Rafi  Dołączył: 25 Mar 2007
guziczek
Vera napisał/a:
Jeszcze jak napchają guzików jak w nowych telefonach,

Mnie tam wystarczy, że będzie guziczek do przesyłania wszystkiego co pstryknę na FB. Plus programowanie tegoż guziczka tak, aby w wersji polskiej przesyłał wszystko na N-K.
Reszta parametrów i innych guziczków jest zupełnie nieistotna i tylko utrudnia obsługę normalnym użytkownikom ;-) Bo można się pomylić i zamiast wysłać fotki na N-K zmienić jakieś ISO czy cuś...

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Klawiatura QWERTY też przydałaby się, przecież czasami trzeba cos napisać. Typu to JA i jakiś egipska hurtownia kamieni za mną. Piramida czy cóś

teo  Dołączył: 15 Mar 2010
Vera napisał/a:
Klawiatura QWERTY też przydałaby się

Ekran dotykowy i moduł GSM załatwią sprawę.

Ewentualnie rozwiązanie, z najnowszego iConana

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Jeszcze GPS żeby na takim FB widzieli gdzie ta hurtownia jest.

suchotnik  Dołączył: 11 Mar 2010
Silnik będzie ultradźwiękowy, ma kosztować 600 funtów, czyli około 3000zł, jak dla mnie sporo. Nie wiem czy nie powtarzam danych już podanych (dziwnie brzmi), ale nie mam siły przebijać się przez ten cały offtop ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeez, szukacie po różnych dziwnych portalach (optyczne, fotopolis), a wystarczy sięgnąć do źródła
http://www.pentax.jp/english/news/2010/201020.html
Cytat
Extra-smooth SDM autofocus operation
A DC motor built into the lens’ AF (autofocus) unit assures extra-smooth autofocus operation.* Since it features a rotation-free mechanism to keep the focus ring stationary during autofocus operation, the user can hold the lens in exactly the same way as when using this lens in the manual-focus mode.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Michu napisał/a:
Seba i tak był jeszcze delikatny w swym poście.
Osobiście cieszyłbym się, gdyby w naszym systemie nie było idiotów zwracających na to uwagę. Zdecydowana większość moich znajomych z Najkonami D700 i tym podobnymi ma wyłączone 51 punktów i korzysta z 11. Zdecydowana większość fotografujących twierdzi, że ideałem byłoby 5 punktów: centralny i po 1 w silnym punkcie.
Moim zdaniem to nie ma znaczenia dla osób, które używają aparatu do robienia zdjęć, a nie podniecania się takimi p*****.
Jeżeli ktokolwiek z Was czuje się obrażony moim postem (na co mam nadzieję), to proszę mnie wyzwać w pojedynku fotograficznym.

Zapraszam więć na Rajd Dolnośląski, gdzie dobry AF-C i dużo punktów w dobrych miejscach pozwoli na dobre skadrowanie ujęcia aparatem a nie w szopie. Uwierz mi, czasami rozmieszczenie punktów powoduje, że kadr nie jest taki jakbym chciał, również z powodu tego, że oprócz kadrowania ujęcia patrzę czy punkt AF trafia w obiekt.

Jak ja lubię ludzi, którzy patrzą na świat tylko pod swoim kątem. Jeżeli tobie się to nie przyda, to znaczy, że mi, idiocie, też nie?

Rzekłem ;-) :-B

A oceniając filmik z AF w K-5 zastanawiam się czy już nie zacząć odkładać złociszy... Do wyjścia nowej puszki może się uzbiera :-)

Rajdy to problem?

Nie używa się papierowej GO. Samochody są dość duże i z góry wiadomo, w jakim miejscu się pojawią i kiedy (słychać z daleka). Na dobrą sprawę, można wyostrzyć, zanim znajdą się w kadrze.

teo napisał/a:
Rajdy to problem?

Nie używa się papierowej GO. Samochody są dość duże i z góry wiadomo, w jakim miejscu się pojawią i kiedy (słychać z daleka). Na dobrą sprawę, można wyostrzyć, zanim znajdą się w kadrze.

Widać, że nie fotografowałeś rajdów. Chyba nawet nie widziałeś dobrych zdjęć rajdowych.

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
teo napisał/a:
Rajdy to problem?

Ale Raven chyba nie pisał o rajdzie samochodów zabytkowych ;-)

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Raven, jednakże jakoś sobie radziłeś do tej pory... Czyli aż tak tragicznie chyba nie było.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Ale narzędzia mają pomagać w pracy, a nie przeszkadzać, co im się zdarza.
Tak wnioskuję z tekstu kolegi Ravena.
Tragedii może nie ma, ale frustracja jest :)

sculptor, no o ile z rozmieszczeniem punktów AF sobie radzę, to z samym AF jest już gorzej. I właśnie tutaj przydałoby mi się więcej punktów, bo MOŻE to by poprawiło dokładność AF. No chyba, że w K-5 AF jest na tyle poprawiony, że jeden punkt wystarcza.

Raven napisał/a:
Widać, że nie fotografowałeś rajdów. Chyba nawet nie widziałeś dobrych zdjęć rajdowych.

Po dwakroć pudło.

A jeśli na Twoim www są te dobre, to i ja nie mam się czego wstydzić raczej. Chociaż zupełnie mnie to nie kręci i ostatnie takie zdjęcia robiłem Kasetką w 2007 na Kormoranie.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Gdyby Pentax wyprodukował puszkę pokroju d3s, to i tak pewnie by się znaleźli malkontenci, którym by coś nie pasowało.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jorge.martinez napisał/a:
Gdyby Pentax wyprodukował puszkę pokroju d3s, to i tak pewnie by się znaleźli malkontenci, którym by coś nie pasowało.

zapewne cena

bo Pentax powinien sprzedawać puszki 40% taniej od konkurencji
w innym przypadku większość nie widzi ekonomicznego sensu trwania w Pentaksie

jakby ekonomia była na pierwszym miejscu :-P

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Fotografowałem rajd raz w życiu i wiem że faktycznie, duża ilość punktow AF może pomagać, ale właśnie w tym, ze ustawiamy sobie wcześniej kadr i punkt af, po czym czekamy na samochód. Okej, to ma sens.
Jednak szybkość aut jakoś wybitnie mnie nie zaskoczyła.
Pentaksem nadążyłem. K10d lub k20d, nie pamiętam już.

Chętnie porozmawiam na temat:

szybkość autofokusa na:
rajd samochodowy vs. hokej
lub
rajd samochodowy vs. piłka nożna

Jeśli ktoś fotografował hokej lub piłkę przynajmniej na poziomie II ligi (lub wyżej) wie o czym mowa.

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
opiszon napisał/a:
Pentax powinien sprzedawać puszki 40% od konkurencji

Tam miało być drożej i w zasadzie to się +/- zgadza :mrgreen:

perl napisał/a:
rajd samochodowy vs. hokej
lub
rajd samochodowy vs. piłka nożna

Jeśli ktoś fotografował hokej lub piłkę przynajmniej na poziomie II ligi (lub wyżej) wie o czym mowa.

Inny rodzaj ruchu, trudniejszy bo nieprzewidywalny, co nie zmienia faktu, że jak się samochód np. pędzi w moim kierunku to czasami AF w K20d nie wie co robić, albo za późno bierze się do roboty. Ogólnie czasami potrafi być nieprzewidywalny.

teo napisał/a:
Po dwakroć pudło.
A jeśli na Twoim www są te dobre, to i ja nie mam się czego wstydzić raczej. Chociaż zupełnie mnie to nie kręci i ostatnie takie zdjęcia robiłem Kasetką w 2007 na Kormoranie.

Chętnie zobaczę twoje, serio, bo twoja wypowiedź była co najmniej dziwna :-) Ja zawsze się staram robić na pełnej dziurze, no chyba, że to widoczki lub długi czas. Inna sprawa, że ciemne szkło nie zawsze daje mi odpowiednią głębię.
A na moim www jest duża ilość fot, na flickrze te co mi się podobają.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Raven napisał/a:

Jak ja lubię ludzi, którzy patrzą na świat tylko pod swoim kątem. Jeżeli tobie się to nie przyda, to znaczy, że mi, idiocie, też nie?

Zwracam uwagę na fakt, że w swym poście odnosiłem się do osób, które MAJĄ 51 punktów AF. Nie przeczę, że to pomaga w specyficznym zastosowaniu. Ale może jednak prościej popracować nad własnymi umiejętnościami/techniką niż wylewać żale na forum?

Skocz do: