jego "reklamy"Cytat- trwałość wewnętrznych soczewek nawet do 20 lat.
Chyba że obiektyw leży w szafie wtedy trwałość tej obróbki wydłuża się dwukrotnie.
CytatPowtórzenie tego procesu po kilku latach trwale dokonuje zmian w strukturze szkła tworząc idealne szkło już nie odwracalnie , jeżeli chodzi o wartości optyczne
opiszon może to spisekCytatno i w takie bajki jak przytoczone, to ja na prawdę nie wierzę - gdyby tak się dało (znaczne poprawienie jasności obiektywów, o innych zaletach nie wspominając), to producenci sprzętu foto już dawno by tak robili
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
opiszon napisał/a:może nie - ale to już jest tak, że w 90% przypadków poznasz "wariata" po tym jak się zachowuje, wygląda, o czym i jak rozmawia
to się po prostu wie od pierwszej chwili - nie trzeba bystrego umysłu żeby się poznać
opiszon napisał/a:w takie bajki jak przytoczone, to ja na prawdę nie wierzę - gdyby tak się dało (znaczne poprawienie jasności obiektywów, o innych zaletach nie wspominając), to producenci sprzętu foto już dawno by tak robili
Cytat: "Biorąc pod uwagę wizualny aspekt tego zagadnienia, jest ono zbyt specyficzne w swojej strukturze obiektywnej, i wobec tego w ramach szowinizmu i abstrakcjonizmu absolutnie nie wchodzi w rachubę."