rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
Sebastian, jakiego zestawu używasz? gdzie się zaopatrzasz ?

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
rysiekp17, mam taki zestaw 2x100Ws, ale w studiu rzadko uzywam tego jako glownego swiatla, aczkolwiek zdarzalo sie, czesciej jako dodatkowych lampek, np. do doswietlenia tla albo jako kontre. Te lampki przydaly mi sie glownie poza studiem podczas sesji wypadowej, sa bardzo mobilne. Kupilem na allegro z drugiej reki, nie mialem z nimi zadnych problemow (odpukac).

[ Dodano: 2010-09-10, 21:42 ]
Ach, chodzilo Ci o to, czego uzywam w sensie ogolnym a nie czy tych uzywam tych maluchow :-)
W studiu jako glowne swiatlo mamy 2x300Ws Quantum, softbox duza octa, rynna, beauty dish, do tego blendy i te 2x100Ws z parasolkami. W plenerze blendy.

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
ig00rek, rysiekp17, Sebastian, ... dzięki bardzo :)

Powiedzcie mi jeszcze proszę jak to wszystko połączyć, aby obie lampy studyjne błyskały jednocześnie. Trzeba jakieś dodatkowe urządzenia, czy np. wystarczy jedną połączyć kablem podpiętym do gorącej stopki, a druga lampa wyzwalana będzie błyskiem pierwszej przez wbudowaną fotocelę?

ig00rek  Dołączył: 13 Mar 2010
Wystarczy jedną jakoś podpiąć - kabelek albo wyzwalacz a drugą wyzwalać z fotoceli. Poza ekstremalnymi sytuacjami (kiedy obu używasz bardzo kierunkowo z jakimiś strumiennicami itp)to to będzie wyzwalać. Zanim kupiłem sobie kostkę synchro to karteczką zasłaniałem wbudowaną lampę, żeby błysk wyzwolił tamte a nie wpływał na ekspozycje i też jakoś dawało rade chociaż wygodne to to nie było. Na pewno najwygodniejszym sposobem wyzwalania są wyzwalacze radiowe ale tu niestety znowu pojawia się temat pieniędzy.

emem  Dołączył: 19 Kwi 2010
ig00rek, Dzięki :)

Odnośnie wcześniejszej propozycji wypożyczenia lamp; niestety nie jestem z Łodzi, ani nawet okolic :-(

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Takie przemyslenia na boku: ostatnio coraz czesciej dochodze do wniosku, ze do czysto amatorkich zastosowan, do nauki, najlepsze, najefektywniejsze i jednoczesnie najtansze sa po prostu zwykle halogeny 500W z marketu budowlanego. Wystarczy dorobic sobie jakis dyfuzor oraz cos odbijajacego swiatlo do rozjasnienia cieni i do roboty. Odpada problem wyzwalaczy i innych cudow. Calosc przy odrobinie zdolnosci do majsterkowania jest do dostanie w tymze samym markecie za cene duzo nizsza sama jedna lampa blyskowa. Ktos powie, ze duzo pradu bierze taki halogen, hmmm, czy 15gr za godzine swiecenia to duzo?

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Ekhm, mam być może banalne pytanie ale ...
No więc kupiłem sobie ładny softbox Powerlux. Poskładanie tego chwilę mi zajęło, trzeba było się nawyginać by pręty trafiły w swoje gniazda ale dałem radę :-P
Jako, że sprzęt z założenia ma być przenośny, ma ładny futerał :-> zabrałem się za demontaż i tu zaczęły się schody. Czy ma ktoś instrukcję jak to rozłożyć? Cholerstwo tak mocno jest napięte, że rozprułem softbox na szwie przy wyciąganiu pierwszego pręta. Musi być jakaś rozsądniejsza metoda której nie znam :roll:

korniszon  Dołączył: 02 Mar 2012
Jasiek Matacz napisał/a:
Poszukuję kogoś kto orientuje się w parasolkach oświetleniowych- czy jest po co dopłacać do dobrych "firmowych" czy jednak nie ma to znaczenia i brać co tańsze?
Jasiek ja sobie kupiłem za 10 złotych, na targu, parasolkę ze srebrnym wnętrzem. Całkiem solidna a wnętrze jest takie jak przyzwoita blenda, lekko matowa, pognieciona, dobrze rozprasza i odbija światło więc po co przepłacać?

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Jasiek Matacz, albo światło ciągłe albo błyskowe - nie połączysz ich w sensowny sposób.
Uchwyt który pokazałeś ma gwint E27 po to aby lampa tam umieszczona dawała światło pilotujące (a nie do jakiejś korekcji) - dzieki temu ustawiajac statyw będziesz wiedział tak +/- jak sie rozłoży światło na modelce. Możesz też zamiast świetlówki wkręcić tam specjalną żarówkę/lampę błyskową np KLIK ale po co wtedy lampa aparatowa? chyba tylko do zwiększenia/regulacji siły błysku
Co do jakości to sie nie wypowiadam - w życiu nie miałem styczności z takimi wynalazkami

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Do lamp błyskowych sieciowych, takich jak pyciar pisał. Możesz znacznie zwiększyć moc błysku stosując np. 2 sztuki, a w trzeciej oprawce pilota z żarówki. A w wersji amatorskiej te błyskadełka za mocne to nie są. A uchwyt do lampy aparatowej się przydaje np.do wyzwalaczy radiowych, niektóre mają sanki.
pyciar napisał/a:
ale po co wtedy lampa aparatowa?
A np. do wyzwolenia błysku przez fotocelę.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
no tak :) tylko wyobraźnia nas ogranicza :mrgreen:

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Jasiek Matacz napisał/a:
I w ogóle co lepsze- Softbox czy parasolka?

Parasolka jest tańsza. Ale jej się »ulewa« światło, więc jak jesteś w pomieszczeniu to całe odbite od wnętrza (tudzież przeświecone przez nią jeśli oświetlasz odbitym) wędruje na ścianę i nieprzewidzianie rozświetla resztę planu.
Softbox świeci zawsze z tej strony, z której go ustawisz.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Jasiek Matacz napisał/a:
..wszystkie takie żarówki ciągłe na E27

COŚ TAKIEGO NIE ISTNIEJE!

To są świetlówki!!!
Świetlówki fotograficzne - tym różnią się od "zwykłych", że dają światło zbliżone (90%) do słońca (prawie pełny i trochę równy zakres widma).
Mają określoną ciepłotę barwy wg stopni Kelwina, zwykle to 6500K lub 5400K ostatnio doszły 3000K.
6500K to słońce w południe za białą chmurką,
5400 to słońce w południe oraz temperatura lampy błyskowej,
3000K - zbliżona do żarówki (ok. 2700K)

żarówka to żarówka, świetlówka to świetlówka, jarzeniówka to jarzeniówka, halogen to halogen, sodowa to sodowa.... itd - nie mieszać!
==

ad rem
Tylko tak pracuję. Na świetlówkach - mam ich z 19. Dużych, 85W.
Dwie parasolki softbox z czarnym tyłem w środku pozutka, szeroki kąt światła
dwie parasolki otwarte otwarte, mała i duża,
Dwa softobksy - prostokąt i octa.
Blenda z dyfuzorem (5w1) trochę statywów i kabli...
Wszystko z funsports.pl
Postawiłem na tani i lekki, przenośny sprzęt.
ORAZ
Postawiłem na światło ciągłe.

to tak jak z autem - benzyna albo diesel.
Nie kłócę się co jest lepsze, ja wlewam do swojego Pb, a żona do swojej (kliówki, więc ona-ta-samochoda)- On

Taniocha od kitajców, kiepsko wykonane
ale na moje potrzeby wystarczy.

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
Produkty z Alledrogo - raczej OK, z tym, że
radzę
TORBĘ kupić od razu większą (dłuższą) - przyda się na zaś...
:)

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
Jasiek Matacz, lampa jest kierunkowa, ale część światła przechodzi i się rozprasza przez materiał parasolki a część odbija się od niej a potem od ścian.

maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
Jasiek Matacz tu masz zestaw "w kupie" w raczej niezłej cenie, sam się do niego przymierzam.
http://allegro.pl/zestaw-...2373779446.html

Jasiek Matacz, niestety to loteria. Ale na pewno nie brałbym niczego co nie ma skręcanego mocowania. Poleganie na precyzji chińskiego wykonania uchwytów to lekkomyślność. Mam np podobne do tego pierwszego ale sanki ma nieskręcane i lampa wcale się nie blokuje, jeździ jak na sankach :->
A i te skręcane, dokładnie takie jak ten pierwszy nie obędą się czasem bez scotcha.
Jeśli masz wyzwalacze to poszukaj czegoś z gwintem.

Są, odkręcasz sanki a tam gwint :-) Z tym, że ja tylko w Chinach kupuję, nie wiem jak to na allegro wygląda.

Motyl  Dołączył: 05 Paź 2010
Ja mam to pierwsze rozwiązanie, można tam "dokręcić" aby lampa się trzymała pewniej, ale po pewnym czasie i kręceniu ustawieniem kąta, lampa się luzuje i trzeba znów dokręcać.

Też kupowałem w rbl24, fajny sklepik - można na miejscu oglądnąć i "pomacać".

maxbreak  Dołączył: 09 Cze 2009
Motyl napisał/a:
Też kupowałem w rbl24, fajny sklepik - można na miejscu oglądnąć i "pomacać".

No fajny zwłaszcza jak się ma go o rzut beretem ;)

Skocz do: